Muğla’nın Aksazlar Koyu’a yeni bir ‘Yat ve Tekne Bağlama İskelesi’ projesi için harekete geçildi.
BirGün’den Aycan Karadağ’ın haberine göre, Muğla’nın Fethiye İlçesi Karagözler Mahallesi’ndeki Aksazlar Koyu’nda yeni bir ‘Yat ve Tekne Bağlama İskelesi’ projesi için harekete geçildi. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın geçen yıl yaptığı imar değişikliğiyle önü açılan yat bağlama projesi için çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci başlatıldı. Limanın Muğla Turizm Çevre Vakfı’na ait şirketten kiralandığı ortaya çıktı. Geçen yıl özel bir şirket, tekne bağlama iskelesi projesi için yeni imar planları hazırladı. İmar planları 16 Mayıs 2023 tarihinde Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nde askıya çıkarıldı. Plana Muğla Büyükşehir Belediyesi, Fethiye Belediyesi ve yaşam savunucuları itiraz etti. İtirazda, “Özellikle yıllardan beri dolarak sığlaşan Fethiye Körfezi’nin alg patlaması ile imdat çağrısı verdiği, Fethiye Körfezi’nin son durumu göz önüne alındığında, dolmuş, kirlenmiş sığlaşmış, alg patlamalarının yaşandığı bu körfeze dolgu yapılmasının ekolojik ve biyolojik durumunu olumsuz etkileyecek,” ifadeleri yer aldı. Öte yandan CHP Muğla Milletvekilli Gizem Özcan, plan değişikliği sonrası konuyu Meclis’e taşıdı. Tüm bunlara rağmen şirket tarafından, Bakanlığa ‘Yat ve Tekne Bağlama İskelesi’ projesi için başvuru yapıldığı açığa çıktı. 124 bin 487 metrekare büyüklüğünde yapılması planlanan projenin yat kapasitesi 280 olacak. ÇED başvurusu dosyasında yer alan bilgilere göre, proje ayrıca, ‘özel çevre koruma bölgesi’, ‘önemli doğa alanı’ içerisinde kalıyor. Aynı zamanda çevresinde orman ve mesire alanı bulunuyor. Şirket bu proje için 175 milyon TL harcayacak. Şirketin proje alanını 2019’da Muğla Turizm Çevre Vakfı’na ait bir şirketten kiraladığı öğrenildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Türkiye Çevre Koruma Vakfı ile Muğla Valiliği’ne bağlı Muğla’ya Hizmet Vakfı ortaklığında kurulan şirkete, ülkenin birçok noktasındaki sahiller, plajlar ve hatta ormanlık alanların ihalesiz olarak verildiği iddia ediliyor.
Akkuyu Nükleer Santrali’nin ilk reaktörünün işletmeye alınması için izin alındı
Akkuyu Nükleer Santrali’ni işleten şirket, Nükleer Düzenleme Kurumu'ndan (NDK) santralin ilk reaktörünün işletmeye alınmasına yönelik gerekli izni aldığını duyurdu. Şirketten yapılan açıklamaya göre, izin için gereken başvuru belgelerinin ilki 17 Mart'ta, ikincisi ise 24 Ağustos'ta NDK'ye sunuldu. Söz konusu izinle, Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşaatının son aşaması olan ve santralin güvenli bir şekilde işletilmesine temel teşkil eden başlatma, ayarlama ve çalıştırma süreçlerine geçilebilecek. Daha sonra ilk güç ünitesinin işletilmesi için gerekli lisansın alınmasına yönelik çalışmalar tamamlanacak. Lisansın alınmasıyla, nükleer yakıtın reaktöre yüklenmesi ve devreye alma öncesi kontrol işlemlerinin başlatılması sağlanacak.
COP28’de küresel fosil yakıt tüketimini azaltmaya başlama konusunda anlaşmaya varıldı
Yaklaşık 200 ülkeden temsilci, COP28 İklim Zirvesi’nde, iklim değişikliğinin en kötü etkilerini önlemek için küresel fosil yakıt tüketimini azaltmaya başlama konusunda anlaşmaya vardı. Türünün ilk örneği olan bu anlaşma, petrol çağının sona ereceğinin sinyalini veriyor. İki hafta süren zorlu müzakerelerin ardından Dubai’de yapılan anlaşma, yatırımcılara ve politika yapıcılara, dünyanın fosil yakıtlardan vazgeçme arzusunda birleştiğine dair güçlü bir sinyal göndermeyi amaçlıyor. COP28 Başkanı Sultan Al Jaber, anlaşmayı ‘tarihi’ olarak nitelendirdi ancak gerçek başarısının uygulanmasında olacağını ekledi. Başkan, zirvedeki kalabalık genel kurul toplantısında, “Bu anlaşmayı somut eylemlere dönüştürmek için gerekli adımları atmalıyız,” dedi. Birçok ülke, onlarca yıldır süren iklim müzakerelerinde elde edilmesi zor bir şeyi başardığı için anlaşmayı memnuniyetle karşıladı. 100’den fazla ülke, COP28 anlaşmasında petrol, gaz ve kömür kullanımından ‘aşamalı çıkış’ yönünde güçlü bir dil kullanılması için yoğun lobi faaliyetleri yürüttü ancak Suudi Arabistan liderliğindeki petrol üreticisi grup OPEC’in güçlü muhalefetiyle karşılaştı. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü üyeleri, dünyanın kanıtlanmış petrol rezervlerinin yaklaşık %80’ini ve küresel günlük petrol üretiminin yaklaşık üçte birini kontrol ediyor ve hükümetler büyük ölçüde bu gelirlere güveniyor. İklim açısından savunmasız küçük ada devletleri ise, fosil yakıtlardan aşamalı çıkış talebinin en güçlü destekçileri arasında yer aldı ve ABD, Kanada ve Norveç gibi büyük petrol ve gaz üreticilerinin yanı sıra Avrupa Birliği (AB) bloğu ve diğer birçok hükümetin desteğini aldı.
Sıcaklıklar ekolojik dengeyi tehdit ediyor
Yeşil Gazete’de yer alan habere göre, İber Yarımadası‘nı 12 Aralık’ta etkisi altına alan sıcak dalgası, İspanya genelinde Aralık ayı sıcaklık rekorlarını alt üst ederken ekolojik dengeyi de tehdit ediyor. Güney bölgelerindeki sıcaklıkların 30 dereceye kadar çıkması, kayakseverleri üzerken bu durumun çevresel etkileri de endişe yarattı. Kış aylarının yaklaştığı Kuzey yarımkürede, İspanyolların beyaz bir Noel hayali, bilim insanları tarafından insan faaliyetleriyle ilişkilendirilen küresel sıcaklık artışının bir parçası olarak kaydedilmiş en sıcak yılın ortasında dört sıcak dalgasının yaşandığı bir yazın ardından suya düşüyor. Reuters’ın aktardığına göre, Del Campo, yılın son ayı için bir önceki rekordan iki derece daha yüksek olan, en az 27 derece sıcaklık kaydeden Valencia gibi güneşli Akdeniz kıyısındaki şehirleri işaret ediyor.