Dünya çapında 1Tw elektrik üretmeye yetecek güneş paneline sahibiz

-
Aa
+
a
a
a

Dünya çapında güneşten 1 terawatt (TW) elektrik üretmeye yetecek kadar güneş paneli kurulmuş durumda.

Gezegenin Geleceği: 21 Mart 2022
 

Gezegenin Geleceği: 21 Mart 2022

podcast servisi: iTunes / RSS

Independent’ten Anthony Cuthbertson’ın haberine göre şu anda dünya çapında güneşten 1 terawatt (TW) elektrik üretmeye yetecek kadar güneş paneli kurulmuş durumda. Bu, yenilenebilir enerjinin benimsenmesi için önemli bir kilometre taşı. Bu güneş enerjisi kapasitesi, Avrupa'daki neredeyse her ülkenin elektrik ihtiyacının toplamını karşılamaya yeterli ancak dağıtım ve depolama sınırlamaları, güneş enerjisinin hâlâ küresel enerji arzının çok küçük bir kısmını karşıladığı anlamına geliyor. Nitekim dünyanın güneş enerjisi kapasitesinin geçen salı günü 1TW'yi geçtiğini tahmin ediyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği, SÜT-D Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, Dünya Mutluluk Günü açıklamasında “mutluluk, refah, sağlık, ekonomik büyüme ve sürdürülebilir kalkınmayı hak ediyoruz. Hepimizin yapacakları da var” dedi.  Prof. Karaosmanoğlu “Bahar geliyor, yeşil ve mavinin güzelliğinde doğamız yeniden canlanıyor. Mart ayında, gezegenimiz ve insan için mühim Birleşmiş Milletler günlerini var. Bugün yani 21 Mart Dünya Nevruz Günü, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü, yarın 22 Mart Dünya Su Günü, ve 23 Mart Dünya Meteoroloji Günü. Birleşmiş Milletler 2011’deki mutluluk ve refah başlıklı ilk konferansında mutluluğu “Temel İnsan Hedefi” olarak kabul ederek “Tüm insanların mutluluğunu ve refahını teşvik eden ekonomik büyümeye daha kapsayıcı, adil ve dengeli bir yaklaşım” getiren kararı kabul etti. Haydi biz de harekete geçelim. Sivil toplumda yaşamlara dokunalım ve mutluluk yaratalım” diyor Profesör Filiz Karaosmanoğlu.

Duvar’dan Selçuk Arslan’ın haberine göre, Muğla'nın Bodrum ile Milas ilçeleri arasında bulunan, Bodrum merkeze 25 kilometre, havaalanına 5 kilometre uzaklıktaki Mandalya Körfezi, dünyanın sayılı sulak alanları arasında sayılıyor ve yüzlerce çeşit kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Geçen yıl eylül ayında körfezin kıyısında bulunan yaklaşık 9 milyon 700 bin metrekare alana yaklaşık 4,5 milyon metrekarelik inşaat yapılmasını sağlayacak proje için ÇED raporu onaylandı. Kararın çıkmasına çevreciler, büyük tepki gösterirken sivil toplum örgütleri yaklaşık 30 bin kişinin yaşayabileceği bir alanın kurulmasına neden olacak projeyi yargıya taşıdı. Hukuki süreç devam ederken, arazinin sahibi tarafından Kamuoyu Aydınlatma Platformu KAP’a bildirim yapıldı ve yaklaşık 26 bin metrekarelik alan için inşaat ruhsatı alındığı açıklandı. KAP’a yapılan bildirimde “Bilindiği üzere, Muğla ili Milas ilçesinde bulunan arsa ve araziler üzerinde yapılacak Milas Projesi kapsamında, ‘Düzenlenme Şeklinde Taşınmaz Satış Vaadi ve Hasılat Paylaşımı Esasına Göre İnşaat Sözleşmesi’ 2006 yılında imzalandı. Şirketimize bugün yapılan yazılı bildirime göre, bu proje kapsamında konut alanı olarak belirlenen 25.708,70 m2 büyüklüğündeki 6501 numaralı parselin inşaat ruhsatları alındı. Diğer parseller ile ilgili çalışmalar devam etmekte” ifadelerine yer verildi. Milas Belediyesi tarafından projenin ilk etabına inşaat ruhsat verilirken, 16 bin kişilik kasaba projesine bilirkişiden itiraz geldi. Geçtiğimiz günlerde mahkemenin tayin ettiği bilirkişi, proje gerçekleşirse Tuzla Sulak Alanı’nın yok olacağına dikkat çekerek, “ÇED olumlu kararı”na karşı çıktı. En büyük itiraz noktalarından biri de projenin arkeolojik SİT alanlarına yakın olması. Proje alanın hemen bitişiğinde dünyanın sayılı sulak alanlarından, Tuzla Sulak Alanı yer alıyor. Burası Bargilya antik yerleşim birimiyle beraber özellikle kuş türlerine ev sahipliği yapıyor. Nitekim 2001 yılında tavizsiz korunması gereken önemli kuş alanı yani İBA ilan edildi. 2004’te Ulusal Sulak Alan Komisyonu, koruma kapsamına aldı. 197 kuş türü bulunuyor. 52 tanesi sadece burada ürüyor. 37 tür göç ve kış döneminde görülüyor. 2 tür yaz göçmeni, 11 tür ise ilkbahar ve sonbaharda geçiş yapıyor. Toplam 146 tür, Bern Sözleşmesi kapsamında koruma altında. Dünyada soyu tükenen tepeli pelikanın da yuvası olma özelliğine sahip bölge.

 

BBC’den Merve Kara-Kaşka’nın haberine göre,  Kahramanmaraş'ta yapılması planlanan Afşin C Termik Santrali için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreciyle ilgili Kahramanmaraş İdari Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Yaklaşık 40 yıl önce yapılan ilk santralin ardından büyük bir çevresel maliyetle yüzleşen bölgede farklı yeni santral projelerinin yapılması tepkiyle karşılaşıyor. Buna karşın devam eden projeler mücadelenin bir süre daha süreceğini gösteriyor. Kahramanmaraş İdari Mahkemesi tarafından paylaşılan karar metninde, "Dava konusu ÇED kararında hukuka uygunluk bulunmadı. Öte yandan, dava konusu işlemin bölgedeki bitkisel toprak ve tarımsal faaliyetler ile hava kalitesi üzerinde önemli zararlara neden olabileceği dikkate alındığında, uygulanması halinde telafisi güç zararların oluşabileceği de açık" ifadelerine yer verildi. Elbistan Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu tarafından yapılan açıklamaya göre, Platform'un Afşin-Elbistan'dan 25 gönüllü ile birlikte açtığı davanın bilirkişi incelemesi yapıldı. Heyet Afşin-Elbistan Ovası'na "böyle bir termik santral yapılmasından kamu yararı olmadığına" karar verdi.