Molozlarda %90 oranında asbest

-
Aa
+
a
a
a

Hatay’da molozlardan alınan numunelerde %90 oranında asbeste rastlandı.

Gezegenin Geleceği: 26 Mayıs 2023
 

Gezegenin Geleceği: 26 Mayıs 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

Deprem bölgesindeki molozların kaynağında ayrıştırılması, molozlarda bulunan asbest için önlemler alınması, ve afet atık yönetim planı oluşturulması için ekolojik yaşam aktivistlerinin change.org/afetatikyönetimi adresinde yürüttüğü kampanyaya dair bir gelişme oldu: Yeşil Gazete’den Hakan Tosun’un özel haberine göre, Hatay’da molozlardan alınan numunelerde %90 oranında asbeste rastlandı. İklim Adaleti Koalisyonu ile birlikte Hatay’da incelemelerde bulunan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yöneticisi Medet Güney, evsel atıklar, tıbbi ve tehlikeli kanserojen atıkların ayrıştırılmadığını tespit ettiklerini, aldıkları numunelerin incelenmesi sonucunda ise molozlarda %90 oranında asbeste rastladıklarını belirtti. Ayrıca depolama alanlarının evler, seralar, orman arazileri ve dereler gibi yaşam alanları yakınına yapıldığını, molozların içinden sadece demirlerin ayrıştırıldığının altını çizdi. Kampanyacılar, “Gün geçtikçe depremin yıkıcı etkileri unutuluyor. Fakat depremzedeler bir yandan bir sürü sorunla uğraşırken bir de kanser riskiyle karşı karşıya kalıyorlar. Molozların kaynağında ayrıştırılması, asbest için önlemler alınması ve afet atık yönetim planı oluşturulması için kampanyayı sosyal medya hesaplarında, WhatsApp gruplarında paylaşmak gerçekten çok önemli, birlikte hep daha güçlüyüz,” çağrısında bulundu. Kampanya change.org/afetatikyönetimi adresinde.

Afet dirençli kentler için yapıların güvenilirliği bilim insanlarının gözetiminde gerçekleştirilmeli

Bir diğer gelişme ise Gülşah Taşkın’ın deprem bölgesinde ve tüm Türkiye’de yeni yapılan binaların her türlü afete karşı taviz verilmeden projelendirilmesini talep eden ve change.org/AfetDirencliKentler adresinde devam eden imza kampanyasıyla ilgili yaşandı: Maraş merkezli depremlerin büyük yıkıma yol açtığı Hatay’da yapımı 3 ayda tamamlanan ve geçen pazar hizmete açılan Defne Devlet Hastanesi’ni sağanak yağışların ardından su bastı. Hastanedeki inşaatın devam ettiğini belirten Hatay Tabip Odası Başkanı Sevdar Yılmaz, Gazete Duvar’a şöyle konuştu, “Kısa süreli yağmur olmasına rağmen hastaneyi su bastı. Orada çalışan işçiler, sağlıkçılar ve oraya giden halkın sağlığı açısından da çok doğru değil. Hastanenin tamamen ekipmanları ve personeli sağlanmadan açılması doğru değil. Orada çalışan işçilerin iş sağlığı ve güvenliği açısından da çok doğru değil,” dedi. “Afet dirençli kentler için yapıların güvenilirliği bilim insanlarının gözetiminde gerçekleştirilmeli," diyen Taşkın’ın imza kampanyası change.org/AfetDirencliKentler adresinde.

Sarımsaklı Plajı, halkın elinden alınıp rantın eline teslim ediliyor

Ayvalık Tabiat Platformu, “Ayvalık turizminin merkezi, dünyaca ünlü Sarımsaklı Plajı, halkın elinden alınıp rantın eline teslim ediliyor,” çağrısıyla change.org/Sarimsakli adresinde imza kampanyası başlattı. “8 kilometre uzunluğu ve 100 metre eniyle Ayvalık turizmine önemli girdiler sağlayan bu eşsiz doğal yapıyı koruyarak sadece tuvalet duş, kabin gibi portatif ünitelerle hizmet vermek mümkünken, sahil şantiye alanına çevrilerek, plaj kumu taş ve betonla kaplanarak büyük bir yıkım yaratılmakta,” diyen kampanyacı, "Halk için değil, halka rağmen yürütülen bu projenin amacı sermayeye yeni talan alanları yaratmaktır. Kıyı alanlarını kuralsızca tahrip eden Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin çevre ve kamu yararını değil, sermayenin çıkarını gözettiği aşikar,” açıklamasında bulundu. Sarımsaklı kumsalının kendine has florasıyla Ayvalikensis bitkisi gibi endemik türlerin yaşam alanı olduğunu belirten Ayvalık Tabiat Platformu, “Plaj düzenlemesi adı altında kumsal, ekosisteminin, biyoçeşitliliğinin ve kentimize özel isimle tescillenen Ayvalikensis’in ekokırıma uğratılması kabul edilemez. Bizler, yaşam savunucuları olarak herkesin gözü önünde sürdürülen bu katliama ve işgale karşıyız ve karşı duracağız” açıklamasında bulundu. Kampanya change.org/Sarimsakli adresinde.

Tokat'taki Günçalı Köyü, maden projesi istemiyor

Bahadır Sarıyaprak, Tokat merkeze bağlı Günçalı Köyü’nde yapılması planlanan maden arama faaliyetine dur demek için change.org/Guncali adresinde imza kampanyası başlattı. Sarıyaprak, “Tarım arazilerimize maden araştırma ve inceleme projesi için köyümüzün coğrafyasını ve kırsal alanlarını tamamen tahrip edecek şekilde getirilen sondaj makineleri ile değerli madenler tespit edilirse, köyümüzün ve çevre köylerin tüm doğal ve tarım arazilerini yok edecektir. Oluşacak doğa katliamına hep birlikte dur diyeceğiz. Köyümüzde ve çevre köylerimizde altın ve değerli madenlerin araştırılmasını ve çıkarılmasını istemiyoruz. Topraklarımıza sahip çıkmak için bu süreçte tüm halkımızı ve yurttaşlarımızı yanımızda görmeyi ve desteklerini bekliyoruz,” mesajlarını iletti. Evrensel’den Eylem Nazlıer’in haberine göre, Günçalı Köy Muhtarı Salman Görgülü, maden arama faaliyetinin gerçekleşmesi halinde, proje izin alanında bulunan tüm ormanın kesileceğini, devasa çukurlar açılacağını ve yoğun ağır metaller ihtiva eden pasa yığınları meydana geleceğininin altını çizdi. Kampanya change.org/Guncali adresinde.