"Türkiye’deki toplam 6 milyon 500 bin göçmenin 3.6 milyonu mülteci"

Nereye Doğru
-
Aa
+
a
a
a

Cengiz Aktar, 2016'den beri devam eden yaz saati uygulamasının yıl boyu sürdürülmesi kararınına, seçim arifesinde olan Libya’daki son gelişmelere ve Uluslararası Göç Örgütü’nün Dünya Göç Raporu’na değindi.

Türkiye'de bir mülteci kampı
Nereye Doğru: 8 Aralık 2021
 

Nereye Doğru: 8 Aralık 2021

podcast servisi: iTunes / RSS

Aktar, geçtiğimiz günlerde CHP vekili Candan Yüceer’in Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e “Bütün raporlar sizin söylediklerinizin aksini söylüyor. Elektrik Mühendisleri Odası ilgili kararın elektrik enerjisi tüketiminde katiyen tasarrufu sağlamadığını, Cambridge Üniversitesi beş yıldır enerji tasarrufunun olmadığını söylüyor.” tepkisine karşılık; Dönmez’in, “Saat uygulaması sadece tasarrufu sağlamıyor, stresi ve depresyonu da engelliyor.” şeklinde karşılık vermesini paylaştı. 

Aktar, 7 Aralık’ta Libya’ya atanan Birleşmiş Milletler yeni temsilcisinin Amerikalı diplomat Stefanie Williams olduğunu bildirdi ve aynı gece Libya’nın Yüksek Seçim Kurulu binasının silahlı güçler tarafından basıldığı bilgisini paylaştı. 

Son olarak, her yıl dünyadaki bütün göç hareketlerini ele alan Dünya Göç Raporu’nun çıktılarını ele alan Aktar, bu yılki raporun uluslararası hareketlilikten ziyade, COVID-19 seyahat kısıtlamaları,  afetler, çatışmalar ve şiddet nedeniyle ülke içerisindeki hareketler şeklinde (internally displaced people) cereyan ettiğini paylaştı. Örgütün başkanı olan Portekiz eski Savunma Bakanı António Manuel de Carvalho Ferreira Vitorino’nun rapora yönelik, “İnsanlık tarihinde daha görülmemiş bir paradoksa şahit olduk. Milyarlarca kişi olduğu yerde kalmaya zorlanırken, 10 milyonlarca kişi kendi ülkesi içerisinde yerinden edildi.” dediğini söyleyen Aktar, “Doğduğu ülke dışında yaşayanların sayısı 281 milyona ulaşmış. Türkiye ise en fazla göç alan 20 ülke arasında 12. sırada yer alıyor. Türkiye’deki toplam göçmen sayısı 6 milyon 500 bin kişi ve bu sayının 3.6 milyonu mülteci. Buna mukabil Türkiyelilerin göç ettiği ülkeler ağırlıklı olarak Almanya, Fransa, Hollanda, Avusturya ve ABD iken, 2016’dan bu yana Türkiye’nin verdiği göç sayısı yaklaşık 2 milyon.” bilgisini verdi. Bu bağlamda Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü’nün (The Food and Agricultural Organization- FAO) dünya gıda fiyatları ile ilgili yayınladığı Tarım ve Gıda Raporu’na değinen Aktar, “Raporun sonuçlarının göçle ilişkisini ister istemez kurmak gerekiyor. Gıda fiyatları kasım ayında art arda dördüncü kere artarak Temmuz 2011’den bu yana en yüksek fiyata ulaşarak bir yılda %127 artmış. Bu gıda krizi anlamına geliyor ve elbette bu durum iklimle de bağlantılı.” yorumunu yaptı. 

 

(Program özetini hazırlayan gönüllümüz Seyhan Karasu’ya teşekkür ederiz.)