Anadolu Kültür’ün 20. yılı

-
Aa
+
a
a
a

Ömer Madra ve Özdeş Özbay, Depo İstanbul’un program koordinatörü Asena Günal’la Anadolu Kültür’ün geçmiş projeleri, geleceğe dönük hedefleri ve Anadolu Kültür’ün 20. yaşı vesilesiyle yapılacak söyleşi dizisi üzerine bir sohbet gerçekleştirdi.

Anadolu Kültür’ün 20. yılı
 

Anadolu Kültür’ün 20. yılı

podcast servisi: iTunes / RSS

Anadolu Kültür 20. yaşını ürettiği projeler, destek verdiği ve işbirliği yaptığı sanatçılar, kültür insanları ve kurumlarla birlikte kutluyor! Bu vesileyle Açık Gazete’nin konuğu Depo İstanbul’un program koordinatörü Asena Günal oldu. Günal’la Anadolu Kültür’de yapılan ve yapılacak olan konuşmaların yanı sıra, kendisiyle yapılan “Kafkaesk bir sarmal” başlıklı söyleşi bağlamında Anadolu Kültür’e yönelik operasyonları ve hukuki baskıları da konuştuk.

“Kafkaesk bir sarmal” ifadesini anayasa mahkemesinin almış olduğu, hukuki addedilen kararları tanımlamak için kullanıyor Günal. Anadolu Kültür’e yargı eliyle yaşatılan haksızlıkları da bu ifadeyle niteliyor ve özetliyor. Yine bu bağlamda Osman Kavala’ya yaşatılanların da hukuksuzluk olduğunun altını çiziyor. Osman Kavala, davası boyunca pek çok kez serbest bırakılıp tekrar gözaltına alınmış ve birçok farklı suçtan haksız ve usulsüzce yargılanmıştı.

Günal, Anadolu Kültür’ün atılımlarından da söz etti. Her şeye rağmen Anadolu Kültür özelinde iyimser bir tablo çizdi. Geçmişte yapılan işleri ve gelecekte yapılacakları söz konusu eden Günal, Anadolu Kültür’ün yeni faaliyet raporunun da yayımlandığını, 2008’den bugüne dek yapılmış olanların dökümünü çıkartan bir raporun Anadolu Kültür’ün web sitesinde ilerleyen zamanlarda bulunabileceğini sözlerine ekledi.

Anadolu Kültür’ün ilk faaliyetlerinden olan, 2002 yılında açılmış Diyarbakır Kültür Sanat Merkezi’nin de 20. yılıymış tabii. Anadolu Kültür kurulduğundan bu yana var olan ve hâlâ birçok etkinliğe ev sahipliği yapan bu sanat merkezinin yenilenmiş web sitesi de yakında açılacak. Bu web sitesinden söz konusu sanat merkezinin tüm faaliyetlerinin bir dökümüne ulaşılabilecek olması da cabası!

Anadolu Kültür yeni bir belgeselin çekilmesine de vesile oldu. Bu belgeseli çeken isim Mert Kaya. Belgesel bu yıl, Aralık ortasında izleyiciyle buluşacak. Belgeselin hem fiziksel hem de çevrimiçi olarak gösterileceğini de ekleyelim!

Anadolu Kültür faaliyetlerinden Diyarbakır Hafızası Projesi’nin, Adalet Atlası podcast’ının ve dahasının devam ettiğini de sözlerine ekleyen Günal, Adalet Atlası’nın 30 bölümünün İletişim Yayınları tarafından basılacağının müjdesini de verdi! Anadolu Kültür’e bağlı bir oluşum olan Depo İstanbul’un sergi ve etkinlikleri de kesintisiz devam ediyor. 104 farklı şehirde gerçekleşen 2.000’i aşkın sergi, söyleşi, konser, film gösterimine imzasını atmış, eğitim atölyeleri, podcast serileri, kültürel yayınlar ve mobil uygulamalarla bireyler ve toplumlar arasında kültür köprüleri kurulmasına öncülük eden bir kurum Anadolu Kültür. Hâlâ da iş başında!

Günal, Anadolu Kültür’ün kurucu ve yöneticisi Osman Kavala’nın umudu, direnci ve inadı olmasa Anadolu Kültür’ün ayakta daha zor kalacağını da söylüyor. Tutukluluğunun beşinci yılında dahi Anadolu Kültür’e katkısının sürekli olduğunu belirtiyor Kavala’nın. Anadolu Kültür’ün projelerin çoğuyla ilgili fikir veriyormuş Osman Kavala. Anadolu Kültür ekibi için de büyük bir motivasyon kaynağıymış.

Ömer Madra, Osman Kavala’nın Anadolu Kültür’le ilgili bir sözünü şu şekilde aktarıyor: “Anadolu Kültür’ün yeni dönemde barışa, demokrasiye ve kültürel çeşitliliğe hizmet eden misyonunu kesintisiz sürdüreceğine inanıyorum.” Ömer Madra’nın aktardığı bir diğer sözü de şu Kavala’nın, umut verici bir söz: “Yıllar boyunca birlikte çalıştığımız sanatçılarla ve sanatla ilgilenen gençlerle paylaştığımız duyarlılıklar iyimser olmamızı sağlıyor. Onlarla kurduğumuz karşılıklı güvene dayanan ilişkiler bize güç veriyor.”

Anadolu Kültür’ün 20. yılı vesilesiyle gerçekleştirilecek söyleşi dizisinden de söz etti Günal. Bu söyleşi dizisi “Kültür ve Sanatı Paylaşarak 20 Yıl: Anadolu Kültür Söyleşileri” adını taşıyor. Anadolu Kültür’ün İstanbul’da faaliyet gösteren sanat merkezi Depo İstanbul’da, 17 Kasım - 6 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek söyleşiler, birlikte yaşam pratiklerinden kültürel diyaloğa, hafızadan yerel kültür politikalarına, kültürel çeşitlilikten ulus ötesi işbirliklerine, kurumun 20 yıldır çalıştığı alanlar ve ürettiği projelerden yola çıkarak Türkiye’de bu alanlarda son 20 yılda yaşanan gelişmeleri ele alacak. Söyleşi programı şu şekilde:

 

17 Kasım Perşembe, 18.30

Toplumsal Barış için Geçmişle Yüzleşme

Moderatör: Asena Günal

Konuşmacılar: Murat Çelikkan (Hafıza Merkezi Eş Direktörü), Zafer Kıraç (İnsan Hakları Aktivisti), Doç. Dr. Ferda Keskin (İstanbul Bilgi Üniversitesi, Karşılaştırmalı Edebiyat), Dr. Öğr. Üyesi Nora Tataryan (Bahçeşehir Üniversitesi, İletişim ve Tasarımı)

 

24 Kasım Perşembe, 18.30 

Yerel Kültür Politikaları ve Ulusötesi İşbirlikleri

Moderatör: Aysu Arıcan

Konuşmacılar: Hüseyin Eryurt (Proje Koordinatörü, Kültür Rotaları Derneği), Dr. Zümray Kutlu (Smith College, Department of Government), Burcu Yılmaz Deniz (Kurucu Ortak, A Corner in the World), Barış Işık (Kurucu Sanat Yönetmeni, Mordem Sanat)

 

29 Kasım Salı, 18.30  

Türkiye'de Çeşitlilik ve Ermenistan'la Kültürel İşbirliği

Moderatör: Tamar Nalcı

Konuşmacılar: Doç. Dr. Burcu Yıldız (İTÜ, Müzikoloji), İsmail Yavuz Özkaya (Yüksek Mimar, KMKD Yönetim Kurulu Başkanı), Kirkor Sahakoğlu (Sanatçı), Dr. Salim Aykut Öztürk (Danish Institute of Study Abroad)

 

1 Aralık Perşembe, 18.30  

Kapsayıcı Ortak Zeminlerde Sanatla Öğrenme ve Kolektif Üretim

Moderatörler: Beril Sönmez, Ekin Su Birinci

Konuşmacılar: Nil Delahaye (BoMoVu), Kemal Vural Tarlan (Kırkayak Kültür Derneği), Dr. Müge Ayan (Talebeyiz.biz), Doç. Dr. Didem Danış (Galatasaray Üniversitesi, Sosyoloji)

 

6 Aralık Salı, 18.30 

Hatırlamak için Bakmak, Kaydetmek ve Anlatmak

Moderatör: Övgü Gökçe Yaşa

Konuşmacılar: Serra Akcan (Fotoğrafçı), Can Candan (Belgesel Sinemacı, Akademisyen, Boğaziçi Üniversitesi), Serdar Darendeliler (Editör, Küratör, GAPO), Fatma Çelik (Fotoğrafçı, Belgesel Sinemacı)