Yağışlı hava İstanbul'un barajlarına yaradı

-
Aa
+
a
a
a

İstanbul'da etkili olan sağanak yağışlarla birlikte barajlardan iyi haberler gelmeye başladı.

Gezegenin Geleceği: 03 Nisan 2023
 

Gezegenin Geleceği: 03 Nisan 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

İstanbul'da etkili olan sağanak yağışlarla birlikte barajlardan iyi haberler gelmeye başladı. Baraj doluluk oranları, son bir hafta içinde %2,28 arttı. İstanbul'un barajlarındaki doluluk oranı bugün %39,3 olarak ölçüldü. Ancak geçtiğimiz yıl aynı dönemde barajların doluluk oranı %89,28 olarak ölçülmüştü. İstanbul'da etkili olan yağışlı hava, İstanbul'un barajlarına yaradı. Zaman zaman kar yağışlarının da görüldüğü bölgede baraj doluluk oranlarında hızlı bir artış yaşandı. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İSKİ) verilerine göre, İstanbul'un barajlarında son bir hafta içinde doluluk oranlarında %2,28 artış meydana geldi. Barajlarda son bir gün içinde yaşanan artış ise %0,69 oldu. Barajlarda bir gün içinde 6,7 milyon m³’lük su biriktiği belirtildi. 30 Mart tarihli doluluk oranı ise %39,3 olarak kayıtlara geçti. Ancak İstanbul'un barajlarındaki doluluk oranındaki artış rakamları, geçen yılın çok gerisinde kaldı. Mart 2022 sonunda yapılan ölçümlerde baraj doluluk oranları %89,28 olarak kayıtlara geçmişti. İstanbul'da bugün yapılan ölçümlerde en dolu baraj, %59,47 ile Ömerli Barajı oldu. Su seviyesinin en düşük olduğu baraj ise %9,39 doluluk oranıyla, Kazandere Barajı.

Brüksel'de beyaz duman

Avrupa Birliği (AB) yenilenebilir enerjiye geçişte kendine yeni bir hedef belirledi. AB müzakerecileri, yenilenebilir enerji kullanımının toplam enerji ihtiyacındaki payını 2030’a kadar %42,5'e çıkarma konusunda anlaştı. AB ülkeleri ve Avrupa Parlamentosu'nun (AP) rüzgâr ve güneş gibi yenilenebilir kaynakların kullanımı konusunda vardığı anlaşmayı, AP’nin Alman üyelerinden Markus Pieper duyurdu. Pieper, yaptığı paylaşımda AB müzakerecilerinin vardığı anlaşma için, ‘Brüksel'de beyaz duman’ ifadesini kullandı. Koydukları iddialı hedeflerin büyük oranda destek gördüğünü belirten ve "Avrupa'nın enerji dönüşümünün ancak bu şekilde başarılabileceğini," söyleyen Pieper, anlaşmanın üye devletlerce de tek tek onaylanmasını öngören sürecin bir an önce tamamlanması için çağrıda bulundu. Varılan siyasi anlaşmanın yasalaşabilmesi için hem AP’nin hem de AB ülkelerinin onaylaması gerekiyor. Ancak bu oylamalar genellikle sadece formalite işlevi görüyor ve varılan anlaşmalar herhangi bir değişiklik yapılmaksızın onaylanıyor.

Ay'da dağılmış küçük cam boncuklarının içinde su keşfedildi

Bilim insanları, Ay'da dağılmış küçük cam boncuklarının içinde su keşfettiklerini açıkladı. Araştırmacılar, cam boncukların Ay yüzeyindeki su döngüsünün en önemli rezervuarı olduğunu tahmin ediyor ve bu su kaynağının ‘geleceğin kaşifleri’ tarafından çıkarılıp kullanılabileceği beklentisinde. Çin Bilimler Akademisi liderliğindeki bir ekip tarafından yürütülen çalışmada, Aralık 2020'de Çin'in Chang'e-5 uzay aracı tarafından alınıp Dünya'ya geri getirilen 117 cam boncuk incelendi. Bir atmosfer korumasından yoksun olan Ay'ın yüzeyine çarpan küçük meteorlar cam boncukların oluşumunda rol oynuyor. Çalışmanın ortak yazarlarından olan Prof. Anand, hızlı bir hesaplama ile Ay'ın tüm cam boncuklarının içinde yaklaşık bir trilyon ton su olabileceğini öne sürdü. Anand'a göre boncuklardaki suyu serbest bırakmak için sadece 100 °C derece civarında hafif bir ısıya ihtiyaç var.

Bodrum'un doğal kumsallarına beyaz kum döküldü

Muğla'nın Bodrum ilçesinde, bir otelin önündeki sahile beyaz kum dökülmesiyle ilgili işlem yapıldı. Belediye ekipleri tarafından kum kaldırıldı. Son dönemlerde Bodrum'un doğal kumsallarının Maldivler özlemiyle beyaz kumla kaplanmaya çalışıldığını belirten Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, "Getirilen kumların niteliğinin ne olduğu belli değil. Dökülen beyaz kumların insan sağlığına zararlı olduğunu da görebiliyoruz. Kumun deniz suyuyla buluştuğunda bir balçık gibi denizin dibini sıvadığını ve ekosistemi bozduğunu görüyoruz," dedi. Bodrum Belediyesi'ne Bahçelievler Mahallesi Şevket Sabancı Caddesi'ndeki bir turizm tesisinin, sahile beyaz kum döktüğü ihbarı yapıldı. Bölgeye giden Bodrum Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, ekolojik dengeye ve insan sağlığına zarar verebileceği için döküm işlemini durdurarak sahilden iş makinelerini çıkardı. Sahile yaklaşık beş kamyon beyaz kumun döküldüğü tespit edilip, tutanak düzenlendi. Dökülen maddenin belirlenmesi amacıyla alınan örnekler, ilgili kurumlara iletildi. Laboratuvarda yapılacak tahlil sonuçlarına göre yasal işlemler başlatılıp, dökümü gerçekleştirdiği saptanan kişi ve işletmelere gerekli yaptırımların uygulanacağı bildirildi. Ekiplerce bugün sabah saatlerinde bölgedeki kum kaldırıldı. Kıyılara yapılacak müdahalelerde tek yetkilinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olduğunu belirten Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, "Turgutreis Mahallesi'nde geçen hafta sahile kum dökme girişimi oldu. Kıyılar 3621 Sayılı Kıyı Kanunu gereği Milli Emlak tasarrufu altında. Kıyılara kesinlikle müdahale edilemez. Kıyı yapısı bozulacak şekilde kum, çakıl alınamaz, dökülemez, dolgu yapılamaz, kıyıdaki kayalıklar kırılamaz, oranın doğal yapısı kesinlikle bozulamaz. 'Deniz dibi temizlenecek' diye çayırlar toparlanamaz ve sıyrılamaz," dedi.