Covid-19 kapsamında alınan önlemler ve kısıtlama karşıtı eylemler

Ufuk Turu
-
Aa
+
a
a
a

Bu hafta Ufuk Turu’nun gündeminde, Covid-19 kapsamında alınan önlemler vardı. 

Ufuk Turu. 4 Ağustos 2020
 

Ufuk Turu. 4 Ağustos 2020

podcast servisi: iTunes / RSS

Almanya’da alınan önlemlere karşı bu önlemlerin özgürlükleri kısıtladığı gerekçesiyle eylemler düzenlendiğini belirten İnsel, Berlin’de geçtiğimiz hafta sonu yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı bir gösteri düzenlendiğini ve bu yürüyüşün Özgürlük Yürüyüşü adı altında yapıldığını ifade etti. 

Komplo teorilerinin bu dönemde çoğaldığını söyleyen İnsel, bu pandemi dönemini uluslararası bir saldırı olarak değerlendirdikleri ve hükümetlerin bu salgını özgürlükleri kısıtlamak için bir fırsat olarak değerlendirkilerini savunduklarını belirtti. Bir yandan da aynı yürüyüşte aşırı bireysel bir özgürlükçülük ve radikal kapitalizm yanlısı kesimlerin de yer aldığını, bu durumun ekonomik özgürlüklere darbe vurduğunu ve hükümetlerin vergi toplamak için bu süreci doğurduğunu ifade ettiklerini belirtti. 

Amerika Birleşik Devletleri’nde Başkan Trump’ın da bu komplo teorilerini destekler söylemleri olduğunu ancak son dönemde bu desteğin azaldığını belirten İnsel, Almanya’da ise tüm partilerin bu girişimlerin ve yürüyüşlerin karşısında yer aldığını ifade etti. 

Belarus’ta seçim var

Belarus’ta 9 Ağustos’ta gerçekleşecek başkanlık seçimleri İnsel’in bir diğer gündemiydi. Aleksandr Lukaşenko’nun yıllardır iktidarda olduğunu ve seçimi kazanma oranının yüksek olduğunu ifade eden İnsel, bu defa Lukaşenko’nun karşısında kuvvetli bir muhalefet olduğunu da dile getirdi. Karşısındaki en güçlü aday ev kadını olan Svetlana Tikhanovskaya, eşi Sergei Tikhanovskay’ın adaylığının ardından hapse atılmasından sonra başkanlığa adaylığını koymuştu. Tikhanovskaya’nın vaadinin ise demokratik seçimlerin düzenlenmesini sağlamak ve ardından görevi devretmek olduğunu belirten İnsel, bunun sık karşılaşılmayan bir durum olduğunu ifade etti. 

İnsel, Putin’in özel ordusunun askerlerinin Belarus’ta tutuklanmasının ardından Rusya ile arasında gerilim olan Lukaşenko’nun Avrupa Birliği ile de arasının gergin olduğunu ifade etti.  Putin, 1 Ağustos itibariyle bu gerginlik sebebiyle Belarus sınırını kapatmıştı.                                                                                                                             Amerika Birleşik Devletleri’nde ise 3 Kasım’da gerçekleşecek olan seçimin ertelenmesine yönelik sorulara Beyaz Saray’dan yalanlama geldi. Seçimlerde posta yoluyla oy kullanılabilmesi ihtimali ise seçimlerin sabote edilebileceği endişesi ile STK’lar tarafından sert bir şekilde eleştirildi ve Trump’ı seçimleri çalmaya çalışmakla suçladılar. 

İsrail’de eylemler sürüyor

İsrail’de ise Politikacı Benjamin Netanyahu’ya karşı halk sokaklara çıkmıştı. Yolsuzluk suçlamaları ve Covid-19 sürecindeki tutumu sebebi ile başkanın istifasını isteyen topluluklar yürüyüşler yapıyor. 

Guyana’ya sol hükümet mi geliyor?

Güney Amerika’nın yegâne İngilizce konuşulan ülkelerinden olan Guyana’da beş ay önce seçimler yapıldığını belirten İnsel, seçim sonuçlarının kesinleşemediğini ve beş ayın sonunda yeni bir sonuca varıldığını ifade etti. Halkın desteklediği solcu Irfaan Ali’nin başkan seçildiğinin duyurulduğunu dile getiren İnsel, Ali’nin meclis çoğunluğunu da aldığını belirtti. Guyana’nın Atlantik kıyısında 2016 yılında çok zengin petrol yatakları keşfedildiğini belirten İnsel, buradan oluşacak gelirin Sol Komünist bir hükümet tarafından yönetilecek olma ihtimalini de gündeme getirdi.