Ilbıra Dağları'nı korumak için imza kampanyası başlatıldı

-
Aa
+
a
a
a

Ilbıra Dağları’nın maden sahası ilan edilmesi üzerine Bafa halkının kurduğu Ilbıra Dağlarını Koruma Platformu, Change.org’da bir kampanya başlattı. 

Fotoğraf: Change.org
Gezegenin Geleceği: 20 Aralık 2019
 

Gezegenin Geleceği: 20 Aralık 2019

podcast servisi: iTunes / RSS

Ilbıra Dağları’nın maden sahası ilan edilmesi üzerine Bafa halkının kurduğu Ilbıra Dağlarını Koruma Platformu, Change.org’da bir kampanya başlattı. Change.org/ilbira adresinden ulaşılabilen kampanyanın, oldukça şiirsel bir dili var. Bu nedenle sizlere kampanya metnini Platformun yazdığı şekilde okuyorum: “Didim'den başlar Bafa Gölü’nü geçer, Ege’ye paralel uzanır gider. Çok gür çam, sandal, kayın ormanları, adaçayı, defne, kekik, mersin, meşe, keçiboynuzu, yabani çilek gibi endemik bitkileri, “261 kuş, 22 sürüngen ve 19 memeli" türü, pınarları, dereleri ve yamaçlarından ovalara kadar inen zeytin ağaçları ile birlikte Milas Güllük’e kadar yemyeşil akar. Zengin antik kalıntıları ve açık hava sporlarına uygun doğasıyla büyük turizm potansiyeli de taşır; muhteşemdir ILBIRA DAĞLARI…  Altında da boksit ve diaspor kristalleri varmış. Tuttular, güzelim Ilbıra dağının tamamını maden alanı ilan ettiler. Nice zamandır, her dakikada onlarca asırlık kızılçam yere indiriliyor. Nice zamandır dinamit gümbürtüleri ve taş, toprak yağmurları da rahat ve huzur bırakmadı Ilbıra'da. Doğa ölüyor, çevre yok oluyor. Su kaynakları kurumaya başladı şimdiden. Aklımız, mantığımız, vicdanımız kadar “biyoloji, kimya, çevre, orman, ziraat, maden ve hidrojeoloji mühendisliği” bilimi de “HAYIR!” diyor. Doğa gibi, içimiz de kan ağlıyor. Susarsak, bu katliama ortak olacağız. Ülkemiz, insanlık ve doğa için tek gücümüz ve umudumuz, gerçek aydınlarımızın desteği. Saygılarımızla” Bu kampanyayı imzalayarak bölge halkına destek olmak isterseniz Change.org/ilbira adresini ziyaret edebilirsiniz. 

İznik Gölü için de kampanya başlatıldı

İznik Gölü’nün korunması için Change.org/iznikgolu adresindeki kampanyada imzalar 1000’i geçti. Bunun üzerine Oğuzhan Bilgin yetkililere resmi başvuruda bulundu. Yaptığı başvuruyu imzacılarla paylaşan Bilgin, yapılması gerekenler konusunda fikirleri olanlardan destek bekliyor. Oğuzhan Bilgin paylaştığı metinde: “Değerli kampanya destekçileri, zamanınızı ayırıp kampanyayı imzaladığınız için teşekkür ediyorum. 1000 imza barajını aştık ve yetkililer ile ilk iletişimimi kurduk. Çözümü onlardan beklemek yerine 5 maddelik çözüm önerisi sunduk ve daha nicelerini profesyonellere bıraktık. Orhangazi halkından biri olarak zeytin çiftçiliği ile uğraşıyorum. Bu coğrafyada yaşayıp, bu toprakları biliyorum. Birkaç çözüm önerisi örnekleri ile size ulaşıyorum. Ve daha profesyonel çözümleri sizlerden bekliyorum. 1- Bölgedeki fabrikaların göl suyu ve yer altı sularının kullanımının denetlenmesi 2- Sulama kanallarına eski yıllardaki gibi su basılması 3- Sölöz köyü tarafından dağdan gelen kar, yağmur ve yer altı sularının oluşturduğu küçük akarsuların Gemlik körfezine değil de İznik Göl’üne ulaştırılması 4- Kaçak su kullanımının denetlenmesi böylece su israfının önüne geçilmesi 5- Çevre köyler ve ilçelerde bu olumsuzluğa yönelik afişler ve bilgilendirme broşürleri 6- Sizlerin öngördüğü profesyonel yaklaşımlar.’’ Change.org/iznikgolu adresini ziyaret ederek kampanyayı imzalayabilir, kampanya metninin altındaki yorumlar bölümünden yorum ve önerilerinizi Oğuzhan Bilgin’e iletebilirsiniz

Bir kampanya da Giresun'dan

Giresun Çanakçı ilçesi’nden Yavuz Öztürk, Görele Çayı üzerinde planlanan HES projesine karşı bir kampanya başlattı. Özel bir şirket tarafından planlanan proje şu an ÇED sürecinde. Yavuz Öztürk, Change.org/GoreleHes adresindeki kampanyada kendisinin ve yöre halkının bu projeye neden karşı olduğunu çok sayıda nedenle açıklıyor. Bunlardan bazıları şu şekilde: ''Görele Çayı üzerinde yapılacak herhangi bir HES projesi o bölgedeki iklim ve bitki örtüsünü olumsuz yönde etkileyecek. -Akarsu yatağındaki suyun can suyuna dönüştürülmesi, buharlaşmanın daha az olacak olması demek. Dolayısıyla yağış miktarını etkileyecek, daha kurak bir iklim oluşmasına neden olacak. -Haliyle o bölgedeki tarım ürünleri olumsuz etkilenecek ve köylünün gelir kaybına uğramasına neden olacak. Daha az yağış daha kalitesiz bir toprak anlamı taşıyacak. -Suyun azaltılmasıyla beraber balık popülasyonu da azalacak, balıkların akarsu içindeki yukarı yönlü hareketi kısıtlanacak ve aşamayacakları şelaleler oluşacak. Dolayısıyla balıktan beslenen su samuru gibi canlıların o bölgedeki varlığı tehdit altında olacak. -Özellikle kestane balcılığı yapılan bu bölgede, kestane balcılığı tehdit altında olacak, çünkü buharlaşma azlığı kestane ağaçlarını olumsuz etkileyecek” Yavuz Öztürk, bu nedenleri sıraladıktan sonra ekliyor: “iİtiyaç olan enerjiyse illa ki çevre dostu daha farklı yöntemler geliştirilecek. HES yapılmış birçok bölgede iklim ve bitki örtüsünün değişmesinden ötürü köylüler ekonomik kayıplara uğradı.” Kampanyaya Change.org/GoreleHes adresinde bulabilirsiniz.