Büyük bir buz dağı daha koptu

-
Aa
+
a
a
a

Antarktika'da İngiltere'ye ait Halley araştırma istasyonuna ev sahipliği yapan bölgeden son üç yılda üçüncü bir büyük buz dağı daha koptu.

Gezegenin Geleceği: 27 Mayıs 2024
 

Gezegenin Geleceği: 27 Mayıs 2024

podcast servisi: iTunes / RSS

Antarktika'da İngiltere'ye ait Halley araştırma istasyonuna ev sahipliği yapan bölgeden son üç yılda üçüncü bir büyük buz dağı daha koptu. Yaklaşık 380 kilometre karelik buz dağı, Akdeniz'deki 316 kilometrekarelik Malta adasından daha büyük. Halley araştırma istasyonu, son derece dinamik bir aşamadan geçen Brunt Buz Sahanlığı'nın üzerinde yer alıyor. İklim değişikliği gezegenimizdeki kutupları eritiyor ve eridikçe de erime hızlanıyor.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği yasa tasarısına uymayacak

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB), önümüzdeki dönemde TBMM’ye sunulacağı belirtilen ve sokakta yaşayan hayvanların bir ay içerisinde sahiplenilmemesi durumunda uyutularak öldürülmesini öngördüğü belirtilen yasa tasarısına uymayacağını açıkladı. Konuya ilişkin Türk Veteriner Hekimleri Birliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, ötenazi uygulamasına yönelik olarak genel uygulamanın sağlıklı hayvana yapılmasının meslek etiğine aykırı olduğu ancak tıbbi gerekçeye dayalı olarak yapılabileceği vurgulandı. Konuya ilişkin çözüm önerilerine de yer verilen açıklamada, "Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak sahipsiz hayvanların itlafına neden olacak her türlü uygulamanın karşısında olduğumuzu, bu uygulamaların hayvan refahı açısından kabul edilemez olduğunu kamuoyu ile paylaşma zorunluluğu hissediyoruz," denildi. “Kanun çıkarılmış, sorumluluk verilmiş ama denetim yapılmamış, bütçe ayrılmamış, kanununun gereğini yapmayanlara yaptırım uygulanmadı. Gelinen noktada ise sahipsiz hayvanların popülasyonu artmış, her biri mahalle sakini olan sahipsiz hayvanlarımızın hayvan refahına uygun olmayan barınak adı altındaki yerlere toplatılması, kısırlaştırmanın maliyetli olacağı gerekçe gösterilerek hayvanların dişi-erkek olarak ayrılması, barınaklara toplanan hayvanların sahiplendirilmeye çalışılması, 30 gün sonra sahiplenilmeyenlerin ise ötanazi yapılarak öldürülmesi gündeme getirilmekte. Bu düşüncenin 2004 yılı öncesi sokaklarda yapılan itilaflardan hiçbir farkı yok. Sahipsiz hayvanlar ile ilgili en çok gündeme getirilenlerden ve itilafa zemin hazırlamak için kullanılan argümanlardan biri de kuduz ve diğer hayvanlardan insanlara geçen zoonotik hastalıklar. Oysa Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (WOAH) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bilinenin aksine Kuduz kontrolü açısından sahipsiz köpeklerin itilaf edilmelerine geniş ölçüde karşı çıkmakta. WOAH, evcilleştirilmiş bir tür olan köpeklerin topluma bağımlı olduğunu, sahipsiz oldukları durumlarda dahi sağlık ve refahlarını sağlamanın etik bir sorumluluk olduğunu hatırlatmakta,” dendi.

Türetim Ekonomisi Konferansı IPEC2024

Dünyada ilk kez Türkiye'de gerçekleşecek olan Türetim Ekonomisi Konferansı IPEC2024, bu hafta Çarşamba, Perşembe ve cuma günleri yani 29 – 30 - 31 Mayıs 2024 tarihlerinde Kadir Has Üniversitesi’nde Cibali Haliç’te düzenlenecek. Konferans, Türetim Ekonomisi ve yeni bir sürdürülebilir ekonomik vizyona odaklanacak. Küresel ekolojik ve sosyal değişimin gerekliliği hatta kaçınılmazlığı tartışılacak, çözüm önerileri sunulacak. Dünyanın dört bir yanından ve Türkiye’den konusunda lider isim konferansta alternatif veya yeni ekonomiler konusunda bilgi ve deneyim paylaşımı yapacak. Yerel para birimleri ve Good4Trust.org’un dönüşüm aracı, Japonya’dan gelen beş ekonomi profesörü tarafından masaya yatırılacak. Geleceğin ekolojik ve sosyal açıdan adil ekonomik vizyonunu şekillendirmede rol oynayacak olan konferansa katılım ücretsiz ancak kayıt zorunlu. Kayıtlar bugün gece yarısı kapanıyor ve sadece 25 kontenjan kalmış durumda. Kaydı yaptırmak için https://2024.turetim.org sayfasını ziyaret edilebilirsiniz.

COP28’in yankıları

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, Abu Dabi’de Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) en yüksek sivil nişanına layık görüldüğü ödül töreni sonrasında değerlendirmede bulundu. BAE’nin 30 Kasım - 12 Aralık 2023 tarihlerinde düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı’na (COP28) ev sahipliği yaptığını anımsatan Birol, COP28’de Uluslararası Enerji Ajansı’nın müzakerelerin başarıya ulaşması için ‘olmazsa olmaz’ olarak nitelendirdiği beş maddenin çoğunun yaklaşık 200 ülke tarafından kabul edildiğini söyledi. Birol, bu maddeler arasında en önemlilerinden birinin küresel yenilenebilir enerji kapasitesini 2030’a kadar üç, enerji verimliliğindeki ilerleme hızını ise iki katına çıkarma taahhüdünün yer aldığına işaret etti.

Testislerde mikroplastiğe rastlandı

İnsan testislerinde mikroplastik bulundu ve araştırmacılar bu keşfin erkeklerde sperm sayısının azalmasıyla bağlantılı olabileceğini söylüyor. Bilim insanları 23 insan testisinin yanı sıra 47 evcil köpeğin testisini de test etti ve her numunede mikroplastiğe rastlandı. Toxicological Sciences dergisinde yayımlanan çalışma kapsamında analiz edilen testisler, 2016 yılındaki otopsilerden elde edilirken, yaş aralığı ise 16 ila 88 arasındaydı. Köpeklerin testisleri kısırlaştırma işlemleri yapan veteriner uygulamalarından elde edilirken, çalışma, doku örneklerinin çözülmesini ve ardından kalan plastiğin analiz edilmesini içeriyordu. İnsan testislerinde, köpek testislerinde bulunandan neredeyse üç kat daha yüksek bir plastik konsantrasyonu vardı: 123 mikrograma kıyasla gram doku başına 330 mikrogram. Plastik poşet ve şişelerde kullanılan polietilen en yaygın mikroplastik olurken, onu PVC (Polivinil klorür) izledi. İnsan testislerinin korunması nedeniyle sperm sayıları ölçülemedi ancak köpeklerin testislerindeki sperm sayısı değerlendirilebildi ve PVC ile kontaminasyonun yüksek olduğu örneklerde sperm daha düşüktü.