3 Derece Daha Fazla

-
Aa
+
a
a
a
""

Bugün tüm dünyada yaşanan olumsuz iklim olaylarının artması iklim değişikliğinin lineer gitmediğini ve dramatik bir şekilde artarak devam ettiğini bize gösteriyor. Bu da bazı iklim olaylarının kalıcı bir hale gelmesini ya da daha uzun sürmesini tetikliyor.

Açık Yeşil'de, Klaus Wiegandt'ın editörlüğünü üstlendiği 3 Degrees More adlı kitap içerisinde yer alan oşinograf/iklim bilimci Stefan Rahmstorf'un yazısından yola çıkarak şu andaki mevcut gelişmelerle büyük bir hızla 3 dereceye gittiğimizi öğrendik.

Web sitesinden…

Ekonomi Politik'te, Türkiye İşçi Partisi'nin kurucularından Tarık Ziya Ekinci’yi anarken, Can Atalay’ın özgürlüğüne kavuşması için Anayasa Mahkemesi kararının uygulanmasının görüşüldüğü olağanüstü Meclis toplantısında yaşananlara da değindik.

Açık Gazete'de, Dr. Özge Özdemir ile beş yıldır Açık Radyo'da yürütücülüğünü üstlendiği Küçük Düşünürler Topluluğu programı ve program hakkında yazdığı makale üzerine konuşma fırsatını yakaladık.

Hüsnükabul’de, toplumsal şiddetin sıradanlığı üzerine çalışan Mahmut Hasan Naim ile Bangladeş'in Şeyh Hasina'nın Hindistan destekli Awami League hükümeti döneminde otoriter yönetim, yolsuzluk ve baskıcı politikalarla şekillenen siyasi tarihini, son öğrenci ayaklanmalarını takiben Muhammed Yunus'un iktidara yükselişini, Hindistan'ın bölgedeki etkisini ve Hasina'yı destekleme çabalarını konuştuk.

Kültürel Miras ve Koruma: Kim İçin? Ne İçin?'de, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Doç. Dr. Koray Güler ile REXX Sineması’nın İstanbul kültür ve mimari tasarım tarihi içindeki yerini ve önemini konuşurken, Koruma Kurulu’nun vermiş olduğu korunması gerekli kültür varlığı olarak tesciline gerek olmadığı kararını ele aldık.

Antroposen Sohbetler'de, Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Deniz Gündoğan İbrişim ile Antroposen'de bellek, direniş, edebiyat ve feminizm perspektiflerinin nasıl şekillendiği üzerine bir sohbet gerçekleştirdik.

Dünya Mirası Adalar'da, beşeri coğrafyacı Doç. Dr. Sezai Ozan Zeybek ile Adalar'daki minibüslerin sadece bir görüntü problemi olmadığını; şehirleşmeyle, rantla, kurduğumuz karbon bazlı medeniyetin arızalarıyla ilişkili olduğu fikri üzerine konuştuk

Birlikte Üretiyoruz'da, ekonomi ve sosyal politika alanında akademik çalışmalarını sürdüren ve aynı zamanda Yerküre Yerel Çalışmalar Kooperatifi çalışan ortağı olan Orkun Doğan'dan yeni nesil kooperatiflerin sistemsel dönüşümü üzerine bilgi aldık

Sakat Muhabbet'te, 60 yaşında geçirdiği kaza sonucu sakatlandıktan sonra hayatının seyrini 'İkinci Hayatım' adlı sosyal medya hesabı üzerinden takipçileriyle paylaşan Çiğdem Yazıcıoğlu ile bir araya geldik.

Kadim Anadolu Eserlerinden Seçmeler'de, İmparator Marcus Aurelius'un Kendime Düşünceler adlı eserini ve kendisinin eğitimini sağlayan Anadolu kökenli hocalar üzerine konuştuk.

Öte yandan

Açık Gazete ekibinin gündem odaklı önerdiği makale ve analizlere ulaşmak için Açık Radyo’nun internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

20. Hopa Kültür Sanat ve Doğa Festivali

20. Hopa Kültür Sanat ve Doğa Festivali'nde söyleşiler, konserler, spor müsabakaları, çocuk etkinlikleri, halk oyunları, atölyeler ve dinletiler gerçekleşirken, festivali yerinden izleyip sesler topladık.

10. GİO Ödülleri sahiplerini buldu

Fantazya, bilimkurgu, korku türlerinin tanınması ve gelişmesi adına öncü rol üstlenen yazar, araştırmacı ve çevirmen Giovanni Scognamillo’nun adını taşıyan ve bu yıl altı kategoride verilen GİO Ödülleri, 10. kez sahiplerini buldu.

Haftanın karikatürü

Açık Gazete'nin köşelerinden Haftanın Karikatürleri'nde, Nuhsal Işın'ın çizimi haftanın karikatürü seçildi.

Haftanın kitabı

Haftanın Kitabı'nda, edebiyatımızın köşe taşlarından Yusuf Atılgan'ın 1959 yılından günümüze kendisi üzerine yazılmış yazılardan oluşan Atılgan: 1959’dan Günümüze Yusuf Atılgan Üzerine Yazılar adlı kitap üzerine konuştuk.

Haftanın sözü

“Küresel acil durum ilan edilmesi artık zorunluluktur.” — Yapılan yeni bir araştırma insan beyninde karaciğer ve böbrek gibi organlara kıyasla 10 ila 20 kat daha fazla mikroplastik bulunduğunu ortaya çıkardı. Çukurova Üniversitesi’nde mikroplastikler üzerine çalışan Sedat Gündoğdu, araştırma sonuçlarını bu sözlerle yorumladı. (The Guardian)

Açık Radyo podcast