42 adet tarla bitkisi tarıma kazandırıldı

-
Aa
+
a
a
a

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı araştırma enstitüleri tarafından, 42 adet tarla bitkisi çeşidi tarıma kazandırıldı.

Gezegenin Geleceği: 08 Mayıs 2023
 

Gezegenin Geleceği: 08 Mayıs 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı araştırma enstitüleri tarafından, 2023 yılında 42 adet tarla bitkisi çeşidi tescil ettirilerek tarıma kazandırıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nde (TAGEM) yerli tohumculuğun geliştirilmesine yönelik ıslah ve geliştirme çalışmaları yürütüyor. Geçmişte kenevir, siyez buğdayı gibi antioksidan oranı yüksek siyah çeltik gibi ülkede ilk defa tescil edilen ürünleri milli çeşit listesine kazandırmıştı. 2023 yılında da 42 adet tarla bitkisi çeşidi tescil ettirildi ve tarıma kazandırıldı. Bu çeşitler yedi bölgedeki TAGEM’ler tarafından geliştirildi. Yeni ürünler arasında 13 çeşit arpa, ekmeklik makarnalık buğday, kavılca buğdayı ve yulaf bulunuyor. Endüstri bitkilerinden ise ayçiçeği, tütün, pamuk, patates ve yer fıstığı yeni ürünler arasında yer alıyor. Yem bitkileri arasında da beş çeşit milli ürün listesine girerken, iki yeni çeşit kekik, yeni tür kuru fasulye de listede yer buldu. Yeni ürünler için tohumların isimleri de ‘Yalı Çapkını, Pembe İnci, Mete, Sultan, Poyraz, Kurtuluş, Uluğ Bey’ olarak tescil edildi.

Barajlar kritik seviyede

NTV’den Osman Terkan’ın haberine göre, İstanbul'a su sağlayan barajlar kritik seviyede. Geçtiğimiz yıl Mayıs ayına göre barajlardaki su miktarı yarı yarıya düştü. 10 barajın sekizinde su seviyesi yarıdan daha az; Kazandere ve Papuçdere ise kuruma noktasına geldi. Alibeyköy Barajı'nın da dörtte üçü kurudu. Rakamlar ve manzara endişe verici olsa da İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nden (İSKİ) İstanbulluların içini rahatlatacak haber geldi. Geçtiğimiz ay devreye sokulan Melen 3 sistemiyle İstanbul'a su takviyesi yapılacak. Melen'den İstanbul'a su takviyesi yapılacağını söyleyen İstanbul Su ve Atıksu Teknolojileri Dairesi Başkanı İsmail Aydın, "Aylık bazda 10 milyon, önümüzdeki sürece kadar da 50 - 60 milyon m³ ilave su alacağız Melen sisteminden. Şu anki verilerle yaz döneminde herhangi bir su sıkıntısı öngörmüyoruz ve yaşatmayacağız,” dedi. Melen takviyesiyle yaz aylarında baş gösterebilecek su sıkıntısının önüne geçilse de İSKİ'den İstanbullulara tasarruf çağrısı geldi. Aydın, “Vatandaşlarımızın suyu çok bilinçli kullanmasını, su kullanımının azami olmasını istiyoruz. Duş sürelerinin değiştirilmesi, lavabo kullanımında tasarruflu sistemlere yönelinmesi, park ve bahçe sulanması, halı kilim yıkanması, araçların yıkanması gibi hoyratça kullanım da bunları etkiliyor," değerlendirmesinde bulundu.

WWF-Türkiye çağrıda bulundu

WWF Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı, daha güçlü, sağlıklı ve afetlere dirençli bir Türkiye için karar vericilerin atması gereken en acil ve öncelikli adımları sıraladığı bir çağrıda bulundu. Yapılacak seçimlerin havanın, suyun ve toprağın da kaderini belirleyeceğini belirten WWF-Türkiye, daha güçlü, sağlıklı ve afetlere dirençli bir Türkiye için hayata geçirilmesi gereken en acil ve öncelikli 10 talebi şöyle sıralıyor; 1. İklim kriziyle mücadele için sera gazı emisyonlarının bugünden itibaren 2030’a kadar en az %35 oranında azaltılması. 2. Orman alanlarında, maden, turizm, yapılaşma gibi amaç dışı alan tahsisine ve aşırı ağaç kesimine son verilmesi. 3. Kara, deniz ve tatlı su ekosistemlerinde korunan alanlarımızın 2030’a kadar %30’a çıkarılması. 4. Tüm kıyılarımızda gırgır avcılığı için avlanma derinliğinin minimum 50 metreye çıkarılması ve balıkların göç yolu İstanbul Boğazı’nın 2025’e kadar gırgır balıkçılığına tamamen kapatılması. 5. Doğa ve insanın sağlığı, çiftçinin refahı için 2030’a kadar tarım alanlarının en az %25’inde onarıcı tarım yapılması. 6. Kuraklık ve iklim krizi ile mücadele ile su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir kullanımı için Su Kanunu taslağının bir an önce yasalaşması. 7. 2030’a kadar doğaya karışan plastiğin sıfırlanması. 8. Doğanın ve çevrenin korunması ile ilgili yasal düzenlemelerin etkin uygulanması, denetimlerin sıkılaştırılarak ihlallere sıfır tolerans gösterilmesi. 9. Tüm süreçlerin, katılımcı, şeffaf, özellikle dezavantajlı grupları kapsayacak şekilde yürütülmesi ve değişimden etkilenecek tüm kesimlerin mağduriyetlerini giderecek adil dönüşümün gözetilmesi. 10. Üretime yönelik tüm teşvik ve fonlarının temiz üretimi, doğa dostu teknolojileri ve karbonsuzlaşmayı destekleyecek bir şekilde, kirleten yöntemlerden sürdürülebilir ve döngüsel üretime yönlendirilmesi.

Tuzla Sulak Alanı için nihai karar verildi

Cumhuriyet’ten Şeyda Öztürk’ün haberine göre, Muğla Milas’taki göçmen kuşlara da ev sahipliği yapan ‘Ulusal öneme haiz sulak alan’ olarak bilinen Tuzla Sulak Alanı’na yakın bir noktada yapılmak istenen golf tesisi ve turizm kompleksi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından nihai karar verildi. Buna göre son şekli verilen rapor, bakanlık ve İl Müdürlüklerinde halkın görüşüne açıldı. Buna göre görüş süresi bittikten sonra bakanlık tarafından proje için ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı’ verilmesi durumunda, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Bodrum Temsilciği dava açacak. 2020’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ‘Hassas alan’ ilan edilen bölgede yapılmak istenen projeye, Danıştay tarafından iki kere yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. Daha önce de projeye ilişkin yürütmeyi durdurma kararları bulunmasına karşın, şirket ÇED raporunda büyük bir değişiklik yapmadan yeniden başvuru yaptı.