Tayland’da “Kötü Öğrenciler” monarşiye, eğitim sistemine ve katı kurallara başkaldırıyor

Ufuk Turu
-
Aa
+
a
a
a

Açık Gazete’nin köşelerinden Ufuk Turu’nda Ahmet İnsel, İtalya’daki bölge seçimlerinin yanı sıra Tayland’daki öğrenci hareketini de yorumladı.

Ufuk Turu: 22 Eylül 2020
 

Ufuk Turu: 22 Eylül 2020

podcast servisi: iTunes / RSS

Ahmet İnsel’le Ufuk Turu’nda bu haftanın ilk gündemi İtalya’da gerçekleşen bölge seçimleri vardı. 1948 Anayasası’yla özerk bölgelere ayrılmış olan İtalya’da, bölgelerin yöneticilerini seçmek adına yapılan seçimlerde uzun yıllardır sağ iktidarın hüküm sürdüğü Toskana bölgesinde %47 gibi bir oranla sol koalisyonun yönetimi eline aldığını ifade eden İnsel, Marche bölgesinde ise bu durumun tam tersinin gözlendiğini belirtti. Puqlia Bölgesi’nde de sağ konumlu Lega Partisi’nin kaybettiğini ve sol partinin kazandığını, Campania’da yine son partinin yönetimini koruduğunu, Liguria’da ise sağ iktidarın yönetimini koruduğunu belirten İnsel; yalnızca Liguria Bölgesi’nde sol koalisyonunun olmasına ve ortak aday çıkmasına rağmen iktidarın sağda kaldığını belirtti. Veneto Bölgesi Yöneticisi İtalyan Siyasetçi Luca Zaia’nın söz konusu seçimlerde Destek gördüğünü ve bu desteğin en önemli sebeplerinden birinin salgın döneminde siyasetçinin izlediği tutumu olduğunu belirten İnsel, Luca Zaia’nın gelecek vaat eden bir siyasetçi olduğunu belirtti.

'Kötü Öğrenciler' ayakta

Tayland’da eylül ayında başlayan öğrenci hareketlerinin giderek hızlandığını belirten İnsel, öğrencilerin monarşinin meşruti hale gelmesini istediğini ve Kral Vajiralongkorn’a tepki gösterdiğini ifade etti. Tayland’da krallığın bir nevi görünmez olduğunu ifade eden İnsel, Almanya’da yaşayan Tayland Kralı Vajiralongkorn’a ve bunun kullanımı tekelinde olan hazineye yönetim biçimine tepki gösteren öğrencilerin okullarda sokaklara çıkmaya başladığını belirtti. Bu sokak hareketinin 15 yaşında bir genç öğrenci tarafından başlatıldığını ve harekete “Bad Students” - “Kötü Öğrenciler” adı verildiğini dile getiren İnsel, öğrencilerin eğitim sistemine ve kendilerine dayatılan katı kurallara da baş kaldırdığını ifade etti. Tayland’da 1932 yılından bu yana devam eden askeri müdahaleli yönetim sisteminin kraliyeti ayakta tutan şey olduğunu ifade eden İnsel, öğrencilerin artık bu duruma tepkili olduğunu belirtti.

Türk şirkete yaptırım

Ahmet İnsel’in son gündemi ise Avrupa Parlementosu Dış İlişkiler Konseyi Toplantısı’ydı. Bu toplantının Avrupa Konseyi Toplantısı’nın bir ön hazırlığı niteliğinde olduğunu belirten İnsel, Bu toplantıda Türkiye’yle ilgili doğrudan bir karar alınmadığını ancak Libya ile ilgili bir karar alındığını belirtti. Toplantıda, insan hakları suçu işlediği ve Birleşmiş Milletler tarafından Libya’ya uygulanan silah ambargosunu deldiği gerekçesiyle bazı ülkelerden bazı şirketlere yaptırımlar uygulandığını belirten İnsel, Türkiye’den de Avrasya Denizcilik Şirketi’nin bu yaptırımlara maruz kaldığını ve Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın bu karara tepki gösterdiğini ifade etti. İnsel son olarak, gözlerin 24-25 Eylül’de gerçekleşecek Avrupa Konseyi Toplantısı’nda olduğunu ifade etti.