Nilüfer Gölü güzelliğiyle büyülüyor

-
Aa
+
a
a
a

Doğa harikası Nilüfer Gölü, geçtiğimiz yıllarda susuz kaldığı için kuruma tehlikesi yaşamış, düzenli olarak su takviyesi yapılarak kurumaktan kurtarılmıştı.

Gezegenin Geleceği: 10 Mayıs 2023
 

Gezegenin Geleceği: 10 Mayıs 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

Çanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Kalafat köyündeki Nilüfer Gölü’nü ekoturizme kazandırmak amacıyla bölgede bir orman parkı ve mesire alanı oluşturuldu. İki dönüm büyüklüğündeki Nilüfer Gölü, eşsiz güzelliğiyle bölge turizmine katkı sunarken, 'Lotus Çiçeği' olarak da adlandırılan nilüfer çiçekleri gelenlerin ilgisini çekiyor. Mayıs ayı başında açmaya başlayan nilüferler, Kasım ayının son günlerine kadar güzelliğiyle ziyaretçilerini karşılamaya devam ediyor. Biga Kaymakamlığı, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ve Biga Belediyesi'nin katkılarıyla iki dönüm büyüklükteki gölün çevresinde yer alan 10 dönümlük alan, orman parkı ve mesire yeri haline getirildi. Doğa harikası Nilüfer Gölü, geçtiğimiz yıllarda susuz kaldığı için kuruma tehlikesi yaşamış, Biga Belediyesi tarafından 880 metre uzunluğunda bir hat çekilerek göle su verilmişti. Düzenli olarak su takviyesi yapılan göl, kurumaktan kurtarıldı ve eskisi gibi yeşillenen yaprakların arasından açan nilüfer çiçekleriyle ziyaretçilerin beğenisini toplamaya başladı. Öte yandan, Mayıs ayı başında açmaya başlayan nilüfer çiçekleri, Kasım ayının son günlerine kadar ziyaretçilere görsel şölen sunmayı sürdürüyor. Yaz - kış var olan, büyük yeşil yapraklar arasında bugünlerde açan beyaz renkli nilüferler, güzelliğiyle ilgi görüyor. Gölü görmeye gelen ziyaretçiler, manzaradan etkileniyorlar. Çanakkale Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, koruma altındaki nilüferleri koparanlara, biyolojik çeşitliliği tahrip etmek ve zarar vermekten 244 bin 315 TL ceza kesiliyor.

Vietnam, 44,1 °C’yle en yüksek sıcaklığı gördü

Vietnam, 44,1 °C’yle şimdiye dek kayıtlara geçen en yüksek sıcaklığı gördü. Uzmanlar, iklim değişikliği nedeniyle bu rekorun da kısa sürede kırılacağı görüşünde. Rekor, ülkenin kuzeyindeki Thanh Hóa bölgesinde kırıldı ve yetkililer halka günün en sıcak saatlerinde evden dışarı çıkmama uyarısı yaptı. Bölgedeki diğer ülkelerde de çok yüksek sıcaklıklar görüldü. Tayland'ın batısındaki Mak bölgesinde daha önceki rekoru egale eden 44,6 °C sıcaklık vardı. Bu arada Myanmar basınına göre, ülkenin doğusundaki bir kasabada 43,8 °C ile son 10 yılın en yüksek sıcaklığı görüldü. Her iki ülke de muson mevsiminden önce sıcak bir dönem geçiriyor. Ancak sıcaklığın yoğunluğu daha önceki rekorları kırdı. İklim değişikliği uzmanı Nguyen Ngoc Huy, Fransız haber ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada, Vietnam'da görülen hava sıcaklığı rekorunun ‘kaygı verici’ olduğunu söyledi. Nguyen, “Bu rekorun birçok kez kırılacağına inanıyorum. Bu durum, iklim değişikliği modellemelerinin doğru olduğunu gösteriyor," dedi.

COP28’de ilk kez sağlık konusuna değinilecek

Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Konferansı COP28 Başkanı Sultan Al Jaber, Kasım ayında Dubai’de gerçekleşecek zirvenin sağlık konusuna bir gün ayıracağını söyledi. Bir sonraki BM İklim Zirvesi’nde, iklim krizinin sağlık üzerindeki sonuçlarını vurgulamak adına sağlık bakanları bir araya gelecek ve böylece bu zirvede bu konu ilk kez derinlemesine ele alınacak. Önümüzdeki Kasım Dubai’de gerçekleşecek olan COP28’in Başkanı Sultan Al Jaber, “Sağlığa bir gün ayıran, sağlık ve iklim bakanlığına ev sahipliği yapan ilk COP olacağız. Ayrıca, küresel iklim direncini sağlamak, gıda sistemlerini dönüştürmek, orman arazi kullanımını ve su yönetimini geliştirmek için uyum tanımımızı genişletmemiz gerekiyor,” dedi. İklim krizinin, halihazırda aşırı gergin olan küresel sağlık sistemlerine daha fazla yük getirmesi muhtemel. Doktorlar, sıcak hava dalgaları, sel ve kuraklık gibi iklim felaketlerinin sonuçlarıyla uğraşmanın yanı sıra, artan sıcaklıklardan dolayı hastalar üzerinde meydana gelen stresle de karşı karşıya kalacak. Bunun yanı sıra yükselen sıcaklıklar, sivrisinekler gibi hastalık vektörlerinin daha fazla yayılmasına olanak tanıyacak. Al Jaber, 2015 Paris Anlaşması’nın hedeflerini gerçekleştirmek için COP28’i kullanacağına söz verdi. Hak savunucularına göre, iklim adaletinin kilit konusu olan iklim krizinden en çok etkilenen ancak buna neden olmak için en az şeyi yapmış olan yoksul ve savunmasız ülkelere odaklanmak, COP28’in ve öncesindeki müzakerelerin merkezinde yer almalı.

Hisarçandır Mahallesi, taş ve mermer ocaklarının tehdidi altında

Kentleri betona boğan anlayış, köylerde de doğayı taş çıkarmak uğruna katlediyor. Son hedef heyelan riski altındaki Antalya’nın Hisarçandır Mahallesi. Bölge halkı, taş ocağının acilen kapatılmasını istedi. Sedir ormanları ve koruma altındaki şakayık çiçeklerinin doğal alanı olan Antalya’nın Konyaaltı İlçesine bağlı Hisarçandır Mahallesi, taş ve mermer ocaklarının tehdidi altında. Bölge halkı, çalışma süresi dolan taş ocağının ilgili kurumların görüşü alınmadan yeniden faaliyete geçmesine karşı Attalos Heykeli önünde bir araya geldi. Taş ocağı açılan arazinin 1965 yılında heyelan ve afet bölgesi ilan edildiğine dikkat çekilen açıklamada, şöyle denildi, “Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) 2021 raporunda da bölge 'kütle hareketi kaynaklı afete maruz bölge' listesinde yer aldı. Taş ocağı için 2007 - 2008 yıllarında resmi kurumların verdiği görüşlerin 10 yıllık süresi doldu. Yeni görüş alınmadan eski izin güncellenerek taş ocağı yeniden faaliyete geçti. Yeni Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu ortada yok. Bu ocak ile ilgili tüm kurumların yeniden görüşüne başvurulması ve bu raporların göz önünde bulundurulması gerekmekte,” dendi.