Barış inşasında kültürel mirasın birleştirici rolü: Kıbrıs Kültürel Miras Komitesi

-
Aa
+
a
a
a

Bu hafta programımıza 2008 yılından bu yana Kıbrıs’ta faaliyetlerini yürütmekte olan iki taraflı Kültürel Miras Teknik Komitesi eş başkanı Ali Tuncay konuk oldu. 

Barış inşasında kültürel mirasın birleştirici rolü
 

Barış inşasında kültürel mirasın birleştirici rolü

podcast servisi: iTunes / RSS

2008 yılından bu yana Kıbrıs’ta faaliyetlerini yürütmekte olan iki taraflı Kültürel Miras Teknik Komitesi Avrupa’nın en büyük kültürel miras ödüllerinden olan 2021 Avrupa Kültürel Miras Ödülleri/ Europa Nostra Ödülünü, Üstün Hizmet kategorisinde aldı ve bunların arasından seçilen dört Grand Prix – Büyük Ödülleri’nden birisini de aldı.

Birleşmiş Milletler himayesindeki Komite, Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türklerin ortak çalışmaları sonucu hali hazırda Kıbrıs’ın her yerinden arkeolojik, dini, toplumsal ve tarihi öneme sahip 70 önemli miras varlığını restore etmiş vaziyette. Kültürel Miras Teknik Komitesi eşit sayıda Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum çalışanlardan ve uzmanlardan oluşuyor ve kültürel mirası barışçıl işbirliği ve uzlaşma ortamı elde edebilmek için bir araç olarak değerlendirmeye çalışıyorlar. Nitekim jüri notunda Komite’nin çalışmaları ile ilgili olarak şöyle deniyor: “Kültürel Miras Teknik Komitesi'nin çalışmaları, farklı kültürlerden, dillerden ve dinlerden insanların farklılıklarının üstesinden gelebildiklerinin ve ortak yarar için birlikte çalışabileceklerinin güçlü bir göstergesidir. Bu, kültürel mirasın hem yerel topluluklar arasında hem de sınırlar ötesinde insanları birleştiren bir unsur olduğunun yadsınamaz bir kanıtıdır."  Komitenin iki eş başkanı var: Takis Hadjidemetriou ve Ali Tuncay. Konuğumuz Ali Tuncay’la Komite’nin çalışmalarını konuştuk.