Açık Radyo’dan gündeme dair okuma önerileri - 32

Editörden
-
Aa
+
a
a
a

Ülke ve dünya gündemi ve iklim krizi üzerine yazılmış makale ve analizleri takipçilerimizle paylaşıyoruz.

İklim-Çevre

Democracy Now’da Amy Goodman, Lahaina’da yaşayan activist Noelani Ahia'yla Hawaii’nin Maui Adası’ndaki tarihi yangınlar üzerine konuşuyor. Amy Goodman, Hawaii yangınları hakkında devam eden söyleşilerinde Hawaii Yerlisi Kaniela Ing ile yangınlar, sömürgecilik ve banyan ağacı üzerine konuşuyor ve Mānoa’daki Hawaii Üniversitesi Doğal Kaynaklar ve Çevre Yönetimi Bölümü’nden Profesör Clay Trauernicht ile de yıkıcı yangınları tetikleyen sömürgeci uygulamaları ve iklim değişikliğini konuşuyor.  

Naomi Klein ve Hawaiili yerli hakları aktivisti ve akademisyen Kapuaʻala Sproat, Maui yangınlarının yıkıcılığında en önemli faktörlerden biri olan su kaynaklarının oteller, golf sahaları ve lüks konutlar tarafından nasıl kurutulduğunu anlatıyorlar.

Amy Goodman ve Denis Moynihan, DN! mecrasındaki haftalık sütunlarında Maui yangınlarından Montana’da genç çevrecilerin Eyalet yönetimine karşı kazandığı tarihi davaya uzanan iklim “alevleri”ni  anlatıyorlar

Ünlü barış aktivisti gazeteci Frida Berrigan, inferno ve nükleer yangın eşiğindeki dünyamızda “asrın sorusu”nu soruyor: “Yakıp yıkmak için yaşayan insanoğulları ve insankızları olarak bu hayatı sürdürmenin yolu olmadığına göre, türümüz bu kez de pozitif anlamda yeryüzünde dev bir etki bırakabilir mi?”  

İlk defa insan kalbinde mikroplastik bulan Çinli doktorlar bu durumun sağlığa etkisinin daha iyi araştırılması gerektiğini vurguluyor.

Dünya

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) ve Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) Taliban’ın Kabil'i düşürüşünün ikinci senesinde Afganistan'da medyanın durumunu raporlaştırıyor.

BBC, Taliban rejiminin iki yılında Afgan kadınlarla röportajlar yaparak kadınların durumunu analiz ediyor

Türkiye

Barış için Kültürel Araştırmalar Derneği’nin yayınladığı 'Deprem Sonrası LGBTİ+’larla Dayanışma' raporu, iktidarın afet yönetiminde bile LGBTİ+'ları dışladığını ortaya koyuyor.

Alman Yer Bilimleri Araştırma Merkezi (GFZ) uzmanları Türkiye'nin tektonik yapısını analiz eden araştırmalarında, Marmara Denizi'nde 7,4 büyüklüğünde depremin meydana gelebileceğini söylüyor.

17 Ağustos depreminde yıkılan binaların sorumluları az cezalarla kurtulmuştu. Alican Uludağ, hukukçuların, 6 Şubat depremleriyle ilgili yargılamalarda benzer bir durumun yaşanmaması için sorumluların gereken cezaları alması gerektiğini anlatıyor.

Depremin yıkıcı etkilerine bir de konut darbesi: Depremden etkilenen Antep'in İslahiye ilçesinde TOKİ'nin yaptığı kalıcı konutlar Kırıkçalı Köyü'ne ait tarım arazilerine inşa edildi. 40 bine yakın zeytin, fıstık ağacı ve üzüm bağının kesilmesine isyan eden köylüler mahkemeye başvurdu.