“Koronavirüsle birlikte Çin prestijini tamamen kaybetti”

Nereye Doğru
-
Aa
+
a
a
a

Açık Gazete’nin Nereye Doğru köşesinde bu hafta Cengiz Aktar ile petrol fiyatlarındaki düşüş, ABD’deki gelişmeler, Çin’e yönelik davalar ve meclisin 100. yılı konuşuldu.

Nereye Doğru: 22 Nisan 2020
 

Nereye Doğru: 22 Nisan 2020

podcast servisi: iTunes / RSS

Cengiz Aktar, İkinci Körfez Savaşı sonrasında Bienalde karşılaştığı bir Yanomami yerli lanetini anlattı. Güney Amerika’nın yerli haklarından Yanomamiler petrol için ‘yer yağı’ diyorlar ve buna dokunulmaması gerektiğini, bir lanet olduğunu düşünüyorlarmış. Ömer Madra da Dakota yerlilerinin petrole ‘kara yılan’ dediklerini ve yine lanetli olarak gördüklerini ekledi.

Aktar, Trump’ın iktisadî milliyetçilik yanında bir de beşerî milliyetçiliğe başvurduğunu ve Amerika’ya göçmen alımını durdurduğunu söyledi. “Aslında göçmenler ABD için bir lütuftur, tersi değil” dedi. Amerika’nın göçmenler sayesinde var olmuş bir ülke olduğunu hatırlattı. 

‘Asyalı düşmanlığı gelişiyor’

ABD’de önümüzdeki seçimler öncesi Trump’ın temel hedefi işlere geri dönmek ve Amerikan sanayini ülkeye geri çağırmak. Büyük bir Çin karşıtlığının oluştuğunu söyledi Aktar ve II. Dünya Savaşı sırasında Amerikalı Japonların toplama kamplarına kapatılması gibi bir Asyalı düşmanlığı gelişiyor dedi. Trump’ın seçim kampanyasını bu iktisadi milliyetçilik üzerine kurmayı planladığı yorumunda bulundu. Bütün bir Amerikan sağı ve aşırı sağı “bütün üretim gücümüzü geri çağırmalıyız” diyor ve birçok makale çıkıyor medyada. 

Çin’e yönelik salgını haber vermemek kaynaklı hukuk davaları meselesinin büyüdüğünü anlattı Aktar. ABD’li ve İsrailli hukuk büroları Çin’i suçlayan davalar açmaya başladı. Britanya’nın yeni Dışişleri Bakanı Dominik Raab, Çin’e karşı davaların açılacağını söyledi ve “Eskisi gibi sizden mal almaya devam edeceğimizi sanmayın” dedi. Avustralya Dışişleri Bakanı da benzer açıklamalar yaptı. Çin’in prestijini tamamen kaybettiğini söyledi Aktar. O kadar ki Çin artık “virüs bizden çıkmadı” açıklamaları yapıyor. Vuhan’a da başka bir yerden geldiğini söyleyerek bilimsel araştırmaları durdurdu Çin yönetimi. Bu davalardan sonuç elde edilemese de Çin için işler iyi gitmiyor dedi Aktar.

‘Meclisin ömrü 100 yılmış’

Dünya gündemi ardından Türkiye de konuşuldu Nereye Doğru’da. 23 Nisan 2020 TBMM’nin 100 yılıydı ama partili Cumhurbaşkanlığı sisteminde meclisin zaten yetkilerini yitirmiş olarak 100. yıla girildiğini anlattı Aktar. “Meclisin ömrü maalesef 100 yılmış” dedi. Meclisin en başından beri demokratik değerlere fazla dayanmamış olmasına rağmen Cumhurbaşkanlığı sistemiyle birlikte artık tek kişinin aldığı kararlarla ülkenin yönetilmekte olduğunu söyledi. Bu sistemde, Cumhurbaşkanı’nın iki tür yetkisi olduğunu anlattı Aktar; Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (CKHK) ve Cumhurbaşkanlığı kararları. 10 Temmuz 2018’de ilk CKHK yayınlanmış ve şimdiye kadar 60 CKHK çıkmış bu şekilde. Bunların her biri aslında yasa ama mecliste görüşülmüyor. Cumhurbaşkanı Kararları ise icracı kararlar. 2461 karar çıkmış şimdiye kadar. 27. Yasama dönemine dair verilerde 2708 kanun teklifi verilmiş mecliste. 219’u AKP tarafından verilmiş kanun tekliflerinin, 220 teklif MHP vermiş, 202 İP, 117 HDP şeklinde devam ediyor sayılar. Sadece 77 tanesi kanunlaşmış bu tekliflerin ve hepsi AKP-MHP tarafından verilmiş teklifler. Aktar, en son sağlıkta şiddete karşı yaptırımlar içeren kanun teklifini muhalefet getirince mecliste reddedildiğini ardından, hemen ertesi gün,  AKP-MHP aynı kanunu getirince kabul edildiğini anlattı! İktidarın, kendi uygulamaları dışında kalan her türlü politikayı tehdit olarak algılamakta olduğu yorumunda bulundu.