Eşber Güvenç

-
Aa
+
a
a
a
15 Mayıs 2019

78 yaşında hayatını kaybeden, Uluslararası Barmenler Kulübü ve Barmenler Derneği Onur Kurulu üyesi yazar Vefa Zat'ın anısına 2002 yılında Açık Dergi'ye verdiği söyleşiyi paylaşıyoruz...

31 Aralık 2002
"Örnek aldığı kadınlar arasında George Sand, Gertruth Bell, Isodora Duncan gibi dönem için hayli iddialı kadınlar var ve tabii ki o dönemde Hititoloji gibi bir bölümü seçmek, bu yolda derinliğine inceleme yapmak bir kadın için hayli öncü bir davranış ve seçim."
03 Aralık 2002
"Entelektüelinin siyasi olduğu, hayata bir taraf olarak baktığı her yerde polisiye artık bir oyun olmaktan çıkıyor, siyasi bir meselenin edebiyattaki aracına dönüşüyor." Ömer Türkeş aydınlanmacı akıl, suçun burjuva toplumunun tarihiyle ilişkisi ve hatta derin devlet çerçevesinde köklerinden günümüze
25 Kasım 2002
50 yaşından sonra maratona başlayan Safder Kartoğlu, aradığı coşkuyu Türkiye'de bulamadığı için artık yurtdışında koşmayı tercih ediyor. Bugün 75 yaşında. Daha geçtiğimiz günlerde, 32 bin atletin katıldığı New York maratonunda, yaş kategorisinde ikinci olmuş...
18 Ekim 2002
Okulu dışarıdan bitirmek amacıyla, bundan yaklaşık 60 yıl önce kabartma yazı makinesiyle kendi ders kitaplarını hazırlamış Gültekin Yazgan. Bugün "Kör Uçuş" adlı kitabında kendi deneyimleri ışığında Türkiye'de geldikleri noktayı, tanımak isteyenlere körleri anlatıyor.
11 Eylül 2002
1960'lardan günümüze -hatta öncesine ve ötesine- dek uzanan dönemlerin panoramasında geçen yeni romanında, bir kadının, kadınlığın öyküsünü anlatan Erendiz Atasü, "Bir Yaşdönümü Rüyası"nı nasıl ve neden yazdığını, yaşamıyla kesişen noktaları Eşber Güvenç'e anlattı.
04 Eylül 2002
Yönetmen Hilmi Etikan'ın 1985'ten bu yana üzerinde çalıştığı Ruhi Su belgeseli yakında tamamlanmak üzere. Elinde konuyla ilgili yazılı ya da görsel en ufak belgesi bulunanlara çağrıda bulunan Etikan, Ruhi Su'yu, çalışmalarını ve belgeselin zorluklarını anlatıyor.
31 Temmuz 2002
Uluslararası Delfi Tiyatro Festivali'nde ayakta alkışlanan "Oidipus Nerede?" adlı oyunun uyarlayanı ve yönetmeni Şahika Tekand, neden bir tragedya seçtiğini ("Tadına varabilmek için ilkelerin tadına varmak, yüce erdemler, kurtuluş ümitlerimizin olması gerekiyor") ve sanatın hayata müdahalesini anlat
23 Temmuz 2002
"Harem" sergisi sona erdiyse de, sansüre uğraması tartışması sonuca ulaşmış değil.
05 Temmuz 2002

78 yaşında hayatını kaybeden, Uluslararası Barmenler Kulübü ve Barmenler Derneği Onur Kurulu üyesi yazar Vefa Zat'ın anısına 2002 yılında Açık Dergi'ye verdiği söyleşiyi paylaşıyoruz...

 

01 Temmuz 2002
"Koç"un üç aylık edebiyat sanat düşünce dergisi ARIES yayım hayatına başladı. İlk sayının konusu "Kitaplık." Derginin Yayın Yönetmeni Samih Rifat, Koç Kültür Sanat'ın öncelikli hedeflerini ve ARIES'i kimlerle, nasıl tasarlayıp hazırladıklarını anlattı.
21 Haziran 2002
İrfan Sayar, TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları serisinden yayımlanan 'Porof. Zihni Sinir – Proceler'i anlattı: "Türkiye'de resim dili, heykelle olan ilişkimiz sınırlı. Bunlar olmayınca da tasarım yapılması, endüstri alanında özgün bir şeylerin üretilmesi gibi şeylerin çıkacağını sanmıyorum...."
18 Haziran 2002
Ersin Alok, Anadolu dağlarının bilmediğimiz yönlerini anlatıyor: "MÖ 16 bin yıldan dört bin yıla kadar Anadolu dağlarının sahipleri var. O sahipleri de gariptir; resmin ilk babaları. Bütün kayaların üstüne, yani patina tabakası üzerine resimler yapmışlar.
14 Haziran 2002
"Ama bana özgü bir şeymiş gibi de gelmiyor... Gerçekten çıldırmak üzere olduğumuz anlar ve haller var. Kendi çılgınlığımız bizi hazırda, kapıda bekliyor gibi geliyor. Korkuyor muyum bundan? Evet biraz korkuyorumdur herhalde. Ama bununla da karşılaşmak lazım.
11 Haziran 2002
Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye üzerine çalışmalarıyla tanınan Stefanos Yerasimos'un "Süleymaniye" ("Osmanlı'nın en şaşalı dönemi, Kanuni Sultan Süleyman'ın simgesi") adlı kitabı, içeriği yanı sıra görsel açıdan da oldukça zengin.
07 Haziran 2002
"Yerinde birkaç kelimeyle omurgayı biraz sarstığınız zaman komik ya da enteresan duruma düşüyor. Türkçe'nin öyle bir tarafı var..." Sel yayınlarından geçtiğimiz günlerde, "çeşitli anların küçük dışavurumlarını barındıran" Hasar Tespit Çalışmaları isimli kitabı yayımlanan Metin Üstündağ ile söyleşi.
03 Haziran 2002
13. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali'nin bu yılki onur ödülü, sahne hayatı yarım asrı aşan Şükran Güngör'e verildi.
21 Mayıs 2002
"Bütün tiyatrolarda aynı eşcinsel tipi varsa, bu bir saygısızlıktır. Bu hayatı algılama biçiminde, hayata karşı bir nankörlüktür... İnsanları gözünüzden kaçırırsanız o insanların öykülerini de görmezden gelirsiniz." Doyma Noktası isimli son öykü kitabı çıkan Sema Kaygusuz'la söyleşi.
21 Mayıs 2002
Genç ressamlarımızdan Temür Köran; yapıtlarını -ve hatta sergisini- neden isimlendirmediğini, beslenme sürecini, resminin plastik dilini ve tekniğini ("Ressamlar teknikten bahsetmeye bayılır") Eşber Güvenç'e anlattı.
21 Mayıs 2002
Özen Yula'nın son öykü kitabı, 'Arızalı Kalpler', Doğan Kitapçılık'tan çıktı. Öykülerden biri örneğin, ABD'de genetik alanında uzmanlaşan bilimadamı ile ilgili. Türkiye'ye, CIA tarafından, genetik kodları incelemesi amacıyla geri gönderiliyor.
13 Şubat 2002
Retrospektif sergisi, 24 Mart'a kadar Millî Reasürans Sanat Galerisi'nde... Resimleri hüzün ve yalnızlık dolu. Sıkıntılı bir insandı. İçki içmeyi, kavga etmeyi severdi. Ressamlığı bir tanedir. Eski dostları Cornelius Bischoff, Çetin Öner ve Amelie Edgü, Orhan Peker'i andılar...