Rusya, Greenpeace’i istemiyor

-
Aa
+
a
a
a

Rusya Başsavcılığı, çevreci örgüt Greenpeace'i, ülke topraklarında "faaliyetleri istenmeyen" kuruluş olarak kabul etti.

Fotoğraf: Birgün
Gezegenin Geleceği: 23 Mayıs 2023
 

Gezegenin Geleceği: 23 Mayıs 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

Rusya Başsavcılığı, çevreci örgüt Greenpeace'i ülke topraklarında ‘faaliyetleri istenmeyen’ kuruluş olarak kabul etti. Başsavcılıktan yapılan açıklamada, toplanan materyallerin incelenmesi sonucunda kar amacı gütmeyen uluslararası Greenpeace örgütünün faaliyetlerinin Rusya'nın anayasal düzeni ve güvenliğinin temellerine yönelik tehdit oluşturduğu belirtildi. Rusya ile ilgili olarak, Greenpeace'in çevre faaliyetlerinin aslında siyasi bir pozisyonu aktif bir şekilde desteklediği, devletin iç işlerine müdahale girişimleri ve ekonomik temellerini baltalamayı amaçladığı iddia edilen açıklamada, "Greenpeace aktivistleri, özel askeri operasyonun başlangıcından bu yana ülkemizin daha fazla ekonomik izolasyonu ve daha sert yaptırımlar çağrısında bulunarak Rusya karşıtı propaganda yapıyorlar," ifadelerine yer verildi. Greenpeace'in çalışmalarının “Genellikle olumsuz kamuoyu oluşturmak, ülkeye yararlı altyapı ve enerji uygulamalarını engellemek için enformasyon kampanyaları ve kitlesel halk eylemleri düzenleyerek Rus devlet programlarının uygulanmasını engellemek," olduğu kaydedilen açıklamada, ayrıca örgütün Rusya'daki ‘yabancı ajan’ statüsünde olanların faaliyetlerini finanse ettiğine işaret edildi. Açıklamada, “Greenpeace faaliyetlerinin istenmeyen olarak kabul edildiğine dair bilgi, Rusya Federasyonu'nda faaliyetleri istenmeyen olarak kabul edilen yabancı ve uluslararası sivil toplum kuruluşları listesine dahil edilmek üzere Rusya Adalet Bakanlığı’na gönderildi," şeklinde bilgi paylaşıldı.

Cennet Koyu özel bir şirkete kiralandı

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Gölköy Mahallesi’ndeki Cennet Koyu, iddialara göre Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Muğla Çevre Vakfı tarafından özel bir şirkete kiralandı. Şirket, Cennet Koyu’nda tuvalet ve restoran gibi binalar için çalışmalara başladı. Bodrumlular, ücretsiz yararlanılabilen birkaç plajdan biri olan Cennet Koyu’nun iki seçim arasında kiralanmasına tepki gösterdi. Çevrecilerin ve halkın özel şirkete verilmemesi için yıllardır mücadele ettiği, sık sık eylemler yaptığı ve turistik ilçede halkın denize girmek için gittiği Cennet Koyu’nu korumak için ihbar ve şikayette bulundular.

Kıyı koruma yasasına aykırı duvar

Yeşil Gazete’de yer alan habere göre, Ordu Çevre Derneği (ORÇEV), şehrin Altınordu ilçesindeki Güzelyalı Mahallesi’nde kıyı koruma yasasına aykırı olarak deniz kıyısına inşa edilen duvarın yapımının durdurulması için yetkililerin müdahalede geciktiğini ve duvar inşasının bitmek üzere olduğunu belirtti. Örülen taş duvarın, kıyının bozulmasına yol açacağına ve izinsiz olarak örüldüğüne dikkati çeken ORÇEV Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada, Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne (OBB) ve Ordu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne konuya ilişkin dilekçe vererek yasa dışı çalışmanın durdurulmasının talep edildiğini belirtti. ORÇEV, Güzelyalı Mahallesi sakinlerinin kıyı koruma yasasına aykırı çalışma yapıldığına yönelik şikayette bulunduğunu ifade ederek, dernek tarafından yerinde yapılan incelemede şikayetin doğru olduğunun tespit edildiğini kaydetti. Bunun üzerine 28 Nisan’da OBB ile Ordu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’ne söz konusu duvar inşasının fotoğraflarıyla birlikte şikayet dilekçesi verildi. Ordu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü, 20 Mayıs’ta derneğe gönderdiği yazıda şikayetin doğru olduğunu ve taş duvarın kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında kıyı alanı içinde kaldığının anlaşıldığını belirterek, OBB ve Altınordu Belediyesi’nden gereğinin yapılmasını istedi. ORÇEV, aynı tarihte OBB’nin de Altınordu Belediyesi’ne gereğinin yapılması için yazı gönderdiğini aktararak, “Görülüyor ki haklıyız. Ancak kurumlar gereğini yapana kadar duvar yapımı bitecek, kıyı işgal edilmiş olacak. Bu durumda iş işten geçmiş olacak,” diye uyardı. Kıyılara verilen zararların giderilmesi mümkün olmadığını vurgulayan ORÇEV, şu ifadelere yer verdi, “Verdiğimiz dilekçenin gereği hemen yapılsaydı, hem duvar yapılmazdı hem de kıyıya verilen zarar önlenebilirdi. Ancak kurumlar gerekli adımı zamanında atmadığı için zararlar önlenemiyor. Şimdi ne olacak? Zarar giderilebilecek mi? Yapılan duvar yıkılacak mı? Aynı yerde yasa dışı beton iskele yapılmıştı, şikayetimiz sonrasında da yıkılmıştı. Şimdi bu zarar da giderilmeli, sorumlular cezasız bırakılmamalıdır. Mahalle halkıyla da yaptığımız görüşmede OBB’ye sözlü şikayet yapıldı. Ayrıca Cimer’e de başvurduklarını söylediler. Şikayetler oluyor ancak nedense zamanında önlem alınmıyor.”

Dünya’da göller yok oluyor

ABD merkezli Colorado Boulder Üniversitesi’nden bilim insanları uydu gözlemleri, iklim modelleri ve hidrolojik modeller üzerinde analiz çalışması gerçekleştirdi. Bilim insanları, iklim değişikliği ve insan faaliyetlerinin Dünya'nın tatlı suyunun %87'sini depolayan gölleri giderek daha fazla tehdit ettiğini ifade ederek, 18 Mayıs’ta yayınlanan çalışmada şu ifadelere yer verdi, “Büyük göllerde depolanan su miktarı, hem insan hem de iklim etkenleri nedeniyle son otuz yılda azaldı. Bilim insanları, hem büyük doğal göllerin hem de rezervuarların %50'den fazlasının bu süre zarfında hacim kaybı yaşadığını göstermek için uydu gözlemleri, iklim modelleri ve hidrolojik modeller kullandı.” Avrupa Birliği (AB), uydularla Dünya gözlem programı Copernicus’un Şili’nin başkenti Santiago yakınlarındaki Aculeo Gölü’nün yedi yıllık uydu görsellerini 16 Mayıs'ta paylaşarak, gölün tamamen kuruduğunu açıkladı. Göl, bir zamanlar Santiago yakınlarında büyük bir turistik cazibe merkeziydi. Ancak şimdi kupkuru ve ekonomik değeri kalmadı.