Rize‘de taş ocağı için ÇED raporu hakkındaki kararı Danıştay onadı

-
Aa
+
a
a
a

Rize‘de planlanan taş ocağı için verilen ‘ÇED gerekli değil’ kararının iptal kararı, Danıştay tarafından onandı.

Fotoğraf: Yeşil Gazete
Gezegenin Geleceği: 30 Haziran 2022
 

Gezegenin Geleceği: 30 Haziran 2022

podcast servisi: iTunes / RSS

Yeşil Gazete’nin haberine göre Rize‘nin organik tarım havzası Hemşin ilçesi Levent köyünde 99 hektarlık alanda planlanan taş ocağı için verilen ‘ÇED gerekli değil’ kararının iptaline yönelik Rize İdare Mahkemesi‘nin iptal kararı, Danıştay tarafından onandı. Bölge, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ‘bal ormanı’ ilan edilen ve nesli tükenme tehlikesi altındaki kırmızı benekli alabalık, su samuru ve su kertenkelesinin yaşadığı dereyi de kapsayan Hemşin Vadisi‘nde yer alıyor. İptal kararı sevinçle karşılandı ve horonlarla kutlandı. Köylüler kararı kutlamak için yağmura aldırış etmeden, tulum eşliğinde horon oynadı. Yöre halkından Birgöl Demirci, dört yıldır süren bir mücadelenenin sonunda, içinden yol bile geçmeyen ormanı taş ocağı olmaktan kurtardıklarını söyledi: “Davamız sonuçlandı. Bunun haklı gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz. Biz doğa için verdiğimiz mücadeleyi kazandık. Umuyoruz ki doğa için mücadele veren herkes bu mutluluğu yaşar.”

NASA‘nın güneş sistemi ötesindeki gezegenlerin keşfi için çalışan bilim ve teknoloji yönetim ofisi Exoplanets yani ötegezegenler, Twitter paylaşımında “Şimdiye kadar güneş sistemimizin ötesinde 5 binden fazla gezegeni doğruladık. Tam olarak sıfır tanesi tıpkı Dünya gibi” dedi. NASA’nın Twitter hesabı da bu paylaşıma, “Ne diyebiliriz ki? Bizim gibi bir gezegen yok” yanıtını verdi. 

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünyanın bir “okyanus acil durumunun” ortasında olduğunu ilan etti ve hükümetleri okyanus sağlığını iyileştirmek için daha fazlasını yapmaya çağırdı. Portekiz’in başkenti Lizbon’da, 20 ülkeden küresel liderlerin ve devlet başkanlarının katıldığı BM okyanus konferansının açılışında konuşan António Guterres, “Maalesef okyanusu hafife aldık ve bugün okyanus aciliyeti dediğim şeyle karşı karşıyayız. Durumu tersine çevirmeliyiz” dedi. Guterres, bazı ulusların “egoizminin”, dünya okyanuslarını korumak için uzun zamandır beklenen bir anlaşmaya dair çabaları engellediğini söyledi. Mart ayında BM üye ülkeleri, bilim insanları ve yaşam savunucuları tarafından, açık denizleri sömürüye karşı korumaya yönelik bir plan üzerinde anlaşamadıkları için eleştirildiler. Karasal sınırların ötesindeki açık denizlerin %64’ünün sadece %1.2’si korunuyor. Dünya Meteoroloji Örgütü’nün 2021’deki küresel iklim raporuna göre, deniz seviyesinin yükselmesi, okyanusların ısınması, okyanus asitlenmesi ve seragazı konsantrasyonlarının tümü geçen yıl rekor seviyelere ulaştı. Deniz kirliliği artıyor ve son 50 yılda popülasyonları %70’ten fazla düşen köpekbalıkları ve vatozlar da dahil olmak üzere denizlerdeki balık türleri azalıyor. Dünyadaki atık suyun yaklaşık %80’i arıtılmadan denize deşarj olurken, her yıl okyanuslara en az 8 milyon ton plastik giriyor. Guterres, “Kuvvetli önlemler olmadan plastik, 2050 yılına kadar okyanustaki tüm balıklardan daha ağır basabilir. Sağlıklı bir okyanus olmadan sağlıklı bir gezegene sahip olamayız” diyerek ülkeleri uyardı. Guterres “Hepimizin birlikte yapması gereken çok şey var. Sağlıklı ve üretken bir okyanus, ortak geleceğimiz için hayati önem taşıyor.” Konferansın teması, okyanuslarda direnci oluşturmak için bilimsel verilere ve deniz teknolojisine duyulan kritik ihtiyaç. Guterres, “2030 yılına kadar deniz tabanının %80’inin haritalandırılması hedefi” çağrısında bulundu.

Almanya’daki G7 Zirvesi, temiz enerjiyi ve iklim değişikliğine karşı dayanıklılığı artırmak için gelişmekte olan ülkelerle yakın işbirliğini hedefleyen yeni bir teklifle son buldu. Bu önemli gelişmenin yanı sıra, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı karşısında, Almanya Başbakanı Scholz başkanlığındaki liderlerin enerji güvenliği adına doğalgaz yatırımlarına alan açma kararı da dikkat çekti. Liderler, yaşadıkları enerji krizi karşısında “artan LNG akışlarının oynayabileceği önemli rolü vurgulamayı ve mevcut krize yanıt olarak bu sektöre geçici yatırımın gerekli olduğunu kabul etmeyi” seçtiler. G7 bloğunun, bu hareketin geçici niteliğini vurgulamasına rağmen, Avrupa’nın kısa vadeli enerji ihtiyaçlarını karşılamak için bu uzun soluklu yola girip, iklim taahhütlerini tehdit altına sokarak on yıllar boyunca emisyonlara mecbur bırakabilir. Diğer yandan, İtalya’nın petrol için tavan fiyat önerisi başarılı olmadı. Liderler özel olarak kömürden çıkış taahhüdünde bulunmasa da 2035 yılına kadar enerji sektörünü tamamen veya ağırlıklı olarak karbondan arındırma sözü verdiler. IEA’nın 2050 yılına kadar net sıfır patikasına göre, 2035 yılında karbonsuzlaşma, açık bir kilometre taşı olarak 2030’da kömürden çıkış anlamına geliyor. Buna ek olarak G7, “2030 yılına kadar yüksek oranda karbondan arındırılmış karayolu ulaşımı” taahhüdünde bulundu. G7, mevcut gıda kıtlığını gidermek için insani bir taahhütte bulundu, ancak küresel gıda sistemindeki şoklara karşı savunmasız bırakan sorunların üstesinden gelmek için toplu bir plan oluşturmaktan geri kaldı. G7, gıda sisteminde reform yapma konusunda anlaşmaya varamadı.

Ülkenin birçok ilinde yaşanan sağanak yağış yaşamı olumsuz etkiledi. Su taşkınları nedeniyle canlılar yaşam mücadelesi verdi. Kastamonu, Zonguldak ve Bartın’da hafta sonu boyunca sel ve taşkınlara neden olan kuvvetli sağanak Karadeniz’de hayvanların canına mal oldu. Bartın’da yaşanan sel nedeniyle bir barınakta 56 köpek öldü.  Öte yandan olaydan sorumlu tutulan kişinin jandarma tarafından gözaltına alındığı kaydedildi.