Sarp Gümrük Kapısı için tır parkı

-
Aa
+
a
a
a

Sarp Gümrük Kapısı tır trafiğini rahatlatmak amacı ile inşa edilmesi düşünülen tır parkı için kampanya başlatıldı.

Gezegenin Geleceği: 01 Aralık 2023
 

Gezegenin Geleceği: 01 Aralık 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

‘Sarp Köyü’nün tek yüzülebilen sahilinin dolgu yapılarak tır parkına dönüşmesini istemiyoruz’ diyen Çiğdem Şahin, change.org/sarp adresinde bir imza kampanyası başlattı. “Köyümüzde Sarp Gümrük Kapısı tır trafiğini rahatlatmak amacı ile inşa edilmesi düşünülen tır parkı önerisini hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Bu konu Sarp köylüleri olarak bizim için yaşamsal önemde ve kırmızı çizgimiz,” açıklamasında bulunan kampanyacı, süreci şöyle dile getirdi, “Daha önce Sarp Köyü Gümrük inşaatı sürecinde, mütevazi, oldukça küçük Gürcistan Gümrük binasının aksine devasa, kocaman, dev bir gümrük binası inşa edilmesine karar verilerek, Sarp Köyü sahilinde yer alan portakal ve mandalina bahçeleri dahil bütün ağaçlar kesildi, denize ulaşan derelerimiz yok edildi, o cennet doğa betonlaştırılarak bugünkü beton mezarlığına dönüştürüldü. Köydeki insanların gerek psikolojisini, gerekse genel olarak sağlığını tehdit edecek düzeyde gürültüyle çalışan dev bir klima deniz tarafına kuruldu. Bizlerin insan olduğu unutuldu, umursanmadı ve tüm köyü rahatsız edecek şekilde evlerimizin olduğu tarafa yerleştirildi. Bütün bunlara ek olarak her gün yüzlerce tırın yarattığı egzoz ve gürültü kirliliğinden dolayı birçoğumuz fiziksel ve psikolojik olarak sağlığımızı yitirir olduk. Oysa biz özellikle kışın başka şehirde olanlar için Sarp Köyü, eskiden tam bir dinlence ve rehabilitasyon cennetiydi. Bu süreçte köyün gümrük kısmındaki sahilimizi almışlardı ama çok şükür hala ikinci bir sahilimiz vardı ve Türkiye’nin en ilginç, sarp kayalarla çevrelenmiş en güzel sahillerinden biriydi. Şimdi de duyuyoruz ki tek soluk aldığımız, burayı yaşanılır kılan tek rahatlama kaynağımız, sosyalleşme alanımız, yüzdüğümüz deniz ve sahilimiz de doldurulup tır parkı yapılacakmış. Biz ve atalarımız yüzlerce yıldır bu topraklarda yaşadık ve yaşamak da istiyoruz. Hayatımızı cehenneme çeviren, sağlığımızı, psikolojimizi alt üst eden bu insanlık dışı karar ve müdahaleler artık tahammül sınırımızı zorlamak.” Sarp Köyü’nde tır parkı yapılmamasını talep eden kampanya, change.org/sarp adresinde.

Akbelen’de Zeytin Kanunu çiğneniyor

26 Kasım Dünya Zeytin Ağacı Günü’nde Akbelen’de zeytincilik kanunu çiğnendi. change.org/ikizkoydireniyor adresinde imza kampanyası yürüten İkizköy Çevre Komitesi, Muğla’nın Milas ilçesi İkizköy Mahallesi’nde 24-30 Temmuz tarihleri arasında yapılan kesimin ardından zeytinliklere ve yerleşim alanlarına çok yakın mesafede aralıksız bir şekilde dinamit patlamaları ve maden çalışmaları yürütüldüğünü duyurdu. 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanuna göre, zeytinliklerin üç kilometre yakınına hiçbir tesis ve faaliyet yapılamaz. Fakat köylüler, hem evlerine, hem de zeytinliklerine çok yakın mesafe dinamit patlatıldığını ve bunun kanuna aykırı olduğunu belirterek, 22 Kasım 2023 tarihinde Milas İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne dilekçe verdiler, yetkililerin acilen yerinde inceleme yapmasını talep ettiler. İkizköy Çevre Komitesi patlama anlarını şöyle dile getirdi, “Siren seslerin ardından patlamalar başlıyor. Tozun dumana karıştığı o alan, bu yılın Temmuz ayına kadar Akbelen Ormanı’ydı. Şu anda dinamitlerle ve iş makineleriyle yerleşim yerlerinin ve zeytinliklerin hemen yanında ormandan kalan son toprak da gece gündüz hızla yok ediliyor. Tüm dünyaca ‘ölmez ağaç’ olarak da anılan zeytin ağaçlarının öneminin vurgulandığı Dünya Zeytin Ağacı Günü’nde ne yazık ki, Türkiye’de Zeytin Kanunu çiğneniyor, ormanın ardından şimdi de zeytinlikler hiçe sayılıyor.” Kampanya change.org/ikizkoydireniyor adresinde.

‘Beyşehir Gölü'nün Kurumasını Önleyin’

‘Beyşehir Gölü'nün Kurumasını Önleyin’ talebiyle change.org/beysehirgolunukurtar adresinde imza kampanyası başladı. “Ben, Konya'nın Beyşehir ilçesinde yaşıyorum ve çocukluğumda yüzmeyi öğrendiğim, Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü'nde ciddi bir kuruma tehlikesi var. Vahşi sulama ve akarsu yataklarına yapılan barajlar ve yollar, gölümüzdeki derinliği 25 metreden dört metreye düşürdü. Bu durum alarm verici bir seviyeye geldi,” açıklamasında bulunan kampanyacı, “Beyşehir Gölü, biyoçeşitlilik açısından büyük öneme sahip olup, çok sayıda endemik türün yaşam alanı. Ayrıca göl, bölgenin iklim dengesini sağlama konusunda da kritik bir role sahip. Göl, birçok kuş türüne ev sahipliği yapmakta ve göç yolu üzerinde önemli bir durak noktasıdır,” diyor ve acilen etkin su yönetimi politikalarını hayata geçmesi ve vahşi sulama ile akarsu yataklarına yapılan müdahaleleri kontrol altına alınması talep ediyor. Kampanya change.org/beysehirgolunukurtar adresinde.