Yıldız Parkı ve Korusu korunacak

-
Aa
+
a
a
a

Koruma statüsü değiştirilen ve imara açılan İstanbul Beşiktaş’taki Yıldız Parkı için yapılan itiraz, mahkeme tarafından kabul gördü.

Gezegenin Geleceği: 02 Ekim 2023
 

Gezegenin Geleceği: 02 Ekim 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

Yeşil Gazete’de yer alan habere göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi‘nin (İBB) Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından koruma statüsü değiştirilen ve imara açılan İstanbul Beşiktaş’taki Yıldız Parkı için aldığı karara itirazı, mahkeme tarafından kabul gördü. Planlar iptal edildi. Bakanlık 2021’de Doğal ve Tarihi Sit Alanı koruması altına alınan Yıldız Parkı’nın koruma statüsü, ‘Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ olarak değiştirilmişti. Yıldız Parkı’nın çevresindeki parseller ise ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ olarak tescil edilmişti. İBB’nin tescil kararı sonrası bakanlığa itirazı reddedilince, konu yargıya taşındı. Dosyayı inceleyen İstanbul 9. İdare Mahkemesi, İBB’nin itirazıyla açılan davada kararını açıkladı. İlgili mevzuat ve bilirkişi raporlarını inceleyen mahkeme, İBB’nin itirazını haklı bularak Yıldız Parkı’nın koruma statüsünde yapılan değişikliği iptal etti. Yıldız Parkı’nın ekolojik, fizyografik ve biyolojik yapısı itibarıyla bütün olarak korunması ve orman için alanların devamlılığının esas olması gerektiğine vurgu yapan mahkeme kararında, “Davaya konu alanın nitelikli doğal koruma alanı olarak korunması gerektiği anlaşıldığından, dava konusu işlemlerde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varıldı,” ifadeleri kullanıldı. Gökçe, “Yıldız Parkı ve Korusu korunacak, bütün güzelliği ile İstanbulluları misafir etmeye devam edecek. Biz de başkanımız Ekrem İmamoğlu’nun öncülüğünde İstanbulumuzun ekolojik, doğal tüm güzelliklerini korumak için 7/24 çalışmaya devam edeceğiz,” dedi.

Antarktika’da buz miktarı dönemsel olarak en düşük seviyede

Şu an kış olan Antarktika’da normalde bu dönemde deniz buzlarının yılın en geniş seviyesinde olması gerekiyor. Ancak araştırmalar, kayıtların tutulmaya başladığı 1979’dan bu yana buz miktarının dönemsel olarak en düşük seviyeye indiğini gösteriyor. ABD Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi (NSIDC), uydu görüntülerinin Antarktika çevresindeki deniz buzu seviyesinin mevsimsel olarak rekor düşük seviyeye gerilediğini gösterdiğini açıkladı. BBC Türkçe’de yer alan habere göre, şu an kış olan Antarktika’da normalde bu dönemde deniz buzlarının yılın en geniş seviyesinde olması gerekiyor. Ancak araştırmalar, kayıtların tutulmaya başladığı 1979’dan bu yana buz miktarının dönemsel olarak en düşük seviyeye indiğini gösteriyor. Buz miktarının en fazla olması gereken 10 Eylül günü deniz buzlarının kapladığı alan yaklaşık 16,96 milyon kilometrekareydi. Bundan önceki en düşük kış buzu miktarı 1986’da kaydedilmişti. 10 Eylül’de kaydedilen bu veriler, 1986’ya kıyasla buz oranının bir milyon kilometrekare daha az olduğunusteriyor.

İklim Değişikliğine Uyum Misyonu başvuru sonuçları açıklandı

Ufuk Avrupa Programı’nın İklim Değişikliğine Uyum Misyonu bileşeni altındaki 2022 yılı çağrılarına ilişkin başvuru sonuçları açıklandı. Program kapsamında hibe alacak projeler arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İZSU) Genel Müdürlüğü ve İzDoğa’yla birlikte ortağı olduğu Gediz Deltası’nın restorasyonunu amaçlayan proje de yer alıyor. Gediz Deltası, yaklaşık 1 milyon 500 bin euroluk hibe desteği ile restore edilmeye başlanacak. Ufuk Avrupa Programı’nınaltıçağrı başlığı kapsamında 883 kurum ve kuruluş, 43 proje ile başvurdu. Program kapsamında desteklenecek 12 projenin arasında Türkiye’den sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortak olduğu proje başvurusu yer aldı. Proje, İzmir'in Çiğli ve Menemen ilçeleri sınırlarında yer alan ve yüzlerce farklı canlıya ev sahipliği yapan Gediz Deltası’nda dört buçuk yıl boyunca gerçekleştirilecek doğa esaslı çözümler ve farkındalık faaliyetlerini içeriyor. 2023’ün Ekim ayında başlanacak projenin temel amaçları arasında Gediz Deltası’nda ekolojik restorasyon ve habitat oluşturma yer alıyor. Deltada doğa ile uyumlu tarım ve hayvancılığın, geleneksel kıyı balıkçılığının desteklenmesi ve şartlarının güçlendirilmesi gibi çalışmalar yapılacak. Ayrıca hibe ile Derivasyon Kanalı, kaçak avcılıkla mücadele ve farkındalık yaratılması gibi birçok proje hayata geçirilecek. Proje kapsamında geleneksel kıyı balıkçılığının desteklenmesi için balıkçı kulübelerinin akıllı kulübeler haline getirileceği restorasyon çalışmaları yürütülecek. Proje ile Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'nden çıkan ve ekolojik restorasyonda kullanılabilecek kalitedeki arıtılmış su, doğal dere formundaki kanal vasıtasıyla Güney Gediz bölgesinin restorasyonunda kullanılacak. Aktarılan suyun yaratacağı olumlu taşkın alanlarında mandacılık faaliyetinin desteklenmesi ise projenin detayları arasında. Bu çalışmalar İZSU Genel Müdürlüğü tarafından Tarım Orman Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı izni ve ortaklığıyla yürütülüyor. Çalışmalar ile Gediz Deltası üzerinde bulunan baskı ve tehditlerin en aza indirilmesi, Türkiye’deki diğer alanlara örnek olması ve deltanın gelecek dönemlerde de binlerce canlıya yaşam alanı sunması hedefleniyor.

Tek kullanımlık plastik çatal, bıçak ve tabaklara veda

İngiltere'de tek kullanımlık çatal, kaşık, bıçak, tabak ve strafor tepsi kullanımına getirilen yasak uygulanmaya başlandı. Yasak kapsamında satıcılar, paket servis restoranları ve diğer ikram servisleri plastik çatal, bıçak, kaşık, strafor tabak ve kaseleri kullanamayacak. Ancak önceden paketlenmiş ve hazır gıdalarda kullanılan plastikler yasak kapsamında değil. Yani lokanta ve paket servisler, gıdaları önceden paketlemek için plastik tabak, tepsi ve kase kullanmaya devam edebilecek. Hükumet bu ürünlerin ‘ambalaj’ kapsamına girdiğini ve başka kurallarla düzenleneceğini söylüyor.