Dünya Mirası Adalar: Nedenini bilmeden mutlu olduğumuz yer

Dünya Mirası Adalar
-
Aa
+
a
a
a

Dünya Mirası Adalar programı, Adalar’ın nasıl korunacağı bilgisinin nasıl gelecek kuşaklara aktarılabileceğini araştırıyor.

Fotoğraf: AA

Adalar, bir dünya şehri İstanbul’un hikâyelerinin hep parçası olagelmiş. Krallar, kraliçeler, dini liderler sürgüne gönderilmiş, zindanlara atılmış, ardından Osmanlı’dan  günümüze farklı kültürel cemaatlerin zengin bürokratları, iş insanları, Adaları sayfiye merkezi haline getirmiş, sanatçılar, yazarlar, Adalar’ın renginden, havasından, kokusundan, beslenmek için buraları mekân tutmuş.

Adalar, muhteşem mimari, doğal peyzajıyla ve yaşam dokusuyla dünyada eşine az rastlanır bir kültürler havzası olma halini bugüne kadar taşımış. Şanslıyız ki Adalarda İstanbul tarihinin tüm veçhelerinin mekânsal izdüşümlerini hala daha görebiliyoruz. Barındırdıkları hikâyelerin bazen yaşayan bilgi kaynaklarına erişebiliyoruz. Kendimizi gerçekten müstesna hissetmeliyiz: Adalar’a adımımızı attığımızda İstanbul tarihinin tanıklığının varlığını hissedebiliyoruz, şaşırıyor ve nedenini çok bilmeden mutlu oluyoruz.

Dünya Mirası Adalar programı, dinleyicilerine Adalar’ı biricik kılan bu özelliklerini tanıtmaya çalışıyor ve bu miras aldığımız değerlerin korunması gerektiğini vurguluyor. Adalar günümüzün para-odaklı kentsel dönüşüm, hızlı büyüme, kitlesel turizm, iklim krizi gibi kültür miras değerlerini tahrip edebilecek eğilimler karşısında çok zayıf konumda.

Dünya Mirası Adalar programı, Adalar’ın nasıl korunacağı bilgisinin nasıl gelecek kuşaklara aktarılabileceğini araştırıyor. Konunun uzmanlarını ve Adaları birebir yaşayanların bakış açılarını programa taşımaya çalışıyor.

Bizler, Dünya Mirası Adalar girişimi olarak, İstanbul Adalar'ının Unesco Dünya Miras Listesine girmesini sağlamak ve bu doğrultuda bir kamuoyu oluşturmak, adaların dünya mirası özelliklerini ortaya çıkarmak ve anlatmak için yaklaşık 4 senedir gönüllü olarak çalışmalar yapıyoruz.

Bugünkü programın konuğu Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Alper Akyüz olacak.

Sivil Toplum Çalışmaları Merkezi, TEMA Vakfı, Tarih Vakfı, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği ve Yeşil Düşünce Derneği ve Yeşil Gazete gibi çeşitli sivil toplum kuruluşlarında ve Yeşiller hareketinde sivil toplum ve yurttaşlık, insan hakları, çevre, gençlik, eğitim ve Avrupa Birliği alanlarında gönüllü ve profesyonel olarak çeşitli çalışmalar yapan Alper Akyüz ile Türkiye, İstanbul ve Prens Adaları'ndaki iklim krizini konuşacağız

Asu Aksoy, Derya Tolgay ve Alp Orçun'un hazırlayıp sunduğu programı her salı 14.00 - 14.30 saatleri arasında 94.9 FM frekansından dinleyebilirsiniz.