Ankara’da yağmur bahçeleri uygulamasının hayata geçirilmesi için kampanya başlatıldı.
Değişim Elçileri programına katılan Tolga Aziz Demirel, Ankara’da yağmur bahçeleri uygulamasının hayata geçirilmesi için change.org/YagmurBahceleri adresinde bir imza kampanyası başlattı. “Toplu taşımayı her kullandığımda yeşil alandan yoksun, az miktarda yağmur yağsa bile su baskınlarının yaşandığı, renksiz bir Ankara ile karşılaşıyorum. Eminim hiçbirimiz artık böyle görüntülerle karşılaşmak istemiyoruz. Kampanyamda tam olarak bu sorunların çözümlerini amaçlıyorum,” açıklamasında bulunan kampanyacı, yağmur bahçeleri sayesinde Ankara’nın ısı adası olmasının önüne geçilebileceğini belirtti. Yağmur bahçelerinin Ankara üzerindeki olumlu etkisini şu şekilde açıkladı, “Isı adası etkisi; kentsel alanlardaki sıcaklıkların, uzak bölgelerdeki sıcaklıklara göre birkaç derece daha fazla olması. Ankara’da bu etki çok yüksek çünkü şehir betonlarla, asfaltla bezeli ve çok az yeşil alan var. Dolayısıyla yaz aylarında sıcaklıkları olduğundan 4 ile 8 derece arası daha fazla hissediyoruz. Yağmur bahçeleri, Ankara’nın bu açıdan iklim krizine daha dirençli hale gelmesini de sağlayacak.” Kampanya change.org/YagmurBahceleri adresinde.
‘Tırların sera gazı emisyonlarını azaltın’
Değişim Elçileri programına katılan üniversite öğrencilerinin kampanyaları devam ediyor. Kerem İbrahim Eriman, change.org/adblue adresinde ‘Şehirler ve ülkeler arası yük taşıyan tırların sera gazı emisyonlarını azaltın’ talepli bir imza kampanyası başlattı. “Ülkeler arası ve şehirler arası yük ve malzeme taşımacılığında tırların payı giderek artmakta. Bu da tırların sera gazı emisyonlarının da artmasına neden olmakta. Tırlar, karayolu taşımacılığının en büyük emisyon kaynaklarından biri,” diyen kampanyacı, çözüm olarak ise bir yakıt katkı maddesi sundu, “Tırların egzoz gazlarındaki azot oksit (NOx) miktarını %90'a kadar azaltabilen bir sıvı katkı maddesi. NOx, hava kirliliğine ve asit yağmurlarına neden olan önemli bir kirletici madde. Tırların NOx emisyonları azaltılarak hava kirliliği ve asit yağmurları azaltılabilir.” Kampanyasıyla tırların hava kirliliğini azaltmayı hedefleyen kampanya change.org/adblue adresinde.
‘Temiz gelecek için adım at!’
“Temiz gelecek için adım at! Elektrikli otobüse geç!” diyen Zeynep Yöntem, change.org/ElektrikliOtobus adresinde bir imza kampanyası başlattı. “Toplu taşımada çoğu belediye raylı sistemlere geçiş yaparken, hala çokça kullanılan otobüslerimiz akaryakıta bağımlı. Bu durum, sadece petrolden kaynaklı karbon emisyonlarını artırmakla kalmıyor, aynı zamanda her petrol zammında toplu taşıma ücretlerini de artırıyor. Hem karbon emisyonu sorununu, hem de toplu taşımada akaryakıta bağımlılığı çözmek için elektrikli otobüslerin kullanılmaya başlanmasını istiyorum,” açıklamasında bulunan kampanyacı, Türkiye’de de emisyonların %16’sından fazlasının trafikten kaynaklandığını vurguladı. Ayrıca, Türkiye’nin 2021’de gerçekleşen Küresel İklim Zirvesi’nde, 2040’a kadar trafikte emisyonları net sıfıra indirmeyi taahhüt ettiğini fakat üç sene sonra bugün hala elektrikli otobüsleri göremediğini söyledi. Kampanyacı, elektrikli otobüslerin faydalarını ise şöyle sıraladı: Hava kalitesini artırabilir; karbonsuz ulaşıma katkıda bulunabilir; yenilenebilir enerjiyi teşvik edebilir; ulaşım ücretlerini düşürebilir. “Bazı belediyeler elektrikli otobüsleri almış ancak henüz toplu taşıma sistemine entegre etmemiş. Bu durumu değiştirmek ve sözlerin yerine getirilmesini sağlamak için İstanbul, Ankara, Eskişehir, Bursa ve Antalya Büyükşehir Belediyeleri'ne çağrıda bulunuyor ve bu yöndeki adımlarını hızlandırmalarını istiyoruz,” mesajın taşıyan kampanya change.org/ElektrikliOtobus adresinde.
Gazipaşa hepimizin!
Gazipaşa Hepimizin Platformu’nun change.org/gazipasa adresinde başlattığı imza kampanyası devam ediyor. Antalya Gazipaşa’daki Selinus Sahili’ne yapılması planlanan beş yıldızlı otel projesi, bölgede yaşayan deniz kaplumbağaları ve Akdeniz foklarının yaşam alanlarını tehdit ediyor. Projenin iptalini talep eden kampanya, bölge halkı ve çevrecilerin de desteğiyle kısa sürede büyüyerek binlerce imzaya ulaştı. Gazipaşa Hepimizin Platformu’nun tepkileri üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, projeyi incelemeye alarak Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlattı. Otel projesinin ÇED raporu için 8 Ocak tarihinde İnceleme Değerlendirme Komisyonu toplantısı gerçekleştirilecek. Otelin doğal ve ekolojik dengeyi bozacağını, deniz kaplumbağaların yuvalarına ve nesli tükenmekte olan Akdeniz foklarına zarar vereceğini ve bölgedeki turizm potansiyelini olumsuz etkileyeceğini savunan Gazipaşa Hepimizin Platformu, “Uzun zamandır mücadele ediyoruz. Caretta carettaların, fokların yuvası sahilimizi korumak için. Koruma altındaki Selinus Sahili’nde yapılması planlanan ilk beş yıldızlı otel projesinin ÇED raporu, 8 Ocak’ta İnceleme Değerlendirme Komisyonu toplantısında görüşülecek. Lütfen kampanyayı paylaşın, bu doğa düşmanı proje sessiz sedasız onaylanmasın. Bu, Selinus Sahili’ndeki ilk büyük otel projesi olacak ve eğer buna onay verilirse bölge otellerle dolacak, halkın erişimi kısıtlanacak. Bütün sahillerimizin otellerin tekeline geçmesine hep birlikte dur diyelim,” mesajını paylaştı. Kampanya change.org/gazipasa adresinde.