Nükleer tehlikeyi durdur!

-
Aa
+
a
a
a

Deprem Bölgesinde Nükleer Tehlikeyi Durdur!

Fotoğraf: Change.org
Gezegenin Geleceği: 28 Nisan 2023
 

Gezegenin Geleceği: 28 Nisan 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

change.org/NukleerTehlikeyiDurdur adresinde Mersin’de inşaatı süren Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ne karşı yürütülen kampanyaya dair gelişmeler yaşandı. 27 Nisan Perşembe günü enerji üretiminde kullanılacak ilk yakıt çubuğu getirildi. Böylece tesis, ‘nükleer santral’ statüsüne sahip oldu ve teknik anlamda açıldı. 26 Nisan Çarşamba günü, Çernobil felaketinin 37. yıl dönümünde, Mersin Nükleer Karşıtı Platformu’nun çağrısıyla Mersin’de insan zinciri oluşturuldu. Henüz inşaatı bitmemiş santral için açılış törenini protesto eden sivil toplum örgütleri, sosyal medya platformlarında #NükleerYakıtaGeçitYok hashtagini kullanarak endişelerini paylaştı. Perşembe günü ise İklim Adaleti Koalisyonu, sosyal medya hesaplarından, “Otobüsümüz beş kez durdurulduktan sonra santral kapısına 4 km kala yolu tamamen kapattıkları yerde eyleme başladık. Jandarma eylemimizi engellemek istiyor. Kolluk kuvvetlerini nükleer bekçisi yapamazsınız,” açıklamasında bulundu. Jandarma ve çok sayıda polis ekibinin konuşlandığı noktada gözaltılar yapıldı. Türkiye İşçi Partisi (TİP) Mersin vekil adayı Hakan Güneş ve Hasan Uğur gözaltına alınanlar arasındaydı. Fay hatlarına yakınlığı ile bilinen Akkuyu’nun da Fukuşima’da yaşananlara benzer deprem ve ardından tsunami gibi felaketlerle karşılaşma riskine karşı inşaatın durdurulmasını talep eden kampanya change.org/NukleerTehlikeyiDurdur adresinde.

“Kömürün hayatlarımızı karartmasından bıktık”

Kirazlıdere Derneği, Çanakkale Biga yarımadasında yapılması planlanan Kirazlıdere Termik Santrali’ne karşı change.org/TermikSantraldenVazgec adresinde imza kampanyası başlattı. “Çanakkale’nin en değerli koylarının bulunduğu ve tamamı orman olan alana kurulmak istenen Kirazlıdere Termik Santrali’ni, biz yöre halkı olarak istemiyoruz! Planlanan bu santral projesinin iptalini talep ediyoruz,” çağrısında bulunan kampanyacı dernek, ithal kömürle çalışacak bu termik santralin bacasından çıkacak gazların, depolanacak binlerce ton külün öncelikle bölgede yaşayanların sağlığına sonra da çevrede bulunan her canlının sağlığına vereceği zararlara değinerek, “Zaten biz yıllardır Biga’daki, Çan’daki kömür ve termik santraller yüzünden kanser ve solunum hastalıkları ile mücadele ediyoruz. Şimdi buna bir yenisi daha eklenmek isteniyor. Bu santral yapılırsa bölgedeki altıncı kömürlü termik santral olacak! Kömürün hayatlarımızı karartmasından bıktık,” mesajlarını iletti. Santralin orman içinde 110 hektarlık bir alana kurulacağını, santralde yanacak 40 milyon ton ithal kömürün nakliyesi için ise cennet koya büyük bir liman yapılacağı anlamına geldiğini söyleyen dernek, “Planın iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açtığımız davada bilirkişi kurulu, planın dayanağı Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararının süresinin dolduğunu ve hukuka aykırı olduğunu belirtti. Şimdi bu bilirkişi raporuna dayalı olarak ÇED olumlu raporunun iptalini bakanlıktan talep ettik ve bakanlık talebimizi reddederse bu bilirkişi raporunu dayanarak santral ÇED raporunun iptali için dava açacağız,” açıklamasında bulundu. “Bir yandan hukuki sürece devam edeceğiz, bir yandan da sesimizi, talebimizi duyurmak için mücadelemize devam edeceğiz,” mesajlarıyla kampanya change.org/TermikSantraldenVazgec adresinde.

Phaselis için direniş devam ediyor

İkinci bir gelişme ise change.org/PhaseliseDokunma adresinde devam eden imza kampanyasına dair yaşandı. Kültür ve Turizm Bakanlığınca verilen izinle yapımına başlanan projeye karşı açılan davada yürütmeyi durdurma kararı verildi. Kararda ‘Phaselis Antik Kenti Ören Yeri ve Bütünleyici Kıyı Alanı Çevre Düzenlemesi Yapım İşi‘nin uygulanması halinde telafisi güç zararlar verileceği belirtilmişti. Ancak bu karara rağmen 26 Nisan Perşembe günü Phaselis’e, büfe inşaatı için getirilen iş makinaları ve işçilere ek olarak alana çok sayıda jandarma da getirildi. Aktivistler kararın ivedilikle uygulanması için nöbetlerini sürdürüyor. Kampanya change.org/PhaseliseDokunma adresinde.

Urla/Kuşçular Betona Teslim Edilmesin

Doğal güzellikleriyle bilinen Urla Kuşçular bölgesinin kapasitesiyle, çevresel özellikleriyle ve alt yapı olanaklarıyla uyumlu olmayan inşaatlar yüzünden endişelenen Aylin Buran, change.org/Kuscular adresinde imza kampanyası başlattı. “Özellikle dar ve neredeyse iki aracın zor sığdığı ara yollardan ulaşılan bölgelere yüzlerce ev inşa edilmekte. Bu yolların söz konusu yükü kaldırması imkansız. Yok olan yeşil alanların yanı sıra dar, virajlı, çift yön Kuşçular yolunda onlarca inşaat makinesi, hafriyat kamyonları, betoniyerler can güvenliğini açıkça tehdit etmekte. Kuşçular yolu üzerinde üç adet okul da bulunmakta. Bu trafik, çocuklar açısından da büyük tehlike arz etmekte. Yayaların ise yürüyecek yolu yoktur. Şu andaki mevcudunu bile kaldırmakta çok zorlanan bölge, inşaat faaliyetleri nedeniyle yaşanmaz bir hal almak üzere. Yeni konutların ve konutlarla birlikte araçların da eklenmesiyle durum daha da vahim bir hal alacak,” diyen kampanyacı, verilen imar izinlerinin bölgenin yol, su, elektrik gibi alt yapı koşullarıyla uyumlu olmasını ve inşaatların buna göre ruhsatlandırılmasını, yeşil alanlara dokunulmamasını ve Kuşçular yolunun çevreye zarar vermeden genişletilip yaya trafiğine de uygun ve güvenli hale getirilmesini talep ediyor. Kampanya change.org/Kuscular adresinde.