Açık Radyo’dan gündeme dair okuma önerileri - 85

Editörden
-
Aa
+
a
a
a

Ülke ve dünya gündemi ve iklim krizi üzerine yazılmış makale ve analizleri takipçilerimizle paylaşıyoruz.

""

İklim ve çevre

Energy Science & Engineering dergisinde yayınlanan bir makale, “geçiş enerjisi” denilerek teşvik edilen sıvılaştırılmış doğalgazın iklim değişimine etkisinin kömürden %33 daha fazla olduğunu kanıtlıyor.

Everyday Plastik platformunun yaptığı araştırma süpermarketlerin geri dönüşüm adı altında topladığı plastiklerin %70’inin geri dönüştürülmek yerine yakıldığını gösteriyor.

Marxist ekonomist Michael Roberts, Genesis Zero (GZ) adlı bir yapay zeka modelinin, Marx'ın değer teorisinin özellikle doğanın değerini içermediği şeklindeki eleştirisine yanıt veriyor

Bianet muhabiri Ali Dinç, Yaşam Hakkı Savunucuları'nın “katliam yasasına” karşı İstanbul’da düzenlediği mitingi anlatıyor.

Artı Gerçek muhabiri Müzeyyen Yüce, 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü’nde hayvan hakları savunucuları ile yasayı ve sonuçlarını konuşuyor.

Filistin

Evrensel gazetesi yazarı Uğur Zengin, 7 Ekim’den ve de özellikle İran’ın füze saldırısından bu yana İsrailli ve İsrail ortaklı ‘Havacılık ve savunma sanayi’ şirketlerinin hisse değerlerinin nasıl arttığını gösteriyor.

El Cezire Araştırma Birimi’nin yeni belgeseli, İsrail’in savaş suçlarını İsrail askerlerinin kendi çekimleri ve sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımlar üzerinden gözler önüne seriyor.

Muhammad Hussein, bir yıldır bombalar altında yaşayan Gazze’de yükselen yeni Gazze şiirini anlatıyor.

Haaretz yazarı Suha Taweel Kadry, bir kısmı hayatını kaybetmiş olan 18 Gazzeli yazarın vasiyet olarak gönderdikleri hikaye, öykü ve şiirlerden oluşan Son Vasiyetler Kitabı: Gazze'den Yaratıcı Sanatçıların Ölüm Karşısındaki Tanıklıkları kitabını anlatıyor.

Diyar Saraçoğlu, Filistin Laboratuvarı kitabının yazarı Antony Loewenstein ile İsrail’in savaş teknolojilerini konuşuyor.

Dünya 

Özdeş Özbay, iklim aktivisti Greta Thunberg’i “haftanın anti-semiti” ilan eden Siyonist çevrelere Avlaremoz üzerinden yanıt veriyor

WikiLeaks kurucusu Julian Assange, yıllar süren hapis sürecinin ardından ilk kez yaptığı konuşmada, "gazetecilik suçu işlediğini kabul ettiği için salıverildiğini" anlatıyor.