Rüzgar enerjisinde İzmir etkisi

-
Aa
+
a
a
a

“Dünyada rüzgar enerjisi sektöründe bu kadar yoğun şekilde odaklanan ve kümelenen başka bir şehir yok.”

Gezegenin Geleceği: 27 Nisan 2023
 

Gezegenin Geleceği: 27 Nisan 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

Çandarlı Limanı’nın temelinin atılmasının üzerinden 12 yıl geçmesine karşın tamamlanamadığını belirten Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, “Türkiye’nin tüm kaynaklardan elde ettiği elektrik enerjisi kurulu gücü 104 bin MW iken Dünya Bankası verilerine göre sadece deniz üstü rüzgar enerji santrallerinde (RES) potansiyel kurulu gücümüz 75 bin MW. Önümüzdeki potansiyelin ve elimizdeki fırsatın büyüklüğünü bundan daha iyi anlatan bir karşılaştırma olamaz,” dedi. Türkiye’deki her beş RES’in birine ev sahipliği yapan İzmir, ana ve yan sanayi kümelenmesi ile dünyanın en ileri şehri konumunda. Kalaycı, Türkiye’deki dört rüzgar türbin kanadı fabrikasının tamamının, yedi kule fabrikasının dördünün ve tek jeneratör fabrikasının İzmir’de üretim yaptığını hatırlatarak, “Bu üretimlere ülkemizin rüzgar enerjisine odaklanan ilk ve tek Ar-Ge merkezine İzmir’in ev sahipliği yaptığını eklemeliyim. Dünyada rüzgar enerjisi sektöründe bu kadar yoğun şekilde odaklanan ve kümelenen başka bir şehir yok. Ve bu başarının sadece 22 yılda gerçekleştiğini görmek hepimize büyük gurur veriyor,” dedi.

Goldman Çevre Ödülü, Akdeniz Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kızılkaya’nın

Yeşil Nobel Ödülü olarak da bilinen ve dünya genelinde çevre alanında en prestijli ödül olarak kabul edilen Goldman Çevre Ödülü’nün 2023 kazananları arasında Akdeniz Koruma Derneği (AKD) Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kızılkaya da yer aldı. Kızılkaya, bu ödülü kazanan dünya genelinde altı çevre savunucusundan biri oldu. 1989’da San Francisco’da hayırseverler ve sivil toplum liderleri Rhoda ve Richard Goldman tarafından kurulan Goldman Çevre Ödülü, her yıl dünyanın altı kıtasından bir çevre kahramanına veriliyor. Ödül, 34 yıl içinde gezegen üzerinde benzersiz bir etki bıraktı. Bugüne kadar 95 ülkeden 98’i kadın olmak üzere 219 kazananı onurlandırdı. Dünya genelinde gezegeni korumak için olağanüstü adımlar atan insanları onurlandıran ödülün 2023 kazananları arasında Türkiye’den Zafer Kızılkaya da yer alıyor. Zafer Kızılkaya Türkiye'de kıyı sularının ve inanılmaz biyoçeşitliliğinin korunması için 2012’den beri çalışmalar yürüten AKD’nin kurucu üyeleri arasında ve yönetim kurulu başkanı. Zafer Kızılkaya, ödülünü San Francisco Opera Binası’nda yüz yüze düzenlenen törende aldı. Zafer Kızılkaya, Pasifik Okyanusunda on yılı aşkın süre, deniz koruma alanları projelerinde araştırmacı ve su altı fotoğrafçısı olarak çalıştı. 2008'den bu yana Türkiye'deki yerel balıkçı topluluklarıyla yakın bir şekilde çalışarak, biyoçeşitliliği korumak ve deniz habitatlarının iyileştirilmesine destek olmak için çaba sarf ediyor. 2012'de AKD'yi kurarak, yıkıcı ve yasa dışı avlanmanın tehdidini azaltmak için Gökova Körfezi'nde Türkiye'nin ilk topluluk yönetimli Deniz Koruma Alanı’nı (DKA) kurmada etkin rol oynadı. Bu yaklaşıma dayanarak, bölgede birçok yeni deniz koruma alanları oluşturuldu. Zafer Kızılkaya’nın kurucuları arasında yer aldığı ve ulusal bir sivil toplum kuruluşu olarak 2012’de İzmir’de kurulan AKD), iklim değişikliğinin denizler üzerindeki etkilerinin ve Akdeniz foku, kum köpekbalığı gibi nesli tehlike altında olan türler ve bunların yaşadığı deniz ekosistemlerinin izlenmesi ve restorasyonu için çalışıyor. Aynı zamanda geçim kaynağı denize bağlı olan yerel halkı ve kültürel değerleri korumak amacıyla, küçük ölçekli balıkçılık, eko turizm gibi iş kollarını destekleyen çalışmalar yürütüyor.

Karbon yakalama, kullanma ve depolaması projeleri gerçekten iklim dostu mu?

Yeni bir değerlendirme raporunda, karbon yakalama teknolojilerinin fosil yakıt kullanımını desteklediği ve yeşil dönüşümde gecikmeye yol açan kısıtlı/maliyetli bir çabayı işaret ettiği belirtiliyor. Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFiA) tarafından hazırlanan ‘Karbon yakalama, kullanma ve depolaması (CCUS/CCS) projeleri gerçekten iklim dostu mu?’ başlıklı çalışmada, karbon yakalama teknolojilerine dair literatürdeki analizler derleniyor. Yapılan değerlendirmede, bu teknolojilerin iklim dostu olmaktan ziyade daha fazla petrol ve gaz üretmek amacıyla kullanıldığı ortaya çıkıyor. Tüm karbon yakalama teknolojileri içinde %73 pay sahibi olan yöntem, yakalanan karbondioksitin tükenmiş petrol alanlarına taşındığı ve daha fazla petrol çıkarmak amacıyla yeniden değerlendirildiği belirtiliyor.

Üst düzey bir iklim ve enerji ortaklığı: Yeşil İttifak

Avrupa Birliği (AB) ve Norveç, yeşil ittifakla beraber iklim değişikliği, temiz enerji, sanayi dönüşümü ve çevre koruma alanlarında işbirliğini güçlendirmeyi hedefliyor. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, Brüksel’de AB-Norveç Yeşil İttifakı imza töreninde açıklamalarda bulundu. Von der Leyen, yeşil ittifakın çok iddialı, üst düzey bir iklim ve enerji ortaklığı olduğuna işaret ederek, bunun AB’nin bir Avrupa ülkesiyle yaptığı ilk yeşil ittifak olduğunu vurguladı. Yeşil ittifakla, AB ve Norveç’in yakın işbirliğinde yeni bir döneme girildiğini belirten von der Leyen, iklim değişikliği, temiz enerji, sanayi dönüşümü ve çevre korumada işbirliğinin daha da güçlendirileceğini anlattı. AB ve Norveç’in temiz hidrojen alanında da çalışmaya hız vereceğini aktaran von der Leyen, deniz üstü rüzgar enerjisi üretimini artırmanın da ortak hedefleri olduğunu söyledi. Von der Leyen, Norveç’in özellikle geçen yıl enerji krizinde Avrupa’ya sevkiyatı artırarak ‘dost’ olduğunu gösterdiğini belirtti.