Edirne'de su kullanımına bazı sınırlamalar geliyor

-
Aa
+
a
a
a

Edirne’nin Keşan ilçesinde kuraklık nedeniyle su kullanımına sınırlama getiren bazı kararlar alındı.

Gezegenin Geleceği: 21 Mart 2023
 

Gezegenin Geleceği: 21 Mart 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

Edirne’nin Keşan ilçesinde kuraklık nedeniyle su kullanımına sınırlama getiren bazı kararlar alındı. Belediye encümeni, su tasarrufuna yönelik önlemleri görüşmek üzere Belediye Başkan Vekili Tarık Uysal başkanlığında toplandı. Toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, Keşan’ın içme ve kullanma suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Kadıköy Barajı’nın sürdürülebilirliğini sağlamak, yaşam kaynağı olan suyun korunması için önemli kararların alınması gerektiği belirtildi.

Almanya kabinesi ulusal bir su stratejisi üzerinde anlaşmaya vardı

Almanya kabinesi, Avrupa’nın en büyük ekonomisinin su güvenliğini sağlamak için iklim değişikliğinin neden olduğu uzun kurak mevsimler ve sıcak hava dalgalarıyla başa çıkmayı amaçlayan ulusal bir su stratejisi üzerinde anlaşmaya vardı. Almanya su zengini bir ülke, ancak son yıllarda haftalarca süren yüksek sıcaklıklar ve yetersiz yağış, ülkenin ticari arteri olan Ren Nehri’nin su seviyelerini ciddi seviyede azalttı ve ülkenin birçok yerinde çiftçilerin mahsullerini vurdu. İlk ulusal su stratejisinde Berlin, ormanlarda, taşkın yataklarında, kasabalarda ve köylerde su rezervuarları kurmayı ve korumayı amaçlıyor. Hedefleri 2050’ye kadar tamamlanacak olan strateji, ormanların ve yeşil alanların restore edilmesini ve su tüketicilerinin sıralamalara göre sınıflandırılması yoluyla bölgesel kıtlıklar durumunda su dağıtımını düzenleyecek kılavuzların geliştirilmesini içeriyor. 120 sayfalık strateji, yerel ve federal hükümetlerin yeni bir kayıt sistemi aracılığıyla ülkede nerede ve ne kadar su bulunduğuna dair genel bir bakış elde edebilmesi gerektiğini gösterdi. Almanlar, diğer sanayileşmiş ülkelere kıyasla daha düşük günlük su tüketim seviyelerine sahip olsa da, strateji su tasarrufu için teşvikler getirmeyi inceliyor. Çevre Bakanı Steffi Lemke yaptığı açıklamada, “İklim krizinin insanlar ve doğa üzerindeki sonuçları bizi harekete geçmeye zorluyor,” dedi.

Suudi Arabistan enerji sektörlerine yönelik yatırımlara devam ediyor

Dünya su mücadelesi verirken Suudi Arabistan Yatırım Bakanı Halid bin Abdulaziz al-Falih, ülkesinin petrol, gaz ve yenilenebilir enerji sektörlerine yönelik yatırımlarının devam edeceğini belirtti. Bakan Falih, Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu’nun düzenlediği Uluslararası Finans Sektörü Forumu’nda konuştu. Ülkesinin yatırımlarına değinen Falih, petrol, gaz ve yenilenebilir enerji alanları ile ‘beklenen yatırımları alamayan’ birçok sektörde, büyümeye devam edeceklerini söyledi. Falih, “1,1 trilyon doları aşan petrol ve petrol dışı yatırımlarla öncü konumdayız,” dedi. Bir sonraki iklim müzakereleri (COP28) Birleşik Arap Emirlikleri’nde gerçekleşecek. Zirvenin en önemli tartışma konularından birinin fosil yakıtlardan kademeli çıkış olması bekleniyor. AB geçtiğimiz hafta bu konuda önemli bir adım attı ve bu yıl Dubai’de yapılacak COP28’e hazırlanırken, ‘sistematik bir şekilde’ fosil yakıtlardan aşamalı çıkış çağrısında bulunmayı kabul etti.

Sinanhoca Hidroelektrik Santralı için yeni bir şirket devreye girdi

BirGün’den Gökay Başcan’ın haberine göre, inşaat aşamasında tarihi yapılara zarar veren ve haklarında ceza davası açılan özel bir şirket, Sinanhoca Hidroelektrik Santralı (HES) projesinden vazgeçince devreye bir diğer inşaat şirketi girdi. Ayrıca, proje onaylanırsa HES inşaatına ham madde sağlamak için kırma eleme tesisi ve beton santrali de inşa edilecek. Antalya’nın Manavgat ve İbradi ilçe sınırları içerisinde yer alan Sinanhoca Köyü, Manavgat Çayı üzerinde yapılması planlanan Sinanhoca HES projesi için, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuru yaptı. Şirketin başvurusu üzerine, projeyi iki günde inceleyen Bakanlık, 21 Mart Salı günü ‘halkın katılımı toplantısı’ yapılmasına karar verdi. Şirket yeni olsa da projenin geçmişi 2012’ye dek uzanıyor. O dönemde aynı yerde HES yapmak isteyen diğer şirket yöneticileri ise bugün I. Derece Arkeolojik Sit alanına yaptıkları yol çalışmasında tarihi eserlere zarar verdikleri gerekçesiyle yargılanıyor. Sahip olduğu biyolojik çeşitlilik nedeniyle ‘dünyanın 200 önemli doğa alanından biri’ olarak bilinen bölgede HES yapmak için özel şirkete, 2012’de ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) olumlu kararı verilmişti. Projeye itiraz eden bölge halkı, kararı yargıya taşındı. Mahkemenin görüldüğü Antalya 2. İdare Mahkemesi bilirkişi keşfine karar verdi. Blirkişilerce hazırlanan raporda, projenin ‘Akseki ve İbradı Önemli Doğa Alanı’, ‘Üzümdere Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’ ve ‘Altınbeşik Milli Parkı’na yakınlığı nedeniyle mevcut ekosisteme önemli etkileri olacağı belirtildi. Raporda yine projenin bölgeye vereceği zararlara dikkat çekildi. Mahkeme, bunun üzerine 2017’de projeyi iptal etti. Bu süre zarfında faaliyete geçen şirket, sit alanında yol çalışmalarına başladı. Bölge halkının başvuruları üzerine inceleme yapan Side Müze Müdürlüğü, yol çalışmaları sırasında tarihi eserler ve tarihi mezarlar ortaya çıktığını, eserlerin firma yetkilileri tarafından ortadan kaldırıldığını ve bunlara rağmen faaliyetin sürdüğünü gördü. Bunun üzerine, şirket yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunan Side Müze Müdürlüğü, firma yetkilileri hakkında işlem yapılmasını talep etti. Akseki Cumhuriyet Başsavcılığı’nın açtığı soruşturma kapsamında şirketin yöneticilerinin ifadesi alındı. Yetkililer özetle, kendilerinin herhangi bir tarihi esere rastlamadığını ve oluşan selden sonra mezarların ortaya çıktığını öne sürdü. 2016 yılında yapılan suç duyurusu üzerine dosyayı yeni tamamlayan Savcılık, yetkililerin cezalandırılmasını talep etti. Haklarında açılan davalar ve mahkemelerin projeye yönelik verdiği kararlar üzerine, şirket projeden vazgeçti. Eski şirket yöneticileri yargılanırken, bu kez HES için diğer şirket devreye girdi. Proje onaylanırsa yurttaşlar yeni bir dava açacak.