‘Göktürk Yeşil Kalsın’

-
Aa
+
a
a
a

Göktürk’teki toplanma alanının imara açılmasına karşı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bölgede plan yapma yetkisi iptal edildi.

Gezegenin Geleceği: 24 Kasım 2023
 

Gezegenin Geleceği: 24 Kasım 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

Göktürk Yeşil Kalsın Platformu’nun change.org/GokturkYesilKalsin adresinde Göktürk’teki toplanma alanının imara açılmasına karşı yürüttüğü kampanyada olumlu bir gelişme yaşandı; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bölgede plan yapma yetkisi iptal edildi. Platform, bakanlığın Avrupa yakasının en büyük deprem toplanma alanını rezerv alan ilan edip imara açılmasına karşı imza kampanyası başlatmıştı. Vatandaşların açmış olduğu davada da İstanbul 12. İdare Mahkemesi, aynı kararı verdi ve bakanlığın yetkisi üçüncü kez iptal edildi. Mahkeme kararında afet durumunda halkın toplanacağı alanların korunması gerektiğine dair vurgu yapıldı. Kampanya change.org/GokturkYesilKalsin adresinde devam ediyor.

‘Gerekli önlemler alınmazsa yurttaşlarımız sağlıklarını kaybedecek’

Ekolojik yaşam aktivistleri ve Hatay Ekoloji Platformu’nun ‘Molozlar ve Diğer Atıklar Çevre ve Sağlık Felaketine Neden Olmasın’ talebiyle change.org/afetatikyönetimi adresinde birlikte yürüttüğü kampanyaya Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara’dan destek geldi. Milletvekili, platformda yanıtladığı cevapta şu ifadeleri kullandı, “Normal şartlar altında Hatay’da enkaz kaldırma ve yıkım süreçlerinin kontrollünün mevzuata uygun biçimde sürdürülmesi gerekiyor. Ancak bizler görüyoruz ki hafriyat kamyonları molozları saçarak taşıma yapıyor, yıkım sırasında enkazlara su püskürtülmüyor. Yıkım süreci genel olarak hiçbir önlem alınmadan yürüyor. Geçtiğimiz günlerde, bir vinç operatörü kontrolsüz yıkım esnasında yaşamını yitirmişti. Koruyucu bir önlem olarak maske neredeyse hiçbir yerde kullanılmıyor. Her yerde üstü açık kamyonların, vinçlerin çıkardığı bir toz bulutu var. Kentin üstü sürekli bir toz tabakasıyla kaplı. Konteyner kentlerin dibinde enkaz ayrıştırması yapılıyor. İnsanlar, bir taş atımı mesafeden çıkan tozla boğuluyor. Çevre Mühendisleri Odası, Hatay’da 45 numune topladı ve 16’sında asbest tespit etti. Araştırma için bölgeye iki gün için gelen araçların üstünden bile asbest çıktı. Hatay’da asbestin yol açacağı sağlık sorunlarını tam olarak kestirmek mümkün değil. Kanserden KOAH’a kadar pek çok hastalıkla karşı karşıya kalacağız. Hatay’da nesillerin yok olacağına dair uyarıda bulunma ihtiyacı duyuyoruz. Depremden sağ çıkan yurttaşlarımız, gerekli önlemler alınmazsa toz bulutu altında kalarak, her gün zehir soluyarak sağlıklarını kaybedecek.” Kampanya change.org/afetatikyönetimi adresinde.

‘Türkiye’nin iklim hedefi yenilensin, ekonomi güçlensin!’

‘Türkiye’nin iklim hedefi yenilensin, ekonomi güçlensin!’ diyen İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği, change.org/2030iklimhedefi adresinde yeni bir kampanya başlattı. Kampanyaya 17 sivil toplum ve düşünce kuruluşu imzacı oldu. 30 Kasım'da Dubai'de başlayacak Küresel İklim Zirvesi öncesi sera gazı emisyonlarını bugünden başlayarak %35 azaltmayı taahhüt eder ve hedefe yönelik adımlar atmaya başlarsa Türkiye’nin şu ekonomik faydalara ulaşacağını belirtildi; enerji maliyetleri düşecek; enerjide kendine yeterlilik başarılacak; yeni istihdam alanları yaratılarak işsizlik ve yoksulluk azaltılacak; güneşten ve rüzgardan daha fazla elektrik üretilerek, enflasyonla mücadele gücümüz artacak; karbonsuzlaşmayı merkeze alan temiz ve yüksek teknolojiye sahip bir sanayimiz olacak; küresel ticarete uyum artacak; küresel iklim finansmanına erişim artacak ve hava kirliliği ve iklim afetlerine bağlı sağlık sorunlarının ve maliyetlerinin azaltılmasına katkı sağlanacak. Kampanya change.org/2030iklimhedefi adresinde.

Avrupa Birliği, gelişmekte olan ülkelere plastik atık ihracatını tamamen yasaklayacak

Doktor Sadun Bölükbaş’ın, ‘Avrupa’nın Plastik Atıkları Ülkemize Gelmesin’ talebiyle change.org/plastiktencikis adresinde yürüttüğü kampanyaya dair de bir gelişme var. Avrupa Birliği (AB), gelişmekte olan ülkelere plastik atık ihracatını tamamen yasaklayacağını duyurdu. Ayrıca, Türkiye'nin de dahil olduğu Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) üyesi ülkeler için ise sıkı kurallar getireceğini belirtti. Bu düzenleme ile hem çevre sorunlarının önlenmesi, hem de ekonomik açıdan sürdürülebilirliğin sağlanması hedefleniyor. Ayrıca, atık ihracatının söz konusu ülkelerde halk sağlığına ve çevreye tehdit oluşturmaması amaçlanıyor. Eurostat verilerine göre Avrupa'nın plastik atıklarının en büyük alıcısı Türkiye. Türkiye, 2022 yılında AB'den 319 bin ton atık plastik ithal etti. Türkiye, %29 oranla en büyük atık plastik ihracatçısı olurken, gelişmekte olan ülkeler listesindeki Endonezya %17 ile ikinci, Malezya da %15 ile üçüncü sırada yer aldı. Plastik atık ihracatının tamamen yasaklanması talep eden kampanya change.org/plastiktencikis adresinde.

Çernobil ve nükleer felaketin güncelliği

Programımızı bir etkinlik duyurusu ile bitirelim: Çernobil’e defalarca giderek nükleer felaketin etkilerini kentsel ortamdan doğaya tüm ayrıntılarıyla gözlemleyen ve kendine özgü bir fotoğraf diliyle aktaran Emin Altan, ‘Çernobil ve nükleer felaketin güncelliği’ isimli sergisini 25 Kasım Cumartesi günü Kadıköy’de The Empire Project’te açılışını yapıyor. Sergi, 16 Aralık’a kadar ziyaretçilere açık. Daha detaylı bilgi için, The Empire Project’in web sitesi ziyaret edilebilir.