Düşünen insan suçlu insandır* | Açık Bülten

-
Aa
+
a
a
a
Tuğçe Yapıcı

“Hem alışılmadık hem de rahatsız edici bir dünya.” 

Antroposen Sohbetler programının yapımcısı Utku Perktaş, Gündüz Vassaf’ı konuk ettiği son programında Antroposen’i -İnsan Çağı’nı- deneyimleyen dünyayı işte böyle tanımladı.

Büyük afetin ardından rahatsız edici deneyimlerin Türkiye’de oldukça sık yaşandığına, ne yazık ki, şahit oluyoruz. Peki yaşananların sorumluluğu kimde? Suçu kim üstlenecek?

Psikolog Gündüz Vassaf, üzerinde yaşadığımız Dünya’nın hem bugününden hem de geleceğinden sorumlu olduğumuzu, yaşanan ve yaşanacak her şeyin sebebinin insan olduğunu söylerken ekliyor: 

“Birlikte yaşayabilmek için ilk önce kendimizi suçlu hissetmemiz ve kendimizden utanmamız gerek.”

Antroposen Sohbetler’in “Modern zamanlarda Antroposen'i nasıl deneyimliyoruz?” sorusunu tartıştığımız son bölümünü dinlemek için internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Tuğçe Yapıcı


Sonsuz Çilek Tarlaları’nın yapımcısı Tuğçe Yapıcı’nın hazırladığı; Ocak, Şubat ve Mart aylarında yerli sahnede yayınlanan kayıtlara kulak verdiğimiz 1. Çeyrek Seçkisi’ni dinlemek için çalma listesini ziyaret etmeyi unutmayın!

Altın Saatler Deprem Özel yayınlarında: 

  • Şehir ve Bölge Planlama Uzmanı Faruk Göksu ile deprem bölgelerinde yeniden yapılaşmaya ilişkin alınmış olan karar ve uygulamaları konuştuk.  
     
  • Prof. Dr. Nurhan Yentürk ile merkezi yönetimin deprem bütçesini, harcamalarını, deprem bağışlarını değerlendirdik.
     
  • Hatay’da İspanyol Sahra Hastanesi'nde çalışan gazeteci, çevirmen Çiğdem Öztürk’ten izlenimlerini, değerlendirmelerini dinledik.

Geçtiğimiz haftalarda Altın Saatler Deprem Özel bölümünde; arkeolog, araştırmacı, yazar ve yayıncı Nezih Başgelen’e deprem bölgesindeki tarihi miras alanları ile müzeler konusundaki görüşlerini, uyarı ve önerilerini, kentlerin yeniden inşasında dikkat edilmesi gerekenleri danıştık

Ayrıca…

Dayanışma Kuşağı’nda Türkiye'deki son göçer topluluk olan Sarıkeçililer’in bir üyesi ve topluluk temelli sosyal işletme olan Geççi’nin yürütücüsü Oğuzhan Çoban’la Hatay'da yürüttükleri mutfak ve seyyar çamaşırhaneyi konuşmaya devam ettik ve Sinop Offroad Motor Sporları Kulübü Derneği'nden Cevdet Bülent Durdu’yla 6 Şubat depremleri sonrası deprem bölgesinde yürüttükleri dayanışma faaliyetlerini konuştuk.

Ali Bilge’yle Ekonomi Politik’te mevcut hükümetin süreç içinde benimsediği politikaları ve halkla ilişkisini konuştuk.

Nereye Doğru'da Cengiz Aktar'ın gündeminde; Front Line Defenders'ın Küresel Analiz Raporu, Macron yönetiminde son durum ve Türkiye'nin komşu ülkelerle ilişkileri vardı

Ahmet İnsel’le Ufuk Turu'nun gündeminde Bulgaristan, Karadağ ve Finlandiya’da gerçekleşecek seçimler vardı.

Fizan Ekspresi’nde İran'daki 'Noruz’ tatiliyle iki haftalık araya giren ve altı buçuk aydır devam eden ayaklanmaları konuştuk.

Bekir Ağırdır, Bize Yeni Bir Söz Lazım’da, yaklaşmakta olan 2023 genel seçimleri ve aynı tarihte gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı seçimleri üzerine değerlendirmelere kulak verdik.

Dünya Mirası Adalar’da Kültürel Mirası Koruma Derneği'nden Prof. Dr. Eva Şarlak ve Rubi Asa'yla Antakya’nın çok katmanlı, etnik/dini kültürel dokusunun depremden nasıl etkilendiğini konuştuk.

Kültürel Miras ve Koruma: Kim için? Ne için? programında, Phaselis Antik Kenti’nde Alacasu Koyu ve Bostanlık koyunda günübirlik plaj, otopark ve tuvalet ihtiyaçlarına yönelik uygulama çalışması başladı. Bu projenin Phaselis Antik Kenti arkeolojik alanına ve millï park değerlerine zarar vereceğini söyleyen TMMOB Odaları ve şahıslar, Bakanlığın bu ihalesini dava etti.Konuklarımıza projenin sorunlarını ve dava sürecini soruyoruz.

Öte yandan

Açık Gazete ekibinin önerdiği özel makale ve analizlere ulaşmak için Açık Radyo’nun internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Açık Radyo podcast

Haftanın karikatürü

Ohannes Şaşkal

Açık Gazete'nin köşelerindenHaftanın Karikatürleri'nde İzel Rozental'in seçtiği ve anlattığı çizimler arasından Ohannes Şaşkal'ın çizimi haftanın karikatürü seçildi.

Haftanın sözü

“Güney Kutbu'ndan Yeryüzü Gezegenine şu mesaj gitti: Git Geber!” — Yazar, akademisyen ve aktivist Bill McKibben, Nature dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmayı bilim dilinden gündelik dile böyle "tercüme ediyor." Araştırmada Antarktika buzlarının hızla erimesinin derin deniz dibi akıntılarını 2050’ye kalmadan %40 oranında yavaşlatacağı, bunun da dünyanın iklimini yüzlerce yıl boyunca altüst edeceği belirtiliyor. (Açık Radyo)

Emrah Gürel/AP

Bu hafta, 4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü’nü geride bıraktık. Türümüzün tahakkümü altındaki gezegenimizde bizimle birlikte tüm afetleri yaşadığını görmezden geldiğimiz hayvanların
özgürce ve güvenle yaşama haklarına dair her şeyi konuştuğumuz Türlerin Yaşam Hakkı’na kulak veriyoruz.

*Gündüz Vassaf, Antroposen’i deneyimleyen dünyada insan olmak üzerine düşüncesini şu sözlerle dile getiriyor: “Descartes’ın ‘düşünüyorum, öyleyse varım’ bağlamı bugün ‘düşünüyorsam utanıyorum, suçluyum’ hâlini alıyor. Düşünmek her şeyden önce suçlu olduğumuzu anlamak ve sessizliğimizden utanmak demek. Düşünen insan bugün suçlu insandır. Kendisine yalan söyleyen, kendini aldatan insandır.“



9 Nisan Paskalya Bayramı’nda,
Radyo Agos’un Pakrat Estukyan’la İstanbul'un eski Paskalya ritüellerini konuştuğumuz bölümüne kulak veriyoruz.

Yaşadığımız felaketin ardından uzmanlarla, alandan gazetecilerle yaptığımız programların yazılı olarak internet sitemize girmesini sağlayan Aylin, Batu, Bircan, Didem, Gamze, İdil, İlksen, İsmail, Meral, Nazlı ve Raife’ye teşekkür ederiz.

Henüz abone değilseniz, Açık Bülten’i düzenli olarak takip etmek için buraya tıklayabilirsiniz