Akbelen Ormanı’nda arkeolojik kalıntılar

-
Aa
+
a
a
a

Akbelen Ormanı’nda arkeolojik kalıntılar belgelendi.

Gezegenin Geleceği: 19 Haziran 2023
 

Gezegenin Geleceği: 19 Haziran 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

İklim Haber’den Erhan Arıca’nın haberine göre, bir süredir İkizköylülerin, müze müdürlüğünün bazı arkeolojik kazı çalışmaları, örneklemeler yaptığını söylemesinin üzerine 15 Haziran’da Akbelen Ormanı’nda sahaya inen Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Gönüllü avukatı İsmail Hakkı Atal, arkeolojik kalıntıları belgelediklerini belirtti. Atal, bulunan kalıntıların doğal bir şekilde oluşamayacak kadar düz bir şekilde kesildiğini ve neredeyse kesin olarak bunların geçmiş uygarlıklara ait olduğunu söyledi. Daha önce Işıkdere Mahallesi’nin kamulaştırılmasına değinen Atal, mahallenin kamulaştırma kılıfında gasp edildiğini söyledi ve ekledi, “Burada daha önce Işıkdere mahallesini kamulaştırmışlardı. Daha doğrusu kamulaştırma kılıfı altında gasp etmişlerdi. Şu anda Türkiye’de kamulaştırma ismi altındaki işlemler halkın mülksüzleştirme politikasının bir aparatı olarak kullanılıyor ve halkın mülkiyeti şirketler lehine gasp ediliyor. Şu andaki sistem tamamen buna çanak tutacak, bunu ayarlayacak şekilde tasarlanmış,” dedi. “2022’nin son aylarında hem içerisinde 200-300 yıllık taş evler bulunan Işıkdere Mahallesi hem de üzerindeki tarihi camiyi yıktılar. Mahallenin yıkımı ardından Bizans, Roma ve Karya dönemlerine ait arkeolojik kalıntılar çıktı,” diyen Atal, bu kalıntıların Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu’na göre taşınmaz kültür varlığı olduğunu ve yerinde sergilenmesi gerektiğini hatırlattı. Aslında kanuna göre taşınmaz kültür varlığı olan kalıntıların Ören’e götürüldüğü söyleniyor. Ancak Atal yaptığı basın açıklamasında Ören’de buluntulara rastlamadığını, şirket avukatı ve müze müdürünün ise kendisine yaptıkları açıklamada, ‘her döneme ait bir buluntu sergilenmekte’ dediğini öne sürdü. Geri kalan buluntular hakkında da konuşan Atal, “Zannediyorum buradan çıkarttıkları şeyleri de satıyorlar. Yani bir şekilde buradaki tarihi varlıkları ne yaptıklarını bilmiyoruz. Satıyor olmasalar bu kadar hassas davranacaklarını hiç düşünmüyorum,” yorumunda bulundu. Atal, Akbelen Ormanı’nda yeni çıkan arkeolojik buluntular ve daha önceki Işıkdere Mahallesi ile ilgili kanuni uygulamalardan kaynaklanan bu fiili durum nedeniyle şirketi, müzeyi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı UNESCO’ya ve ICOMOS’a şikayet etmeyi planladıklarını da ifade etti.

2023 Mayıs yağışı metrekareye 66,8 kilogram ölçüldü

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 2023 yılı Mayıs ayı yağış raporu yayınlandı. Son yıllarda yağışların ciddi oranda düşmesi, artan sıcaklıklar, göller ve sulak alanlardaki su seviyelerindeki büyük düşüşlerle kuraklık sinyalleri veren Türkiye’de, Nisan’dan sonra Mayıs’ta da yağışlarda rekor düzeye ulaşan artışlar dikkat çekti. Verilere göre, Türkiye geneli Mayıs ayı yağışları, 52,7 kilogram olan normalinin (1991-2020) ve 44,4 kilogram olan geçen yıl Mayıs ayı yağışlarının üzerinde gerçekleşti. 2023 Mayıs yağışı metrekareye 66,8 kilogram ölçüldü. Yağışlar normaline göre %27, geçen yıl Mayıs ayına göre %51 artış gösterdi. Bölge geneli yağışları, Güneydoğu Anadolu Bölgesi hariç tüm bölgelerde normallerinin üzerinde gerçekleşti. Ege Bölgesi normalinin 2 katından fazla yağış alırken, bölgede son 63 yılın en yüksek ikinci yağışı gerçekleşti.

Tisan koyunun batı kısmı da yapılaşmaya açılıyor

BirGün’den Abidin Yağmur’un haberine göre, Mersin’in Silifke ilçesindeki Tisan koyunun doğu kısmı, 1970’lerde dönemin askeri ve sivil bürokrasisinin kurduğu kooperatif eliyle yapılaşmaya açılmıştı. Koyun batı kesimi de şimdilerde bir başka kooperatif eliyle yapılaşmaya açılıyor. Tisan koyunun batı kısmında inşaat izni alan kooperatif şirket ortaklığı, Tisan’ı adeta betona boğacak. 161 bin metrekarelik alanda 1079 adet villa, 12 dükkan ve 124 odalı otel yapılacak. Şirket bu proje için 480 milyon lira harcayacak. Geçen yıl yapılaşmaya açılan Silifke’deki Tisan koyunun el değmemiş alanlarında villa yapacağını ilan eden şirket-kooperatif ortaklığı, 'Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değil' raporu aldı ve inşaat çalışmalarına başladı. Şirket, projesinde revizyona gitti ve villa sayısını azaltıp yerine 124 odalı bir otel ekledi. Şirket projedeki bu değişikliğin ardından yeniden 'ÇED gerekli değil' belgesi için başvurdu ve belgeyi aldı. Şirketin ÇED raporunda projenin ayrıntılarına da yer verildi. Rapora göre göre şirket, Tisan koyunun batı kesimindeki yarımada üzerinde bulunan 3067 ve 3068 numaralı parseller üzerinde proje yapacak. Bu iki parselin toplamı 161 bin 722 metrekareyi buluyor.

Türkiye’de kamu binalarında yenilenebilir enerji kullanımının arttırılması

Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu tarafından onaylanan yeni proje, Türkiye’de kamu binalarında yenilenebilir enerji kullanımının arttırılmasına yardımcı olacak. 549 milyon dolar tutarındaki kamu ve Belediye yenilenebilir Enerji Projesi, merkezi hükümet ve belediye tesisleri üzerinde odaklanarak, Türkiye'nin kamu sektöründe yenilenebilir enerji kullanımının yaygınlaştırılmasını destekleyecek. Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez yaptığı açıklamada, “Kamu tesislerinde yenilenebilir enerji kullanımı bir yandan artan enerji fiyatlarının belediyelerin enerji faturaları üzerindeki etkisini hafifletirken, aynı zamanda Türkiye'nin iklim taahhütlerini yerine getirmesine de yardımcı olabilir. Bina sektörünün ülkedeki en büyük enerji tüketen ve vatandaşların sağlığı üzerinde doğrudan etkisi olan karbon salımına yol açan sektörlerden birisi olduğu düşünüldüğünde proje, ekonomiye ve çevreye birçok fayda sağlayacak,” ifadesini kullandı.