Muğla yine maden tehdidi altında

-
Aa
+
a
a
a

Yeşilüzümlü halkı Krom Eleme Tesisi istemiyor! Fethiye'nin suyu ve Muğla Arısı tehlikede!

Gezegenin Geleceği: 21 Haziran 2024
 

Gezegenin Geleceği: 21 Haziran 2024

podcast servisi: iTunes / RSS

Muğla yine maden tehdidi altında. Dağ Taş Aş Bizim Platformu, ‘Yeşilüzümlü halkı Krom Eleme Tesisi istemiyor!’ diyerek change.org/Yesilüzümlü adresinde kampanya başlattı. Platform, “Her köşesi ayrı bir cennet olan Fethiye’mizin, alternatif tarım ve turizmiyle; kültürüyle; yoğun bir ekosistem oluşturan kızılçam ormanlarıyla; özel ırk olarak tanımlanmış Muğla Arısı için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen kapsamlı projeleri ve değerli balıyla; denize ideal mesafede ve bakıdaki zeytinlikleriyle; bağ inciri başta olmak üzere Akdeniz ekosistemine ait pek çok tarımsal ürünüyle; tıbbi aromatik bitkileriyle; başta kuzu göbeği mantarı olmak üzere benzersiz odun dışı orman ürünü çeşitleriyle; temiz ve kuru havasıyla, Türkiye çapında bilinen ve giderek yurt sınırlarını aşan coğrafi işaret almış özgün dokumasıyla bilinen Yeşilüzümlü Havzamıza, Karagedik’teki krom eleme tesisinin büyütülerek taşınması isteniyor. Proje Tanıtım dosyasında 9,85 hektar olarak belirtilen işletme, 11.239 Ha için 2017 yılında verildiği anlaşılan IV. Grup maden işletme ruhsatına dayanıyor. Bu ruhsat, Yeşilüzümlü, İncirköy, Koruköy, Kızılbel, Nif’ten Çenger’e, Karacaören’e ve Gökçeovacık’a kadar uzanıyor. Sahile indikçe ise Fethiye Körfezi’ni besleyen en önemli derelerin bulunduğu Çiftlik, Kargı, Yanıklar Mahallelerini ve buralardan geçen derelerin su kalitesini doğrudan etkileyecek nitelikte bir alana IV. Grup Maden İşletme Ruhsatı verilmiş,” açıklamasında bulundu. “Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’na teslim edilen ve pek çok yönden kusur ve eksiklerle dolu olduğu Bilirkişi Raporlarıyla tespit edilmiş bu ilk etap krom eleme tesisi projesi gerçekleşirse, yukarıda bir bölümünü yazdığımız tüm değerlerimizi kaybedeceğiz. Ormanları kesip toprağı, havayı, suyu kirleterek yerin altını oyarak değil, zaten sahip olduğumuz değerleri daha ileriye götürerek kalkınmak istiyoruz,” diyen ekip, projenin durdurulması talep ediyor. Kampanya, change.org/Yesilüzümlü adresinde.

Değişim Elçileri Programının ikinci dönemi başlıyor!

Değişim Elçileri Programının ikinci dönemi başlıyor! Change.org ve Türetim Ekonomisi Derneği İklim Projesi kapsamında yürütülen Değişim Elçileri Programı, ikinci dönem için kayıt başvurularını açtı. Yeni dönemde Muğla, Adana, Trabzon, Mardin, Ağrı, Nevşehir, Manisa öncelikli olmak üzere, üniversite öğrencisi gençler, Değişim Elçileri topluluğuna katılmaya davet edildi. Program çağrısında, “Küresel kaynamanın etkilerini en çok hisseden; aşırı sıcaklar, aşırı yağışlar, sellerden en çok etkilenen ülkelerden birinde yaşıyoruz. Dolaysıyla bugünümüz ve geleceğimiz için iklim kriziyle mücadeleyi birlikte büyütmeliyiz. Eğer sen de iklim alanında kampanya yürüterek, eğitimler alarak etki yaratmak istiyorsan, haydi, hemen başvuru formunu doldur ve formda belirtilen şekilde videonu bizimle paylaş! Başvuru için son tarih, 11 Temmuz Perşembe, 15:00! Program süresince eğitimler çevrim içi ilerleyecek ve katılım ücretsiz,” açıklamasına yer verildi. Detaylı bilgi ve kayıt Change.org İklim Instagram hesabında.

Her yıl daha çok yanıyoruz

Baran Örnek, geçen yaz change.org/yineyanmayalim adresinde başlattığı kampanya ile yangın çıkmadan gerekli önlemlerin alınmasını talep ederken, yine yangın çıktı. Gelibolu yarım adasında geçen gün başlayan yangın uzun uğraşlar sonucunda kontrol altına alındı. Çanakkale’nin Eceabat ilçesine bağlı Kumköy yakınlarında tarım alanlarında başlayan yangın, ormana sıçradı ve kuvvetli poyrazın etkisiyle hızla yayıldı. Yangına anız yakılmasının neden olduğu açıklandı. Büyük Anafartalar Köyü ve 57. Alay Conkayırı Şehitliği tedbir amaçlı boşaltıldı, Çanakkale Boğazı gemi trafiğine kapatıldı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale'deki yangında 575 hektarlık - yaklaşık 700 futbol sahası - alanın zarar gördüğünü, bunun yaklaşık 340 hektarlık kısmının orman olduğunu belirtti. “İklim krizi nedeniyle havaların aşırı ısınması orman yangını riskini de artıyor. 30 yıl önce bin 300 civarı yangın çıkarken 2023 yılında 2 bin 579 adet yangın çıktı, bir önceki seneye göre 400’den fazla yangın yaşandı. Marmaris yangını felaketi nedeniyle Türkiye, 2021 yılında Avrupa'da yangınların yaşandığı 39 ülke arasında en çok orman alanı yanan ülke oldu. Geçen sene Çanakkale’de çıkan yangında 4080 ha alan kül oldu. Orman yangınları artık yerleşim yerlerine kadar ulaşmaya başladı. Hektarlarca alan yanıp kül olurken, ne yazık ki bu yangınların yarısının çıkış nedeni bile bilinmiyor. Önemli olan yangınları çıkmadan gerekli tedbirleri almak,” açıklamasında bulunan Baran, anız yakılmaması için uyarılar ve denetimler yapılmasını, yakanların tespit edilip cezalandırılması, ormana giriş yasaklarına dair sıkı denetimler yapılmasını, elektrik nakil hatları ve trafolar düzenli bir şekilde kontrol edilmesini, yakınlarında söndürme ekipmanı bulundurulmasını talep ediyor. ‘Gezegenimizin akciğerleri kül olmasın, yangınlar için kırmızı alarm verilsin!’ mesajlı kampanya change.org/yineyanmayalim adresinde.