17 Ağustos'u ve 6 Şubat'ı unutma!

-
Aa
+
a
a
a
""

Resmi verilere göre 17 bin 480 kişinin hayatını kaybettiği 17 Ağustos 1999 Körfez Depreminin üzerinden tam 25 yıl geçti. O günlerde kurulan ve deprem bölgesindeki sivil koordinasyon için telsiz işlevi gören Açık Radyo Deprem İletişim Merkezi bünyesinden çıkan Altın Saatler programımız 25 yıldır, ‘çatlakları sıvama!/sıvatma’ sloganını bugüne taşımayı sürdürüyor. Bu sloganın anlamını en son maalesef 6 Şubat depremleri sonrası bir kez daha hatırladık.

25 yıldır Altın Saatler’i hazırlayıp sunan programcılarımız, 17 Ağustos 1999 Körfez Depreminin 25’inci yılını anarkenAçık Bilinç’te yine Altın Saatler programcılarından Nazan Cömert ile bir araya gelerek deprem ile kırılgan gruplar arasındaki bağlantıyı analiz ettik.

Web sitesinden…

Açık Gazete’de, RTÜK'ün Açık Radyo’ya verdiği yayın durdurma ve para cezasından sonra aldığı mahkemenin ‘yürütmeyi durdurma’ kararına RTÜK tarafından yapılan itirazı mahkemenin reddetmesini ve yargısal sürecin bundan böyle nasıl ilerleyeceğini değerlendirdik.

Nereye Doğru'da, Filistin soykırımını savunan İsrail toplumu ile yıllar önce İsrail’in bu duruma geleceğini tahmin eden Enzo Traverso, İsrail ordusunun nasıl eğitildiğini anlatan Omer Bartow ve Arap Zihniyeti kitabına atfen İsrail’in Filistinlilere yaptıklarının tesadüfi olmadığını yazan Joseph Massad’ın analizleri üzerine değerlendirmelerde bulunduk.

Hüsnükabul'de, Birleşik Krallık'taki son olaylardan yola çıkarak dünyada süren beyaz üstünlüğü, takıntılı İslamofobi ve Müslümanlara yönelik hedef göstermeleri konuştuk.

Ekonomi Politik'te, sona eren Paris 2024 Yaz Olimpiyatları sonrası Türkiye’nin kazandığı madalya sayısı ile ülkenin ekonomik durumu arasındaki bağlantıya dikkat çektik.

Ufuk Turu'nda, Şeyh Hasina Vecid’in başbakanlıktan istifa etmesinin ardından Bangladeş'te yaşanan son gelişmeleri, Venezuela’da Nicolás Maduro’nun seçimleri kazanmasının ardından yaşananları, Bulgaristan’da okullarda LGBT+ propaganda ve tanıtımı yasaklayan yasa tasarısını ve Sırbistan’da Avrupa’nın en büyük lityum madeninin yeniden açılması kararını değerlendirdik.

Kültürel Miras ve Koruma: Kim İçin? Ne İçin?'de, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Doç. Dr. Yıldız Salman ve Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ebru Omay Polat ile deprem riski nedeniyle yıkılmak istenen Ataköy I. kısımda yer alan F Blok vakasını ve İstanbul’un modern mimari mirasının önemli örneklerinden Ataköy toplu konutlarının bu şekilde nasıl kaybedileceğini, tam tersine yıkmadan neden ve nasıl korunmaları gerektiğini konuştuk.

İklim Kuşağı Konuşuyor'da, sıcaklık artışlarının gelecekte daha büyük can kayıplarına yol açacağını gösteren araştırmalar bağlantısıyla haftanın iklim gündemini özetledik.

Sakat Muhabbet'te, Altın Saatler programından tanıdığımız Nazan Cömert ile bir araya gelerek otizm farkındalığı üzerine değerlendirmelerde bulunduk.

Kadim Anadolu Eserlerinden Seçmeler'de, Adanalı Dioscorides’in şifalı otlarla ilgili Materia Medica adlı eserini tanıttık.

Öte yandan

Açık Gazete ekibinin gündem odaklı önerdiği makale ve analizlere ulaşmak için Açık Radyo’nun internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Ardından: Gökçe Akçelik'le Sesler Üzerine

2000'li yılların kült müzik topluluğu Replikas'ın kurucularından Gökçe Akçelik, 11 Ağustos akşamı aramızdan ayrıldı. Sevgili dostumuzu uğurlarken 10 yıl öncesinden bir arşiv kaydına uzandık.

Haftanın kitabı

Haftanın Kitabı'nda, Jacques Tati'nin 1953 tarihli satirik komedi filmi Bay Hulot'nun Tatili’nin Jean-Claude Carrière tarafından romanlaştırılmış hali üzerine konuştuk.

Haftanın sözü

“Ağlamak istiyorum, çığlık atmak istiyorum!... Kurbanların çoğunun masum insanlar olduğunu bildiğiniz halde, İsrail ordusunun bunu önlemek için mümkün olan her şeyi yaptığını nasıl söylersiniz?... Bu ne cüret?” — İsrail’in önde gelen gazeteci ve yazarlarından Gideon Levy, ülkesinin 2,3 milyon insanı 18 yıldır bir kafeste (Gazze'de) tuttuğunu, şimdi de bombaladığını, 15 bin çocuğun, 20 bin kadının ölümünü meşrulaştırdığını, dünyada bu kadar inkâr içinde yaşayan, bu kadar öz bilinçten yoksun bir toplum olduğunu sanmadığını söylüyor. (Current Affairs / Gazete Oksijen)

Açık Radyo podcast