Çevre, İklim ve Sağlık için İş Birliği Projesi tamamlandı

-
Aa
+
a
a
a

2020'de başlatılan Çevre, İklim ve Sağlık için İş Birliği Projesi tamamlandı.

Gezegenin Geleceği: 12 Haziran 2023
 

Gezegenin Geleceği: 12 Haziran 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

Sağlık ve Çevre Birliği (HEAL), Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) ve Kocaeli Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı ortaklığıyla üç yıl süreli bir Avrupa Birliği (AB) projesi olarak hayata geçirilen ‘Çevre, İklim ve Sağlık için İş Birliği Projesi’ (ÇİSİP) tamamlandı. 2020 Nisan ayında başlatılan proje ile Türkiye’de çevre sağlığı alanındaki kapasitenin geliştirilmesi hedeflendi. Proje kapsamında 200’den fazla çevre ve sağlık uzmanına ulaşılarak yapılan eğitim ve etkinliklerle hava kirliliğinin sağlık etkilerinin sayısallaştırılması ve sağlık etki değerlendirmesi gibi konularda metodolojik eğitimler verildi. Projenin çıktıları Ankara’da düzenlenirken, ilgili bakanlıkların temsilcilerinin yanı sıra çevre ve sağlık uzmanlarının bir araya geldiği kapanış toplantısıyla sunuldu. Kapanış toplantısının ardından ‘2023 Depremi ve Sonrasında İklime ve Olağan Dışı Durumlara Dirençli Sağlık Sistemi’ başlıklı bir bildiri yayınlandı. Bildiride, 2023 depremi sonrasında sağlık sistemimizin karşılaştığı zorluklara ve iklim değişikliğinin yarattığı tehditlere dikkat çekilerek, Türkiye’de doğal afetlere ve iklim değişikliğine dirençli bir sağlık sistemi oluşturulmasının gerekliliği vurgulandı. Bildiriye göre, iklim değişikliği insanlığın karşı karşıya kaldığı en büyük sağlık tehdidi. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’ne (IPCC) göre iklim değişikliğine bağlı ortaya çıkacak milyonlarca ölümü engellemek için ortalama sıcaklık artışının en fazla 1.5 derece ile sınırlandırılması gerekiyor. Bu yıl beklenen sıcaklıklarla bu sınır aşılacak gibi görünüyor, o nedenle kentlerin acil önlem alması gerekiyor.

Kanada'dan yayılan dumanlar, ABD'nin birçok eyaletinde kırmızı alarma neden oldu

413 orman yangının aktif olarak devam ettiği Kanada'dan yayılan dumanlar, ABD'nin birçok eyaletinde hava kalitesindeki düşüş nedeniyle kırmızı alarma neden oldu. Milyonlarca kişi, N95 tipi koruyucu maske olmadan dışarı çıkmamaları yönünde uyarıldı. New York'ta hava kalitesindeki ani düşüş kameralara da yansıdı. Şehir birkaç saat içerisinde koyu turuncu bir bulutun içerisine gömüldü. New York'u etkisi altına alan dumanın çoğunlukla 150 yangının devam ettiği Quebec'ten geldiği belirtildi.

Antalya yangınlara karşı hazır

Türkiye'deki toplam orman alanı, 2023’de 23 milyon 245 bin hektar oldu. Antalya, 1 milyon 177 bin hektar ile Türkiye'de en fazla ormana sahip kent. Yüz ölçümüne göre %72'si orman olan Karabük, kişi başına düşen 29 bin 426 m² orman alanı ile de Tunceli, ilk sıralarda yer alıyor. Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ve Antalya Orman Bölge Müdürlüğü verilerine göre, 2023’de Türkiye'deki toplam orman alanı, 23 milyon 245 bin hektar olarak belirlendi. 2023’teki orman oranı, Türkiye'nin 78 milyon hektarlık yüz ölçümünün %29,8'ine yükseldi. Türkiye'deki ormanların %5,06'sına sahip Antalya'nın, 2 milyon 61 bin 764 hektar olan toplam yüz ölçümünün %57'si ormanlardan oluşuyor. Antalya'da 2023’den şu ana kadar 21 orman yangını çıktı. Bu yangınlarda 33,29 hektar alan yandı. Bu yılın şu ana kadar ki en büyük yangını, Alanya ilçesinde çıktı. Toplam altı yangında, kaybedilen alan 29,22 hektar oldu. Antalya Orman Bölge Müdürlüğü, yangınlara en geç 15 dakika içerisinde müdahale edebilmek için hava ve kara araçları dahil olmak üzere kent genelinde tüm ekiplerini konuşlandırdı. Buna göre, tüm orman sahalarında her 5 kilometrede bir yangın havuzu, gölet, dere veya ırmak bulunuyor. Arazözler, su ikmal araçları, ilk müdahale araçları, ağır tonajlı su ikmal araçları, yangın söndürme helikopterleri ile uçakları da Kaş'tan Gazipaşa'ya 657 kilometrelik sahil bandından Kaş'ın yüksek kesimlerinden Akseki ve İbradı'ya kadar tüm bölgelerde, toplam 143 noktada çıkabilecek her yangına karşı en geç 15 dakika içerisinde müdahale edilebilecek şekilde planlandı. Türkiye ormanlarında tutulan karbon miktarı, 1 milyar 990 milyon 610 bin 714 ton olarak hesaplandı.

El Niño, Pasifik Okyanusu’nda başladı

BBC’den Matt McGrath’in haberine göre, El Niño olarak bilinen ve gezegenin bir iki yıllığına ısınmasına yol açan hava olayı Pasifik Okyanusu’nda başladı. ABD’li bilim insanları, El Niño nedeniyle önümüzdeki yılda sıcaklık rekoru kırılmasını bekliyor. Uzmanlar, küresel ısınmayı 1,5 dereceyle sınırlandırma hedefinin de 2024’de El Niño etkisiyle aşılabileceğinden endişeli. El Niño nedeniyle Avustralya’da kuraklık, ABD’nin güneyinde daha yoğun yağmur, Hindistan’da ise muson yağmurlarında azalış ihtimali öne çıkıyor. El Niño, küresel iklimde en büyük değişimi yaratan hava olayı olarak biliniyor. El Niño’nun üç aşaması bulunuyor; Sıcak, soğuk ve etkisiz. İki-yedi yıl arası bir sürede tekrarlayan sıcak evrede, Güney Amerika sahillerinde yüzey suyu ısınıyor ve daha sonra okyanusa yayılarak atmosfere büyük miktarda ısı katıyor. Sıcaklık rekorlarının kırıldığı 2016 gibi yıllar, genelde güçlü bir El Niño’dan sonra geliyor. ABD’deki bilim insanları, okyanus suyunun bir ay boyunca normalden 0,5 derece sıcak olmasını, atmosferin de bu sıcaklık artışına tepki vermesini ve bunun uzun süre devam edeceğine dair bulgular olmasını El Niño’nun başlangıcı olarak görüyor.