Gezegenimiz üzerinde etki bırakan iklim olayları

-
Aa
+
a
a
a

İklim Kuşağı Konuşuyor'da Atlas Sarrafoğlu, 2023'ü bitirirken, yılı tanımlayan önemli iklim olaylarını değerlendiriyor.

""
Gezegenimiz üzerinde etki bırakan iklim olayları
 

Gezegenimiz üzerinde etki bırakan iklim olayları

podcast servisi: iTunes / RSS

Merhaba, Açık Radyo’nun her Cuma saat 14:00de yayınlanan İklim Kuşağı Konuşuyor programına hoş geldiniz, ben Atlas Sarrafoğlu. Bugün hem 2023 yılının son günü, hem de İklim Kuşağı Konuşuyor programının da dördüncü yılının ilk programı. 12 yaşından bu yana gerçekleştirdiğim programlar boyunca siz dinleyicilere, iklim aktivizmi dünyasından iklim krizi kaynaklı haberler, raporlar ve bazen de konuklarımla iklim krizi çözümleri üzerine yaptığımız programlarla karşınıza geldim. Amacım; biz gençlerin gelecekleri hakkında aslında ne kadar farkında ve endişeli olduklarını sizlere hatırlatmak ve bu kapsamda 2023'ü bitirirken, yılı tanımlayan önemli iklim olaylarını yani gezegenimiz üzerinde gerçekten etki bırakan anları yeniden gözden geçirmenin değerli olduğunu düşünüyorum.

Earth.Org’un yayınladığı, geçtiğimiz
12 ayda meydana gelen iklim krizi kaynaklı daha doğrusu ‘insan etkisi’ kaynaklı bazı önemli iklim olaylarına dönüp bakalım istiyorum. İlk önce kuralıklardan başlayalım. 


Geçtiğimiz ilkbahar aylarında Avrupa, kış mevsiminde az yağış ve kar yağışı nedeniyle uzun yıllara dayanan kuraklığın daha da şiddetlendirdiği ciddi bir su kriziyle karşı karşıya kaldı. Nisan ve Haziran ayları arasında yağış düzeninin normale veya ortalamanın üzerindeki yağışlı koşullara dönüşmesiyle güney Avrupa'da bir miktar rahatlamayaşansa da, genel durum kritik seviyede kalmaya devam etti.

Kalıcı kıtlık ve sıcak hava dalgaları mahsulleri olumsuz etkiledi; Baltık Denizi, İskandinavya, Birleşik Krallık, İrlanda, İspanya ve Almanya, bazı bölgelerde mahsul verimini tehlikeye atan ciddi bir meteorolojik kuraklıkla boğuşuyor.

Örneğin, İspanya'da bazı bölgeler, ülke tarihindeki en kurak Nisan ayında tarım ve sanayi için su kullanımının yanı sıra kamu bahçelerinin sulanması ve yüzme havuzlarının yeniden doldurulması için de su kullanımına kısıtlamalar getirmek zorunda kaldı.Aşırı sıcaklıklar ayrıca geçen Haziran ayından bu yana zeytinyağı fiyatlarında yaklaşık %60 artışa neden oldu. Avrupa Kuraklık Gözlemevi'nin en az 500 yılın en kötüsü olarak tanımladığı geçen yılın rekor kıran Avrupa sıcak hava dalgaları, kıtadaki zeytin mahsullerini zaten tehlikeye atmıştı. Avrupa'nın en büyük üreticisi olan İspanya, krizden en çok etkilenen ülkeler arasında yer aldı ve son 12 ayda yıllık arzın yarı yarıya düşerek yaklaşık 780 bin tona düştüğünü gördü.

Özellikle İber Yarımadası ve Mağrip bölgesinde olağanüstü kurak koşullar nedeniyle yaygın yangın tehlikesi devam ederken, İtalya son 30 yılın karsız üst üste iki yılı ile karşı karşıya kaldı.

Avrupa'nın en büyük nehirlerinden biri olan Ren Nehri'ndeki
su seviyelerinin azalması, Almanya genelinde nakliye ve navigasyon konusunda endişelere neden oldu. Birleşik Krallık'ta ayrıca rekor düzeyde düşük nehir seviyeleri yaşandı ve bu da ciddi su kıtlığı riskini artırdı. Uzmanlar, uzun süren kuraklıklara uyum sağlanması gerektiğini vurgulayarak, iklim değişikliğinin durumu ağırlaştırmasındaki rolüne dikkat çekti.

 

Dünyanın diğer ucunda şiddetli kuraklık, ABD’deki eyaletlerin %5'ini etkiledi. Çin'de nüfusun %20'si, şiddetli kuraklık sıklığındaki artışa tanık oldu; bunun yoğunluğunun 2100’e kadar %80 oranında artacağı öngörülüyor.

Eylül ayında, Brezilya'nın Amazon Nehri'nde benzeri görülmemiş bir su kıtlığı yaşandı; su seviyeleri bir önceki yılın yaklaşık altı metre altındaydı. Bölgedeki topluluklar, rekor düzeyde yüksek sıcaklıklar ve nehir havzasındaki olağandışı kuraklık sebepli kaynak sıkıntısıyla karşı karşıya kaldı. 120 Amazon nehri yunusunun ani ölümü de biyolojik çeşitlilik kaybıyla ilgili endişeleri artırdı.



Sıcak hava dalgalarıve kontrol edilemeyen yangınlarabakacak olursak; 2023 yazında, rekor kıran sıcaklıklar, kurak koşullar ve yetersiz yangın acil durum sistemleri gibi insan kaynaklı faktörler nedeniyle daha da kötüleşen dünya çapında bir orman yangını krizi yaşandı. Kanada, Meksika, Yunanistan ve Hawaii'ye kadar orman yangınları toplulukları ekonomik ve çevresel çöküşün eşiğine getirdi.

Bu trajedi, benzeri görülmemiş bir ölçekte ortaya çıktı ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres'in yerinde bir vurguyla ‘küresel kaynama’ olarak adlandırdığı iklim değişikliğinin derin etkisinin altını çizdi. Kriz, artan sıcaklıkların suyun buharlaşmasını hızlandırması ve yıkıcı cehennemler için temel koşullar yaratmasıyla, insan faaliyetleri ile kontrol edilemeyen yangınlardaki artış arasındaki kırılgan bağlantıyı vurguladı.

Yunanistan'daki orman yangını krizi, acı bir gerçeği ortaya çıkardı: İnsan eylemleri, çevresel felaketlerin ağırlaşmasına önemli ölçüde katkıda bulunuyor. Şaşırtıcı bir şekilde, ister ihmal ister kasıtlı olsun, insan etkisi birincil yangın kaynağı olarak tanımlandı. Artan sıcaklıklar ve uzun süreli sıcak hava dalgaları ile örneklenen, insan davranışları ile değişen iklim koşullarının acımasız sinerjisi, küçük kıvılcımların bile yıkıcı cehennemlere yol açabileceği tehlikeli bir ortam yarattı.

Ağustos ayında Maui, Hawaii'de rüzgarın hızlandırdığı orman yangınları, modern ABD tarihinin en ölümcül yangınlarından biri olarak ortaya çıktı ve en az 115 kişinin hayatına mal oldu ve ada için tarihi bir krize işaret etti. Yıkıcı orman yangınları, güçlü rüzgarlar ve aşırı kuru koşullar gibi güçlü faktörlerin bir araya gelmesiyle alevlendi. Maui yangınları, yakıt sorunlarının acilen çözülmesi, proaktif yangın yönetimi stratejilerinin uygulanması ve iklim krizinin sosyo-ekonomik yansımalarının kabul edilmesi gerektiğinin açık bir hatırlatıcısı oldu. Kriz, iklim değişikliği, insan eylemleri ve küresel ölçekte artan orman yangını risklerini azaltmak için işbirlikçi çabaların zorunluluğu arasındaki karmaşık ilişkinin altını çizdi.



Bir diğer etkili felaket ise
yükselen okyanus yüzeyi sıcaklıkları idi. 

Haziran - Ağustos 2023 arasında yaşanan yıkıcı orman yangınlarının ardından endişe verici bir gelişme daha ortaya çıktı: Ortalama okyanus sıcaklığında kayda değer artış. Bu felaketin arkasındaki ana katalizör El Niño hava olayı idi ve Nisan ayından itibaren okyanus sıcaklığı istikrarlı bir yükselişe geçerek Temmuz ayında şaşırtıcı bir şekilde 20,9 °C'ye ulaştı. 

Adelaide Üniversitesi Biyolojik Bilimler Okulu tarafından yürütülen bir araştırma, çarpıcı bir gerçeği ortaya çıkardı: Dünyanın biyolojik çeşitliliğe en fazla sahip bölgelerinin %70'inden fazlası artık ev dedikleri sulardaki artan sıcaklıklar nedeniyle tehdit altında. Bu güvenlik açığı, plankton ve balık gibi hayati türler de dahil olmak üzere deniz yaşamının önemli bir kısmının, sıcaklık dalgalanmalarının en belirgin olduğu yüzey katmanlarında yaşanmasından kaynaklanmaktadır. Şaşırtıcı bir şekilde, su sıcaklığındaki bir derecelik artışın sadece çok küçük bir kısmı, okyanus oksijensizleşmesi, doğal deniz habitatı kayıpları, ticari balık dağılımındaki değişimler ve deniz hayvanlarının göç modellerinde aksamalar gibi geniş kapsamlı sonuçların domino etkisini tetikleyebilir.

Su ekosistemlerinin küresel önemi, Birleşmiş Milletler üyesi ülkeler arasında 15 yılı aşkın süredir devam eden müzakerelerin ardından ulaşılan tarihi bir dönüm noktasıyla ön plana çıktı. BM'nin Haziran 2023'te Açık Denizler Anlaşması’nı kabul etmesi, açık denizlerin yani tek tek ulusların münhasır ekonomik bölgelerinin ötesine uzanan geniş deniz alanlarının korunmasına yönelik büyük bir zafere işaret ediyordu.



Dünya üzerinde yaşanan iklim krizi kaynakları felaketlerden biri de
fırtınalar oldu. 

Eylül ayında dünya, küresel iklim krizinin artan etkisini vurgulayan bir dizi yıkıcı aşırı kasırgaya tanık oldu. Daniel Fırtınası'nın 11 binden fazla kişinin ölümüne neden olan selleri tetiklemesi ve uzun süren bir iç savaş ve yetersiz altyapıyla boğuşan bir ülkenin kırılganlıklarını ortaya çıkarmasıyla Libya, bir insani felaketle karşı karşıya kaldı.

Eş zamanlı olarak, Akdeniz bölgesi ve Asya'nın bazı kısımları ölümcül fırtınalar ve tayfunlar yaşarken Amerika kıtası, Brezilya'daki aşırı seller ve Burning Man katılımcılarının çölde mahsur kalması da dahil olmak üzere benzeri görülmemiş felaketlerle karşı karşıya kaldı.


Bu yıl sadece hava durumu olaylarıyla değil, aynı zamanda COP28 Küresel Durum Değerlendirmesi'nin tamamlanmasıyla zirveye ulaşan kayda değer iklim girişimleri ve raporlarıyla da ön plana çıktı.

Avrupa Birliği 2023 Temiz Enerji Raporu ile başlayalım. Küresel enerji geçişi ortamında Avrupa Birliği, Temiz Enerji Teknolojileri Rekabet Edebilirlik İlerleme Raporu'nda da vurgulandığı gibi, temiz enerji politikasını yeniden şekillendirme konusunda önemli adımlar attı. Enerji Birliğinin Durum Raporu'nun bir parçası olarak yayınlanan belge, AB'nin çeşitli temiz enerji sektörlerindeki rekabet gücünü titizlikle değerlendiriyor ve ham madde maliyetleri, tedarik zinciri sorunları ve beceri boşlukları gibi zorlukları ele alıyor.

Rapor, küresel ekonomik belirsizliklerin ortasında, yalnızca AB'nin temiz enerji teknolojilerinin dayanıklılığının altını çizmekle kalmıyor, aynı zamanda zorluklar karşısında sürdürülebilirlik ve istikrara yönelik kararlı bağlılığı da ortaya koyuyor. Temiz enerji sektörünün insani yönü araştırılıyor; olumlu istihdam eğilimleri vurgulanıyor ancak aynı zamanda beceri açığının kapatılması ihtiyacı da kabul ediliyor. Rapor, temiz enerji araştırmalarında öne çıkarken, düzenleyici politikalar ile mali destek arasındaki simbiyotik ilişkiyi vurgulayarak, gerçek dünya etkisine doğru bir değişim çağrısında bulunuyor.


Lancet Geri Sayım Raporu, iklim değişikliğinin sadece kutup ayılarıyla ilgili olmadığını, sağlığımız için büyük bir tehdit olduğunu bize hatırlatan yıllık bir uyandırma çağrısıdır. 2015'deki Paris Anlaşması'ndan doğan bu rapor, hükümetlerin küresel ısınmayı sınırlamaya yönelik sözlerini ne kadar iyi tuttuklarını inceliyor. 47 göstergenin takip edildiği rapor, iklim etkilerinden uyum ve azaltım çabalarımıza kadar her şeyi kapsıyor. Rapor öncelikle iklim değişikliğinin geri döndürülemez sonuçlarına yönelik sağlık merkezli bir yaklaşıma duyulan acil ihtiyaca odaklanıyor. Sağlığa benzersiz bir şekilde öncelik veren COP28'den hemen önce yayınlanan belge, hızlandırılmış, adil bir geçiş için taahhütler ve eylemler çağrısında bulunuyor. İklim değişikliğinin temel nedenlerini ele alan ve adaptasyonu destekleyen hızlı bir azaltım sağlanmazsa, insan sağlığı ciddi bir tehlikeyle karşı karşıya kalacaktır.



Eylül ayında New York'ta toplanan
2023 İklim Hedefi ZirvesiBaşkanlık Özeti'nde hükümet, iş dünyası, finans, yerel yönetimler ve sivil toplumdan liderler, küresel karbonsuzlaştırma ve iklim adaleti konularında önemli eylemleri sergilemek için ‘ilk harekete geçen ve gerçekleştirenler’ olarak bir araya geldi. Temel sonuçlar arasında, acil iklim durumunun ortak olarak tanınması, iddialı emisyon azaltımları için verilen taahhütler ve ayrıntılı geçiş planlarının sunulması yer aldı.


Zirvede iklim etkileriyle mücadele için politika kesinliği, özel finansal araçlar ve uluslararası işbirliğinin gerekliliği vurgulandı. Hesap verebilirlik, uyum finansmanı ve karbondan arındırma zorluklarının ele alındığı oturumlarda, sürdürülebilir ve eşitlikçi bir geleceğe yönelik işbirlikçi, bilim destekli bir yaklaşım vurgulandı.

Siyasi, ekonomik ve sosyo-kültürel hususların bir birleşimi olan 2023 G20 Yeni Delhi Zirvesi, çevre politikalarının kritik alanına ışık tuttu. 9 Eylül 2023'de resmi olarak onaylanan G20 Liderler Bildirgesi, bir dizi acil çevresel soruna değindi. Bunlar arasında sürdürülebilir kalkınma hedefleri, iklim finansmanına sıkı bir bağlılık, karbondan arındırma zorunluluğu, daha temiz ve daha sürdürülebilir enerji kaynaklarına geçiş, ekosistemlerin korunması ve beslenmesi, dirençli bir okyanus-temelli ekonominin desteklenmesi, plastik kirliliğe karşı mücadele, stratejik olarak afet risk azaltımı ve altyapı dayanıklılığının güçlendirilmesine odaklanıyordu. 

Yeni Delhi Zirvesi, ‘küresel yenilenebilir enerji kapasitesini 2030’a kadar üç katına çıkarma çabalarını takip etme ve teşvik etme’ taahhüdünü kabul etti ancak fosil yakıtardan çıkılması üzerinde anlaşma sağlayamadı. Bu eylem zorunluluğu, bu yılın başlarında yapılan takibi G20 Enerji Bakanları toplantısında karşılaşılan zorluklarla da vurgulandı.

Anlaşma, iklim değişikliğini, biyolojik çeşitliliğin korunmasını ve afet riskinin azaltılmasını küresel önceliklerin ön sıralarına yerleştirdi; bu çevresel zorunlulukların gerektirdiği geniş kapsamlı ekonomik sonuçları kabul etti ve ortak ancak farklılaştırılmış sorumluluklar gibi ilkeleri bir araya getirdi. 

Dubai'de iki hafta süren COP28, ilk Küresel Durum Değerlendirmesine ışık tuttu ve diğer çevre gündemleri gölgede bıraktı. Yaygın orman yangınları ve su baskınları da dahil olmak üzere, 2023'deki iklim bağlantılı felaketler karşısında COP28, 2015'de Paris Anlaşması'nın imzalanması ile 2030 hedef yılı arasında çok önemli bir anı temsil ediyor.

Küresel ısınmayı 1,5 °C ile sınırlamak için küresel sera gazı emisyonlarının 2030’a kadar 2019 seviyelerine kıyasla %43 oranında azaltılması gerektiğini gösteren bilimsel kanıtlarını kabul eden durum değerlendirmesi, tarafların şu anda Paris Anlaşması’nda belirtilen hedeflerinin gerisinde kaldıklarını vurguluyor. 2030’a kadar yenilenebilir enerji kapasitesini üç katına çıkarmak ve enerji verimliliğini iyileştirerek, iki katına çıkarmak için küresel ölçekte eyleme çağırıyor.

Küresel ısınmaya uyum konusunda çok ihtiyaç duyulan eylem açısından iki hafta süren yoğun müzakerelerin ardından, 13 Aralık'ta üzerinde anlaşmaya varılan nihai COP28 anlaşması, ülkelerin 2030’a kadar ulusal bir uyum planı sunmalarını gerektiriyor. 51 ülke bunu zaten gerçekleştirdi. Uyum Fonu'na gelince, birkaç gelişmiş ülke toplamda çok yetersiz olan ‘160 milyon dolar’ı taahhüt etti - ki bu, Küresel Uyum Hedefi'nde ilerlemek için gereken miktarın yarısıdır. Fon, 2001’de ‘iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı özellikle savunmasız olan Kyoto Protokolü’ne taraf gelişmekte olan ülkelerdeki somut uyum projelerini ve programlarını finanse etmek için’ kuruldu. Dubai'de açıklanan fona, aralarında İngiltere, İtalya ve Fransa'nın da bulunduğu bazı Avrupa ülkelerinin katkıları oldukça düşük. 

Peki tüm bunlar ne demek? Biz gençler, bireysel olarak değil, dünya çapında iklim adaletinden ayrılamaz olan soykırıma, sömürgeciliğe, militarizme, işgale karşı olan çocukların ve gençlerin kolektif sesi olarak mücadelemizi veriyoruz. 2023’de sanayi öncesi sıcaklığın - insanlığın bugüne kadar hiç görmediği - 1,46 derece üzerine çıkmamız ve bu sebeple gittikçe artan iklim felaketleri bir tarafa, acil durumu gözlerimiz önüne seren raporlara, yapılan acil durum çağrılarına ve bilimin sunduklarına karşı gerçekleşmesi gereken yanıtlar 2023’de de o kadar zayıftı ki ölüm ilanımın şimdi, 16 yaşındayken tekrar yazıldığını hissediyorum.

Yine de; Umut hiç eksilmesin! Güvenli bir gezegende güvenli bir yıl diliyorum. 2024’de kendinize, sevdiklerinize ve gezegenimize daha iyi bakın lütfen.