Açık Bilinç Kayıt Arşivi

-
Aa
+
a
a
a
Programın kayıtlarını buradan dinleyebileceğiniz gibi, podcast kanalına üye olarak farklı podcast uygulamaları aracılığıyla mobil cihazlarınızdan da dinleyebilir, yeni bölümler yayınlandıkça haberdar olabilirsiniz: iTunes / RSS

Podcast kanalları ve üyeliği hakkında daha detaylı bilgi almak için tıklayın.
Makine-hayvanlar?

Hayvanlar birer makine mi? Bu iddia nereden ve niçin çıktı, ne anlama geliyor? Makine-hayvanlar görüşünün felsefi ve ahlaki sonuçları neler; bu kimler açısından "kullanışlı" bir görüş? Açık Bilinç’te hayvan-insan ilişkileri serisine bu üçüncü bölümle devam ediyoruz.

Makine-hayvanlar?
 

Makine-hayvanlar?

11 Mayıs 2021
Yaratılış, hayvanlar, beden ve ruh

Mikroskopla görülebilen küçük hayvancıkların keşfi Hristiyanlık dünyasını nasıl ve niçin sarstı? Yaratılış hikayesi; hayvanlarda beden, ruh, rejenerasyon. Açık Bilinç’te hayvan-insan ilişkileri serisine devam ediyoruz.

Yaratılış, hayvanlar, beden ve ruh
 

Yaratılış, hayvanlar, beden ve ruh

04 Mayıs 2021
İnsanlar ve hayvanlar

Hayvanlar, insanların nesi olur? Uzak-yakın akrabalarımız mı, ötekimiz mi? Açık Bilinç’te: Hayvan zihinleri çalışmaları hangi aşamalardan geçti, şimdi nerede; bu konu felsefi ve etik sorular için niçin önemli?

İnsanlar ve hayvanlar
 

İnsanlar ve hayvanlar

27 Nisan 2021
Babun tipi liderlik sistemi

"Babun tipi liderlik sistemi" nedir? Babunlar bazı ortak kararlarını katılımcı bir yöntemle nasıl alıyorlar? Açık Bilinç’te, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçtiğimiz referandumun 4. yıldönümünde, karşılaştırmalı bir analiz.

Babun tipi liderlik sistemi
 

Babun tipi liderlik sistemi

21 Nisan 2021
Gastronomide doğrular ve kişisel tercihler

Lezzete ilişkin yargılar ne kadar nesnel ve/ya ne kadar öznel? Gastronomide doğrular ve kişisel tercihler arasındaki denge nasıl tutturulabilir? Açık Bilinç’te gastronomi uzmanı yazar Vedat Milor, uzmanlığı ve kişisel deneyimleri ışığında anlatıyor.

Gastronomide doğrular ve kişisel tercihler
 

Gastronomide doğrular ve kişisel tercihler

06 Nisan 2021
Genetik antropoloji açısından lezzet

Bütün canlılar niçin şekerli besinleri sever? Koku evrenimizi belirleyen reseptörlerimiz nasıl çalışıyor? Bireyler arasında farklar var mı? Genetik yapımız, lezzet dünyamızı ne ölçüde şekillendiriyor? Dr. Ömer Gökçümen anlatıyor.

Genetik antropoloji açısından lezzet
 

Genetik antropoloji açısından lezzet

30 Mart 2021
Lezzete dair sorular

Limon insan zihninden bağımsız olarak ekşi midir? Niçin acı severiz? Köpekler de sever mi? Tat hakkında nesnel doğrular var mı? Açık Bilinç’te, lezzete dair felsefi, bilimsel, ve pratik sorular serisine bir giriş yapıyoruz.

Lezzete dair sorular
 

Lezzete dair sorular

23 Mart 2021
Bale, "tütü" ve kadın hakları

Tütü, korse, ayak bağı: Kadınlar için erkeklerin tasarladığı aksesuarlar. Bale tarihinde giysilerin tasarımı, kadın hakları konusunda ne söylüyor? Açık Bilinç’te Prof. Pınar Aydın O'Dwyer ile konuştuk.

Bale, "tütü" ve kadın hakları
 

Bale, "tütü" ve kadın hakları

16 Mart 2021
Dünyada ve Türkiye'de kadın hakları

Kadın hareketinin dünyada ve Türkiye'de ulaştığı yer, bugünü ve yarını. Kadınların hak mücadelesinde erkeklerin yeri ne olmalı? Sorunlar, öneriler, olası çözümler. Açık Bilinç’te gazeteci ve yazar Elif Key ile konuştuk.

Dünyada ve Türkiye'de kadın hakları
 

Dünyada ve Türkiye'de kadın hakları

09 Mart 2021
Kadın hakları

Feminizm nedir? Dünyada, Osmanlı'da ve Türkiye'de kadın hakları hangi aşamalardan geçti? Kadın hareketinin bugünü ve yarını. Açık Bilinç’te, hukukçu, siyasetçi, kadın hakları aktivisti, aynı zamanda söz yazarı, besteci, ve belgesel film yapımcısı Filiz Kerestecioğlu anlatacak.

Kadın hakları
 

Kadın hakları

02 Mart 2021