Kaşınma ağaçları kesilmeyecek

-
Aa
+
a
a
a

Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki ormanlarda yaşayan bozayıların kaşındığı ağaçlar ve 50 metre çevresinde, doğa ve hayvanları koruma adına kesim yapılmayacak.

Fotoğraf: KuzeyDoğa Derneği
Gezegenin Geleceği: 02 Ağustos 2023
 

Gezegenin Geleceği: 02 Ağustos 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki ormanlarda yaşayan bozayıların kaşındığı ağaçlar ve 50 metre çevresinde, doğa ve hayvanları koruma adına kesim yapılmayacak. KuzeyDoğa Derneği, Iğdır ve Koç Üniversiteleri, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü işbirliğinde, ‘Sarıkamış Ormanlarındaki Yırtıcı Etoburların Araştırması’ projesi yürütülüyor. Dünyada göç edebilen tek bozayı cinsi olarak literatüre geçen ve Türkiye'nin en büyük karasal yırtıcısı olduğu belirtilen Sarıkamış'taki bozayıları foto ve video kapanlarla ormanlık alan içinde izleme çalışmaları sürüyor. Proje kapsamında, başta bozayılar olmak üzere yaban hayvanlarının ormanda kullandıkları kaşınma ağaçlarının bulunduğu bölgelerde bundan sonra kesim yapılmayacak.

Muğla Valiliği’nden Akbelen açıklaması

Muğla Valiliği, Akbelen Ormanı’ndaki ağaç kesiminin tamamlandığını açıkladı. Valiliğin açıklamasında, “Bu süreç boyunca, çeşitli provokasyonlar sonucu, tarihi şan ve şerefle dolu jandarmamız ve polisimize yapılan tahrik edici, çirkin ve maksatlı saldırılara karşı gerekli adli ve idari çalışmalar başlatıldı. Oradaki süreç sona ermesine rağmen bölgede görevini ifa eden kamu çalışanlarına müdahalede bulunmaya davet edenlere, provokasyon ortamı oluşturmaya yönelik söylem oluşturanlara karşı vatandaşlarımızı uyarıyoruz,” denildi. Muğla Valiliği, bugün yaptığı yazılı açıklamada, “İlimiz Milas ilçesinde bulunan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nden alınmış ruhsat; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) belgesi, mevzuat gereği alınması gereken diğer kurum görüşleri doğrultusunda, Yeniköy-Kemerköy Termik santralleri için şirketin uhdesinde bulunan sahaya elektrik üretiminde kullanılmak üzere ilave kömür madeni işletme izni verildi. Bu kapsamda yapılması gereken işlemler için 24 Temmuz 2023’te Orman Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışmalar, bugün itibariyle sona erdi. Bu süreç boyunca, çeşitli provokasyonlar sonucu, tarihi şan ve şerefle dolu jandarmamız ve polisimize yapılan tahrik edici, çirkin ve maksatlı saldırılara karşı gerekli adli ve idari çalışmalar başlatıldı. Oradaki süreç sona ermesine rağmen bölgede görevini ifa eden kamu çalışanlarına müdahalede bulunmaya davet edenlere, provokasyon ortamı oluşturmaya yönelik söylem oluşturanlara karşı vatandaşlarımızı uyarıyoruz.” Jandarma ve polisin neden özel şirket çıkarlarını korumak için kesim izni olmayan bir alanda, davalar sürerken ve iklim acil durumu nedeniyle insanlar ölürken, hangi gerekçelerle oraya gönderildiği konusunda da bir açıklama bekliyoruz valilikten.

İkizköylüler, bilim insanlarını Akbelen’e çağırdı

İkizköylüler, bilim insanlarını, doğa katliamına şahitlik etmeye ve kesim alanındaki bilimsel ve objektif gözlemlerini bilimsel ve teknik raporlar haline getirmeye çağırdı. 24 Temmuz sabahından itibaren devam eden Akbelen Ormanı’ndaki kesimin biyoçeşitliliğe de zarar verdiğini söyleyen İkizköylüler yaptıkları açıklamada bilim insanlarına çağrıda bulundu, “Bizler Akbelen’de yaşayanlar, yaşamları bu ormana bağlı olanlar ve tüm Türkiye sathında Akbelen Ormanı’nı savunanlar uluslararası ve ulusal mevzuata aykırı olarak devam eden bu doğa katliamına şahitlik ettik. Orman yalnızca ağaçlardan ibaret bir ekosistem değil. Orman içerisinde bulunan orman altı bitki örtüsü, bitkilerin altında her santimetrekaresinde yaşamın çeşitli formlarını barındıran toprak ve ekosistemin sağladığı onlarca mikro yaşam alanını yurt edinmiş yüzlerce hayvan ile yaşam birliği. Evet, ormanın kesimi tamamlanmış olabilir fakat eko-kırım başta doğal yaşam ortamlarının yok edilmesi ve yüzlerce farklı yaşam formunun ağır iş makineleri ile katledilmesi devam ediyor. Bizler, yaşam savunucuları, farklı seviyelerde devam eden bu katliama dur demek için günlerdir orantısız güç, biber gazı, göz yaşartıcı kimyasallara maruz kalarak, darp edilerek direniyoruz. Ülkemizin saygın bilim kurumlarında görev yapan siz doğa bilimcileri yani orman mühendislerini, orman ekologlarını, biyologları, flora uzmanlarını, omurgasız uzmanlarını, herpetologları, ornitologları, mamalogları, ekosistem hizmetleri uzmanlarını, hidrologları ve hidrojeologları 2023 yılının belki de en büyük doğa katliamına bizlerle birlikte şahitlik etmeye ve kesim alanındaki bilimsel ve objektif gözlemlerini bilimsel ve teknik raporlar haline getirmeye davet ediyoruz.” Bilim insanlarının gözlemleri sonucunda hazırladığı raporlar ile bu alanları savunabildiklerini aktaran İkizköylüler, bilim insanlarına ve uzmanlık alanlarına daha önce hiç olmadığı kadar ihtiyaç olduğunu söylediler. Açıklama şu şekilde tamamlandı, “Türkiye’de doğanın korunmasında sembol bir ekosistem olan Akbelen Ormanı’nın yok ediliyor olması önümüzdeki günlerde birçok önemli doğa alanının, sosyokültürel peyzajın ve birçok canlı türünün bir arada bulunduğu yaşam birliğinin yok edilmesi için bir sınırın ortadan kaldırılması anlamına geliyor. Bu bağlamda biz, doğa ve yaşam savunucuları, siz doğa bilimcilerini gerekiyorsa yıllık izinlerinizi kullanarak bizlere destek olmaya davet ediyoruz,” dediler.

Kuş Cenneti’ndeki kuş sayısında düşüş

Iğdır'daki Aras Kuş Cenneti'nde 30 Mart'ta çıkan yangında 25 dönümlük alanın zarar görmesinin de etkisiyle, geçen ilkbaharda altı bine yaklaşan halkalama sayısı, bu yıl iki bin 850'de kaldı. Iğdır'da bulunan Aras Kuş Cenneti'ndeki sazlıkların bir bölümünün yanmasının da etkisiyle ilkbahardaki halkalama çalışmasında kuş sayısında düşüş gözlemlendi. KuzeyDoğa Derneği'nin Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün izni, Koç, Utah ve Iğdır Üniversitelerinin desteğiyle Iğdır'ın Tuzluca ilçesine bağlı Yukarı Çıyrıklı Köyü'nde sürdürdüğü kuş gözlem çalışmaları devam ediyor.