Bingöl'deki katliam ihalesine karşı 4 bin 500 imza toplandı

-
Aa
+
a
a
a

Bingöl Valiliği tarafına Cuma Karaarslan’ın başlattığı Bingöl’deki 7 çengel boynuzlu dağ keçisi ve 7 yaban keçisi katliam ihalesinin iptalini destekleyen kampanyaya 4500 kişiye yakın kişi imza attı. 

Gezegenin Geleceği: 31 Temmuz 2020
 

Gezegenin Geleceği: 31 Temmuz 2020

podcast servisi: iTunes / RSS

Bingöl Valiliği tarafına Cuma Karaarslan’ın başlattığı Bingöl’deki 7 çengel boynuzlu dağ keçisi ve 7 yaban keçisi katliam ihalesinin iptalini destekleyen kampanyaya 4500 kişiye yakın kişi imza attı.  Change.org/BingolKeciihalesi adresinden ulaşabileceğiniz kampanyada Bingol Valiliği ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Bingol Şube Müdürlüğü’ne Bingöl’de 2020-2021 av sezonunda 7 çengel boynuzlu dağ keçisi ve 7 yaban keçisinin öldürülmesi için izin çıktığı belirtiliyor. BERN sözleşmesine göre çengel boynuzlu dağ keçisi, yaban keçisi nesli tehlike altında ve korunması gereken türler listesinde. Cuma Karaaslan’ın “Dağ keçilerimiz avlanmasın, yaşasın” diyen kampanyasına destek olmak için Change.org/BingolKeciihalesi adresini ziyaret ederek imzanızı ekleyebilirsiniz. 

Milas'ta kızılçamlar kesiliyor

Milas’ın Beçin ve Çamovalı köylerinde 2 bin dönümlük orman arazisinde bulunan kızılçamlar kesiliyor. Change.org’da, Orman ekosistemine daha fazla zarar verilmeden Milas Beçin/Çamovalı bölgesinde Endüstriyel Plantasyon projesinin iptal edilmesini talep eden bir kampanya başlatıldı. Change.org/MilastaOrmanlarınKesilmesiniDurdurun adresinde bulunan ve Muğla Çevre Platformu Milas Meclisi tarafından başlatılan kampanya, Milas Beçin ve Çamovalı köyü sınırlarında, içinde Denizcik adında küçük bir göl de bulunan kızılçam ağaçları ile kaplı 2 bin dönümlük dağ yamacındaki orman arazisinin kesimine karşı çıkıyor. Kampanyada şu ifadelere yer veriliyor:  “Anayasa’da orman arazileri amaç dışı kullanılamaz diye belirtildiği halde, gece gündüz demeden endüstriyel plantasyon kurmak ve ormanı gençleştirmek gerekçeleriyle kesiliyor. Alanda uzman bilim insanlarına göre ormanların ağaçlandırılarak değil, kendi doğal sürecinde kendini yenilemesi önemli. Dolayısıyla, ihtiyaca yönelik odun üretimi açık alanlarda, hızlı gelişen ağaç türleriyle yapılan ağaçlandırmalarla yapılarak doğal ormanlar üzerindeki baskı azaltılmalı. Tüm dünyanın ve ülkemizin koronavirüs salgını ile mücadele ettiği, olağanüstü koşullarda yaşamak durumunda kaldığımız ve kamu gücünün yaşanan felaketle mücadeleye yönlendirilmesi gereken bir süreçte, bu projenin hızla uygulamaya alınmamalı. Bilim insanları da biyoçeşitliliğin ana kaynağı olan ormanları yok ederek orada yaşayan bütün canlıların yaşam alanlarını daralttıkça Covid19 benzeri salgınların artacağı konusunda hemfikirler. Bölgede yaşayan yurttaşların bireysel çıkar hedeflemeyen çığlığına kulak vermenizi, orman ekosistemimize daha fazla zarar verilmeden Milas Beçin/Çamovalı bölgesinde Endüstriyel Plantasyon Projesini iptal edilmesini talep ediyoruz.” Kampanya Change.org/MilastaOrmanlarınKesilmesiniDurdurun adresinde.

Küçük Menderes Nehri için kampanya

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafına Erdinç Özbaş tarafından başlatılan Küçük Menderes nehri kimyasal sanayi atıklardan kurtarmayı amaçlayan kampanya’ya Change.org/kucukmenderes adresinden ulaşabilirsiniz. Kampanyada verilen bilgilere göre İzmir'in Selçuk ilçesinde denize dökülen Küçük Menderes nehrine Tire ve Torbalı ilçelerinden çok yoğun kimyasal sanayi atılıyor. Bu atıklar özellikle Torbalı Sağlık mahallesinden Selçuk Pamucak sahiline kadar ağır bir kokuya neden oluyor. Birçok çiftçi kirli nehir sularıyla bahçe ve tarlalarını sulamak zorunda kalıyor. Dünya Mirası olan antik Efes Pamucak sahili bu kimyasal atıklar yüzünden büyük bir deniz kirliliği sorunu yaşıyor. Acil bir çözüm bulunmazsa bu kirlilik yüzünden yakında Pamucak sahilinde denize girilemeyeceğinin ifade edildiği kampanyaya destek vermek için Change.org/kucukmenderes adresni ziyaret edip imzanızı ekleyebilirsiniz.  

Artvin'de HES'e karşı kampanya

Artvin ili Yusufeli ilçesi Barhal çayı üzerinde yapılmak istenen HES projesine karşı çıkan başka bir kampanya ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yönelik Selçuk Çelik tarafından başlatıldı.  Change.org/ArtvinHes adresinden ulaşabileceğiniz kampanyada Artvin’in Demirdöven, Altınparmak ve Yaylalar köyleri sakinlerinin, bu köylerin sınırlarında yapılmak istenen HES projesine karşı olduklarından bahsediliyor. Bu projenin yaratacağı olumsuzluklarla ilgili kampanya metninde verilen bilgiler şu şekilde: Köylerin derelerine ve doğasında tahribat yapacak. Aynı zamanda bu yörede yaşayan insanların yaşam alanını gasp ve tahrip edecek. Tarım alanları ve orman alanları tahrip edilecek.  İçme ve sulama sularının açılması düşünülen tünel çalışması sırasında akış güzergahı değişecek ve bu bu köylerde susuzluğa neden olacak. Hazırlanan ÇED raporlarında bunların yok sayıldığını ve ÇED raporlarının gerçeği yansıtmadığı da kampanyada verilen bilgiler arasında.  Selçuk Çelik’in çağrısına yanıt vermek isterseniz Change.org/ArtvinHes adresinden imza verip kampanyayı paylaşabilirsiniz.

İmzalar Datça Kaymakamlığı'na iletildi

Datça Kent Konseyi, kıyıların şirketlere kiralanmaması için sürdürdüğü kampanyanın imzalarını Datça Kaymakamlığı’na teslim etti. Change.org/KiyilarHalkindir adresinde sürmekte olan kampanyada paylaşılan güncellemede şu ifadelere yer verildi. “Kıyılarımızın şirketlere kiralanmasını engellemek için Datça Kent Konseyi olarak burada başlatmış olduğumuz mücadelemize destek için atmış olduğunuz imzalar 12 bini geçti. Şirketin Çevre ve şehircilik Bakanlığı ile yaptığı 3 yıllık sözleşmenin Haziran 2020'de sona ermişti. Sözleşmenin yeniden imzalanma ihtimaline karşı şuana kadar toplamış olduğumuz imzalar Datça Kent Konseyi tarafından Datça Kaymakamlığı'na teslim edildi. ” Kampanya Change.org/KiyilarHalkindir adresinde.