'Soma Termik Santrali Filtresiz Çalıştırılmasın’ talebiyle kampanya başlatıldı.
Sinan Özer, ‘Soma Termik Santrali Filtresiz Çalıştırılmasın’ talebiyle change.org/SomayaTemizHava adresinde yeni bir kampanya başlattı. “Soma'da Dünya Sağlık Örgütü’nün güvenli limitler olarak ilan ettiği değerlerin çok üstünde parçacık madde kirliliği mevcut. Baca gazı fi̇ltreleri̇ olmadan çalışan Soma Termi̇k Santrali̇, hâlihazırda ciddi sağlık sorunları ve erken ölümlere neden oluyor. Bacalara filtre takılmasını istiyoruz,” açıklamasında bulunan kampanyacı, çözüm varken, üstelik şirket devletten yüksek miktarlarda teşvik ödemeleri alıyorken, bu santralin filtresiz çalıştırılmasını ve sağlıklarını riske atmasını kabul etmediklerini belirtti ve ekledi, “Yakınlarımızı bu çevre kirliliği sonucunda kaybediyoruz. Daha fazla insanın hayatını kaybetmesini istemiyoruz,” Ayrıca kampanyacı Manisa Soma'daki termik santralin, filtresiz olarak faaliyet gösterdiğini ve hava kalitesini olumsuz yönde etkilediğini belirterek bu durumun sağlık etkisine de değindi. Kanser, astım ve KOAH hastalıklarının ilçede çok ciddi boyutlara ulaştığını, Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, bu hastalıkların oranının son yıllarda önemli ölçüde arttığını vurguladı. Taleplerini ise şöyle sıraladı, “Şirketin termik santrale acilen filtre takmasını, bakanlığın santralin filtresiz çalışmasına izin vermemesi istiyoruz.” Kampanya change.org/SomayaTemizHava adresinde.
Dikmece’de zeytinliklerin yok edilmesi durduruldu
Özge Özal’ın change.org/DikmeceyeDokunma adresinde yürüttüğü kampanyaya dair güzel haber geldi. Dikmece direnişi kazandı, zeytinliklerin yok edilmesi durduruldu. 6 Şubat depremlerinden sonra Hatay'ın Antakya ilçesinin Dikmece Köyü'nde, toplu konut inşaatı için zeytinliklerinin ve tarlalarının kamulaştırılmasına karşı Dikmece halkı aylardır mücadele ediyordu. Kampanyacı, “Depremde evsiz kalan insanların belki de son çareleri olan topraklarına konut bahanesiyle el koymaya çalışıyorlar. Hatay'ın Dikmece Köyü'ndeki tarım ve zeytinlik alanlarının kamulaştırılması acilen durdurulmalı! Şehrimizde yaşanan deprem sıkıntılarıyla zorluk çekerken geçtiğimiz haftalarda orman yangını da yaşamıştık zaten. Depremden sonra toplanmayan enkazlar ve yıkılmayan ağır hasarlı binalar varken ve daha tam konut inşaatları başlamamışken, Hatay'ın Antakya ilçesinde Dikmece Köyü’nde kamulaştırma kararı çıkan tarım ve zeytinlik alanları var. Hatay'ın kalkındırılması konuşulurken bu kararın verilmesini onaylamıyoruz,” açıklamasında bulunmuştu. Mahalle sakinlerinin, geçen ay kamulaştırma kararına karşı Hatay İdare Mahkemesi’ne başvuru yapması sonucunda mahkeme, ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verdi. Mahkeme kararında, "... dava konusu işlemin niteliği itibariyle uygulanması halinde telafisi güç zarar doğurabilecek olması nedeniyle … dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasına oybirliğiyle karar verildi,” açıklamasında bulunuldu. Dikmece halkının kararın tamamen iptal edilmesi için yürüttükleri kampanya change.org/DikmeceyeDokunma adresinde.
'Pirina Fabrikası'nın zehirli gaz emisyonlarını durdurun'
Balıkesir’den change.org/pirina adresinde imza kampanyası başlatıldı. “Ben ve ailem Ayvalık, Balıkesir'de yaşıyoruz. Her sabah uyanır uyanmaz karşılaştığımız manzara, fabrikadan çıkan dumanlar ve bu dumanların getirdiği kusturucu koku. Okullarda cam pencereler açılamıyor, yollar adeta sisli bir manzaraya bürünüyor. Sıcak hava geldikçe durum daha da kötüleşiyor. Bu zehirli gazlar nedeniyle emeklilik hayallerimiz bile gölgeleniyor. Pirina Fabrikası'ndan çıkan bu gazlar, pirinanın işlenmesi sırasında oluşan zeytin karasuyu buharının atmosfere salınması sonucunda oluşuyor. Bu durum hem insan sağlığına, hem de çevreye ciddi zarar veriyor; astım gibi solunum rahatsızlıklarını tetikleyebiliyor ve mavi bebek sendromuna yol açabiliyor,” diyerek endişelerini dile getiren kampanyacı Yonca Odabaşı, “Balıkesir Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bu konuda harekete geçmesini talep ediyoruz. Fabrikanın çevreye zararlı gaz emisyonlarını kontrol altına alması ve bu durumun tekrarlanmaması için gerekli önlemleri alması gerekiyor,” açıklamasında bulundu. Kampanya change.org/pirina adresinde.
‘Adalar'a böyle imar planı olmaz’
‘Adalar'a böyle imar planı olmaz; değişiklik istiyoruz!’ diyen İzel Levi Coşkun, change.org/adalarimarplani adresinde kampanyasını yürütmeye devam ediyor. İstanbul’un Adalar ilçesi için hazırlanan koruma amaçlı imar planlarının, ağaç kesimine, kıyı tahribatına, deniz kirliliğine ve kültürel mirasın kaybedilmesine neden olabilecek maddeler içerdiğini belirten kampanyacı, 20 Ekim 2023 günü sadece mülk sahiplerinin davacı olduğu bir dava açtıklarını, şimdi de planlara itiraz eden herkesin davacı olabileceği ikinci bir ortak davaya hazırlandıklarını vurguluyor. Yayınladığı güncellemede şunları belirtiyor, “Adalar’da yok edilme tehlikesiyle karşı karşıya kalan yaşamları savunabilmek adına açılacak olan bu davada, önceliğimiz yaşamımızla ilgili alınan kararlardaki söz hakkımızı sonuna kadar kullanmak ve bu vesileyle yeni dostluklar kurarak dayanışma geleneklerimizi güçlendirmek. Adalar’ın yok edilmesine seyirci kalmayı reddeden ve imar planlarına karşı açılan davalarda davacı olarak yer almak isteyen herkes hak arama özgürlüğünü kullanmak için 15 Kasım 2023 tarihine kadar isimlerini davacı listesine [email protected] adresine e-mail göndererek yazdırabilir.” Kampanya change.org/adalarimarplani adresinde.