"Deprem bölgelerinde panik havası hâkim"

-
Aa
+
a
a
a

Sahada bulunan İhtiyaç Haritası kurucuları Ali Ercan Özgür ile Mert Fırat'a ve Artı Gerçek muhabiri Büşra Cebeci'ye bağlandık.

Fotoğraf: Halis Kalkan/AA
"Deprem bölgelerinde panik havası hâkim"
 

"Deprem bölgelerinde panik havası hâkim"

podcast servisi: iTunes / RSS

(Bu bir transkripsiyondur. Metnin son hali değildir.)

6 Şubat günü Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ve artçılarının etkileri sürüyor. Deprem oldukça geniş bir alana etki ettiği için bütüncül bir resim sunmakta zorlanıyoruz.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, öğleden sonra yaptığı açıklamada 3.549 can kaybının, 22.168 yaralının olduğunu paylaştı. 8.000’in üzerinde vatandaşın sağ kurtarıldığını ve enkaz bölgesinde 53.317 görevlinin çalıştığını aktardı. Aynı zamanda depremden etkilenen 10 ilde üç ay süreyle OHAL ilan edildi.

#Tarih tarafından paylaşılan bültende, 5.575 binanın yıkıldığı ancak teyidi yapılmasa da ihbarı ulaşan 11.302 bina olduğu ifade edildi. Afet bölgesine 350 milyon TL tutarında acil yardım ödeneği sevk edildiği paylaşıldı. Acil durum için yönlendirilen 10 gemi İskenderun Limanı’ndan yaralıları hastanelere sevk ediyor. Aynı zamanda 85 araç kent ve ilçe merkezlerinde beslenme hizmeti veriyor. 

Soma’dan 90 madencinin bulunduğu yardım ekibi İzmir’den Osmaniye’ye hareket etti. Millî Savunma Bakanlığı ise 3.500’den fazla askeri deprem bölgelerinde görevlendirdiğini açıkladı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 17 uçakla hava yardım koridoru oluşturduklarını ifade etti.

T24’ün aktarda bir habere göre deprem bölgesine gitmek üzere çağrılan bir AFAD görevlisi, organizasyon ve koordinasyon yetersizliğinden yakınarak evlerine geri gönderildiklerini dile getirdi. Yeterlilik sahibi insanlara öncelik verilmesi gerekirken koordinasyon eksikliği sebebiyle izdiham yaşandığını dile getirerek isyan etti.

Yeşil Gazete’nin haberine göre, depremin en çok hissedildiği şehirlerden biri olan Hatay’a onlarca saat sonra bile arama kurtarma ekipleri ulaşmadı. Artı Tv ve Artı Gerçek tarafından aktarılan habere göre ise AFAD yetkilileri Antakya’ya depremden 24 saat sonra ancak ulaştı.

İskenderun Devlet Hastanesi’nin çöktüğü ilçede AFAD ekiplerinin olay yerine gelmemesi nedeniyle vatandaşlar seferber olup bölgeye ulaşmaya çalıştı. İskenderun’da bulunan foto muhabiri Serdar Özsoy, ilçenin tam bir hayalete döndüğünü aktardı. İnsanların gece boyunca ateş başında, enkazların önünde beklediğini de sözlerine ekledi.

Ülkenin dört bir tarafından destek haberleri gelmeye devam ediyor:

İstanbul Kültür Sanat Vakfı, Salon’u İhtiyaç Haritası’nın deprem bölgesine ulaştırılacak yardımlarının toplanması için açtı. Aynı şekilde DasDas ekibi de alanını tahsis ederek ihtiyaçlar doğrultusunda karşılama ve paketleme yapmak üzere harekete geçti. Enka Vakfı, deprem bölgesine gönderilmek üzere yardım tırı hazırlıyor. Yardımları, 10 Şubat Cuma günü saat 16.00’ya kadar Enka Vakfı İstinye Spor Salonu’na kabul ediyor. Hayata Destek Derneği de ayni ve nakdi bağışları kabul ettiğini açıkladı. Aynı zamanda, uluslararası yayın organlarından e-flux, bilet satışı ve bağışlarla deprem bölgesi için yardım topluyor.


Şu anda Hatay’da olan, Artı Gerçek’in muhabiri Büşra Cebeci’ye bağlandık. Cebeci, Hatay’a giderken yolu bulmakta zorlandıklarını ve önlerindeki gruplara sorarak şehre gidecek yolu bulduklarını belirtti. Hatay’a girdikleri andan itibaren çaresizlik kokan bir manzarayla yüz yüze kaldıklarını ekledi. Hatay’da neredeyse yıkılmayan bir bina olmadığını, buradaki insanların kaderine terk edildikleri için öfkeli olduklarını belirtti. Bölgeden edindikleri bilgiye göre, 24 saat boyunca Hatay’a herhangi bir profesyonel ekibin gelmediğini ekledi. 

Cebeci, insanların enkaz altındaki yakınlarının seslerini duyduklarını ve yaşadıklarını bildiklerini ancak kendilerine ulaşamadıkları için ölümlerine şahit olduklarını aktardı. Bölgedeki insanlarla konuşmakta çok zorluk çektiğini ve bölgenin ciddi anlamda yardıma ihtiyaç duyduğunu ifade etti. Havanın bugün itibarıyla daha da soğuduğunu ve bölgeye acilen battaniye yardımı yapılması gerektiğini söyleyen Cebeci, gözlemledikleri kadarıyla yeterli çadırın olmadığını dile getirdi. İnsanların gıda desteğine ihtiyacı olduğunu çünkü bölgede yemeğe ulaşacakları herhangi bir yerin olmadığını da sözlerine ekledi. İnsanlar tuvalet bulmakta ve hayatta kalmalarını sağlayacak sürede erişmekte de sıkıntı çekiyorlar. Cebeci’nin aktardığına göre iletişim sıkıntısının hat safhada olduğu bölgede, telefonların ve internetin çektiği bir yer bulmak da oldukça güç.

Bölgede insanların enkazdan çıkacak yakınları için umudu kalmadığını aktaran Cebeci, depremzedelerin ölmüş yakınlarını battaniyelere sararak sokakta ve araçlarının arkasında tuttuğunu ifade etti. Bölgede umutsuzluğun hüküm sürdüğünü de sözlerine ekledi.

Cebeci, bölgeye ulaşan AFAD ve AKUT yetkililerinin canla başla çalıştığını ancak bölgeye gelmekte de geç kaldıklarını üzüntüyle paylaştı. Gazetecilerin bölgedeki yaşam koşullarının zorluğunu paylaşmak pahasına bölgede kalmaya devam edeceklerini ancak buradaki çaresizliği görmenin ve buna dayanmanın çok zor olduğunu ekledi.


İhtiyaç Haritası’nın kurucularından Ali Ercan Özgür ve Mert Fırat Antakya’daki durumu paylaşmak üzere Açık Dergi’ye bağlandı. 

Özgür, İhtiyaç Haritası kurulduğu günden bu yana pek çok farklı afeti tecrübe ettiklerini ancak bugün yaşanan depremin çok geniş bir alana etki ettiğini belirtti. Şehirdeki durumun daha önce herhangi bir yerde gördüklerine benzemediğini ileten Özgür; panik havasının hâkim olduğunu, soğuğun etkisini şiddetlendirdiğini ve ihtiyaçların arttığını dile getirdi. 

İhtiyaç Haritası’nın ilk dakikalardan itibaren harekete geçebilmesini, afet alanındaki tecrübelerine dayandıran Fırat; ihtiyaçları hızla tespit edebildiklerini ve bu şekilde hemen harekete geçebildiklerini ekledi. Elazığ ve İzmir depremleri, Manavgat ve Marmaris yangınlarının ardından daha hızlı koordinasyon sağlama refleksi geliştirdiklerini de ifade etti. Sahadaki diğer örgütlerle iş birliği yaptıklarını paylaştı.

İhtiyaç Haritası’nın verilere dayalı bir organizasyonel süreç takip ettiğini belirten Özgür’ün sözlerine ek olarak Fırat, öncelikle ihtiyaç taleplerinin toplandığını ve ardından destek bildirimleriyle karşılaştırıldığını belirtti. Kendilerine ulaşan tüm ihtiyaçları online olarak paylaşmadıklarını söyleyen Fırat, ihtiyacın doğrulanması hâlinde taleplerin hızlıca karşılandığını belirtti. Şu anda Antakya’da çalışmalarına hybrid olarak devam ettirdiklerini ekledi.

İhtiyaç Haritası’nın farklı kurumlarla işbirliği yaptığını söyleyen Fırat, fayda sağlayacak tüm iş birliklerine açık olduklarını dile getirdi. Afet Haritası’nın çalışma sistemini paylaşan Özgür, afet yaşanması durumunda devreye soktukları ve afetin yayıldığı alan ile afet bölgesindeki ihtiyaçlarının yer aldığı bir platform olduğunu belirtti. İzmir depremi döneminde hayata geçirdikleri Bir Kira Bir Yuva projesini deprem bölgesi için yeniden başlattıklarını da sözlerine ekledi.