Dersim’in köylerine 10 adet RES

-
Aa
+
a
a
a

Dersim’in köylerine 10 adet Rüzgar Enerjisi Santrali kurulması için proje yapıldı.

Fotoğraf: Muzaffer Akyüz
Gezegenin Geleceği: 13 Aralık 2023
 

Gezegenin Geleceği: 13 Aralık 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

BirGün’den Kayhan Ayhan’ın haberine göre, Dersim’in Pülümür ilçesinde Hacılı, Dağyolu, Hasangazi, Közlüce ve Süleymanuşağı köylerine 10 adet Rüzgar Enerjisi Santralı (RES) kurulması için proje yapıldı. Pülümür ilçesinde Türkiye’nin kalori bakımından en önemli balının üretildiğini belirten bölge halkı, söz konusu proje ile birlikte bölgede arıcılığın zarar göreceği endişesini yaşıyor. RES’in arıları ve kuşları yok ettiğini belirten halk, projenin durdurulmasını istedi. Söz konusu köylerde çok yüksek miktarda arıcılık yapıldığını vurgulayan Yıldırım, ‘‘Köylerin çoğunluğu Sansa Vadisi’nde. Bu vadi Dersim - Erzincan sınırını oluşturuyor. Bu proje sadece Dersim’i değil, Erzincan hattını da etkileyecek,’’ değerlendirmesini yaptı.

‘Sıfır Emisyon Binaları'

1 Ocak 2025 itibariyle Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, fosil yakıtlarla çalışan kombilerin kurulumu için herhangi bir mali teşvik sağlamayacak. Aylar süren müzakerelerin ardından Avrupa Parlamentosu üyeleri, ulusal hükümetler ve Avrupa Komisyonu, bloğun yeni Binalarda Enerji Performansı Direktifi (EPBD) için bir anlaşma imzaladı. Buna göre AB ülkeleri, 2040’a kadar fosil yakıtla ısınmayı aşamalı olarak durdurmayı kabul etti. 2030 itibariyle, yeni inşa edilen evler de dahil olmak üzere tüm yeni binalar, fosil yakıtlardan kaynaklanan sıfır yerinde karbon emisyonu ile 'Sıfır Emisyon Binaları' olmak zorunda. 2050’ye kadar AB'deki tüm binalar sıfır emisyonlu binalara dönüştürülecek. Bu daha önceden 1 Ocak 2028 itibariyle kamuya ait binalar için geçerli olacak. EPBD’den Davide Sabbadin, "Gazın evlerimizde bir geleceği yok," diyerek sözlerini şöyle sürdürdü, “AB'nin bugünkü kararı hükümetlere, modası geçmiş ve çevreyi kirleten bir sektör için milyarları çarçur etmeyi bırakma sinyali veriyor. Ülkelerin 2040'tan önce ulusal bir aşamalı durdurma tarihi belirlemeleri için artık acil ve daha iddialı adımlar atmaları gerekiyor.” Temiz ısıtma alternatifleri kıta genelinde popülerlik kazanıyor. Avrupa ısı pompası pazarı, 2022’de yaklaşık üç milyon ünite satarak yeni bir rekor kırdı ve %39'luk bir büyüme gösterdi. Isı pompaları kombiye göre üç ila beş kat daha verimli.

153 bin Caretta caretta yavrusu denizle buluştu

Hürriyet’te yer alan Mehmet Çınar’ın haberine göre, nesli tehlike altındaki türlerden Caretta caretta türü deniz kaplumbağalarının Akdeniz Havzası'nın en büyük yuvalama alanı Belek kumsalı ile Kızılot kumsalında bu yıl dört bin 126 yuvadan 153 bin yavru denizle buluştu. Dünya Doğayı Koruma Birliği'nin (IUCN) nesli tehlike altındaki türler listesinde kırmızı (EN) tehlikedeki türler arasında gösterilen Caretta caretta deniz kaplumbağalarının Akdeniz sahillerindeki en önemli yuvalama alanları Antalya kıyılarında. Caretta caretta’ların en büyük yuvalama alanı olan Belek kumsalında ve Kızılot kumsalında geçen yıla göre yuva ve yavru çıkış sayısında ciddi artış yaşandı. Hacettepe Üniversitesi'nden Dr. Ali Fuat Canbolat, geçen yıl bin 600 yuva oluşan Belek kumsalında, bu yıl %32 artışla 2 bin 350 yuvaya, geçen yıl 1500 yuva oluşan Kızılot sahilinde ise %16 artışla bin 776 yuvaya ulaşıldığını söyledi. Canbolat, “Belek kumsalında 83 bin, Kızılot kumsalında ise 70 bin yavru deniz kaplumbağası denize ulaştı. İki kumsalda toplam 153 bin yavru deniz kaplumbağası denizle buluştu,” dedi. Caretta caretta, yuvaya ortalama 100 civarında yumurta bırakıyor. Bunlardan ortalama %50'sinden yavru çıkışı yaşanıyor. Kumsalda insan baskısı kaynaklı birçok zarar gören Caretta caretta yavrularından denize ulaşabilen her bininden sadece ikisi yaşama tutunup erişkinliğe ulaşabiliyor.

Yeni COP28 metni, fosil yakıtların üretim ve tüketimini 'azaltmaya' odaklanıyor

Resmi olarak 13 günlük Birleşmiş Miletler Zirvesi'nin sona ermesine saatler kala, COP28 başkanı Sultan Al Jaber, ekonomik hayat damarlarını korumaya çalışan Suudi Arabistan ve diğer fosil yakıt üreticilerini de içerecek şekilde neredeyse 200 ülkeyi bir araya getirmeyi amaçlayan yeni bir taslak anlaşma yayımladı. Daha önceki taslakta, petrol, gaz ve kömürün 'aşamalı olarak durdurulması' seçeneği bulunurken, yeni metin taslağı ise 2050'ye kadar net sıfır emisyona ulaşmak için fosil yakıtların üretim ve tüketimini 'azaltmaya' odaklanılıyor. COP28’de AB delegelerinin lideri olan Çevre Bakanı Eamon Ryan, önerilen anlaşmanın fosil yakıtların aşamalı olarak sonlandırılması ve iklim finansı konularında kabul edilemez olduğunu ifade etti. Ryan, AB delegasyonunun önerilen COP28 metnini saat 17:00’da aldığını söyledi. Metnin ellerine ulaşmasının hemen ardından yapılan koordinasyon toplantısında AB’nin metni kabul etmeyeceği belli oldu. Ryan, zorluklara neden olan ana bölümün, 'olabilir' kelimesinin eklendiği 39. madde olduğunu söyledi ve bu kelimenin 'her şeyi mahvettiğini' belirtti. Metnin birçok açıdan yeterince güçlü olmadığını ve iklim finansıyla ilgili bölümlerde birçok eksik bulunduğunu söyleyen Ryan, metnin yeni ve kapsamlı iklim finansmanını ya da zararlı finans kaynaklarının azaltılmasını sağlamadığını belirtti. Bu nedenlerden dolayı, COP28 iklim anlaşması için bu taslak metnin kabul edilmeyeceğinin altını çizen Ryan, metni düzeltmek için birkaç saatten fazlasına ihtiyaç duyulacağını ancak düzeltilmesinin gerektiğini vurguladı.