Savaş havası

-
Aa
+
a
a
a

Amanda Onion ABC News

Bazı uzmanlar ve eski subaylar askerlerin kimyasal ve biyolojik silahlardan koruyucu elbiselerin sıcak bir Bağdat gününde açık arazide güneşin altında askerler tarafından giyilmesinin ne kadar zor olduğu konusunda ağız birliği etmişçesine açıklamalar yapıyor. Fakat ABD ve bazı müttefikleri Irak'la savaşmaya kararlı görünüyor. Bu durumda bölgenin iklim şartları bu savaşta nasıl rol oynayabilir?

Son günlerde bu soruya da muhattab olan General Richard B. Myers gibi ABD'nin askeri liderleri ise askeri harekatın ne zaman başlayacağı konusunda hava şartlarının belirleyici bir faktör olmadığını söylüyor. Fakat bir çok kişiye göre sıcak hava, harekatı durdurmasa da savaşı Amerikalılar için çok daha tehlikeli kılacak. Hava şartları Irak'ın işgal zamanının belirlenmesinde en önemli faktörlerden biridir. Yaygın kanıya göre ABD, Irak'ta hava sıcaklıkların düşük seyrettiği kışın sonundaki Şubat ayında veya baharın ilk ayı Martta mutlaka harekete geçecektir. Çünkü serin kış havasının yerini Nisan ayı ile beraber çok daha sıcak olan havalar alacaktır.Sıcaklık, ışık ve toz

Her ne kadar Myers, ABD ve müttefik orduların askerleri çok sıcak şartlarda savaşma yeteneğine sahiptir diyorsa da işgalin yaz aylarına kadar ertelenmesi işleri çok güçleştirecektir. Bir an için Saddam Hüseyin'in bir çok kimyasal ve nükleer silaha sahip olduğunu kabul edelim. Bu durumda kara kuvvetleri ağır ve sıkıcı kimyasal-biyolojik koruyucuları saldırının bazı aşamalarında giymek zorunda kalacaktır. Bu durumda sıcak hava şartları bu koruyucuların giyilmesini ve askerlerin hareketlerini çok zorlaştıracaktır. Diğer bir nokta ise Nisan ayında toz ve kum fırtınaları bölgeye hakim olarak tank ve helikopterlerin motorlarını kötü bir şekilde etkiler. Bununla beraber uzun günler ve kuvvetli ay ışığı, karanlık gecelerin oluşturduğu örtüyü kaldırarak koalisyon kuvvetlerinin gece görme üstünlüğünün avantaja dönüşmesini engelleyebilir.Washington, D.C.'de bulunan Brookings Enstitüsü'nden savunma uzmanı Michael O'Hanlon'a göre kısa bir süre içinde harekete geçmek ABD'ye büyük avantaj sağlayacaktır. "Özellikle gaz maskesi gibi başa takılan koruyucular dikkate alınınca, Marttan sonra savaşı başlatmak istemezsiniz."Daha hazırlıklı mıyız?

12 yıl önce Körfez Savaşında ABD ve koalisyon güçleri Ocak ve Şubat gibi daha uygun havalarda savaşmıştı. Gerçekte Körfez Şavaşının komutanı ve 1993 yılında It Doesn't Take a Hero adlı kitabında otobiyografisini yazan General H. Norman Schwarzkopf'a göre de "Şubat’ın ortası ABD kuvvetlerinin saldırıya geçmesi için en büyük avantajı sağlayan zamandır."Şüphesiz Körfez savaşından bu yana çok şey değişti. ABD Silahlı Kuvvetleri artık küresel konumlama uydu teknolojisiyle bulutlu ve fırtınalı günlerde de hedeflerini vurabilen bir çok çeşit füzeye sahip. "Körfez savaşında bulutlar bizim için ciddi problemdi." diyen Washington D.C'de Savunma Bilgi Merkezi'nden emekli amiral Stephen Baker'e göre "Silahlarımız daha çok lazer güdümlüydü." Baker makina, motor ve mafsalları etkilediği yarattığı için çölde kumun büyük problem olduğunu hatırlatıyor. Nisan ayı kum fırtınalarının başladığı aydır ve bu da problemleri daha da arttırır. Jane's World Armies'in editörü Charles Heyman'e göre ise kum askeriye için çözülmesi kolay bir problemdir. "Kum araç ve gereçler için çok kötüdür, fakat bu problem artık daha da gelişmiş olan filter ve yağlarla çözülebilir."ABD askerleri çöl sıcaklarına uygun şartlarda tatbikatlara ağırlık vermiştir. Körfez savaşının beri Kaliforniya, Nevada ve Arizona çöllerinde, Kuveyt'teki ve Suudi Arabistan'daki üslerde bulanan askerler sıcak hava şartlarına alıştırılmıştır. Körfez savaşında alınan derslerden biri de askerlerin sıcak hava şartlarında savaşabilmesi için %40 daha fazla suya ihtiyacı olduğudur. Gözlük ve detektörlerde kullanılan gece görüş teknolojisinde de önemli gelişmeler oldu. Bununla beraber Baker'a göre, kırmızıaltı teknoloji yine de kuru havalarda daha iyi çalışmaktadır.Sıcaklığın Yardımı

Her ne kadar havasız ve hantal giysilerin giyilmesi problemler yaratırsa da sıcak hava şartları aynı zamanda koalisyon güçleri için bazı avantajlar sağlar. Örneğin, sıcak havalarda kimyasal silahların buharlaşma hızı artar, havada bulunun konsantrasyonu öldürücü olduğu süre kısalır. Gündüz vakti, biyolojik silahlar da daha az etkilidir. Gündüz güneşten gelen morötesi ışınlar biyolojik maddenin çabuk ayrışmasına neden olur. Ayrıca doğanın savaşan taraflara eşit davranacağından Iraklı askerlerin de aynı problemleri yaşayacak ve böylece her iki tarafın da verimi düşecektir.

Çeviren: Mikdat Kadıoğlu