Altı Eylül 1955

-
Aa
+
a
a
a
""

“Eve geldim, kapımızın önünde bizim kapıcı Ahmet Efendi (...) beni içeri attı, kapıyı kapattı. Eline bayrağını aldı, kapının önünde durdu, yavaş yavaş sağı solu kırıp döküp gelen güruha karşı bayrağı salladı “Burada gâvur yoktur, ha burası Müslüman evidir” vs. diye adamları atlattı (...) Herkes gittikten sonra kapıyı açtı, bayrağı içeri bıraktı, kazmasını aldı, kapıyı tekrar kapadı ve onların peşine takılarak ilerideki Rum evlerini kırıp dökmeye, talan etmeye, yağma yapmaya başladı.”

2005 senesinde üç bölüm halinde yayınlanan 6-7 Eylül Belgeseli’nde olaylara tanıklık etmiş olan Mihail Vassiliadis ile gerçekleştirdiğimiz söyleşiyi yeniden öne çıkarırken, Açık Dergi’de ise İstanbul’un kent merkezinde yer alan farklı semt ve mahallelerdeki yıkıntı mekanlarına odaklanan ‘Yıkıntılar Arasında’ sergisini Anet Sandra Açıkgöz ve Delal Eken ile konuştuk ve coğrafyamızda şiddetin devamlılığına dair önemli izler bulduk, Anet Sandra Açıkgöz, projeyi Radyo Agos’ta da anlatmıştı.

Web sitesinden…

Ekonomik Gidişat'ta, ikinci çeyrek büyüme rakamlarının açıklanmasının ardından ekonomik gidişatı masaya yatırdık.

Ufuk Turu'nda, Almanya’daki bölge parlamentosu seçimlerine, Cezayir ve Tunus’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine, Venezuela’da seçimlerden sonra yaşanan son duruma ve İsrail’de Netanyahu karşıtı protestolara değindik.

Nereye Doğru’da, Fransa’da giderek büyüyen siyasi krize, İsrail’de Gazze ile ilgili konuşulanlara ve Almanya’da yükselen sağ ve sol faşist partilere göz attık.

İklim Kuşağı Konuşuyor’da, Türkiye ve dünyadaki iklim haberlerine yer verirken, Yok Oluş İsyanı ve Just Stop Oil kurucularından Roger Hallam’ın Wayland Hapishanesi'nden yazdığı mektubu da paylaştık.  

Kültürel Miras ve Koruma: Kim İçin? Ne İçin?'de, arkeolog Nezih Başgelen ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2023’ten itibaren 'Yüzyılın Arkeolojisi', 'Arkeolojinin Altın Çağı' gibi sloganlarla tanıttığı 'Geleceğe Miras' projesini ele aldık.

Sakat Muhabbet'te, 60 senesini voleybola verdiğini belirten Engelliler Spor Federasyonu Zihinsel Engelliler Teknik Kurul Üyesi Abdullah Gümüşbaş ile cansiperane bir savunucusu olduğu oturarak voleybol ile birlikte Türkiye’de paralimpik sporcu olmak konusu üzerine konuştuk.

Dünya Mirası Adalar'da, 18 Ağustos tarihinde Türkiye’nin dört bir noktasında ‘'Kıyılar hepimizin ortak yaşam alanıdır' diyen KIYIDA Hareketi’nin katılımcıları ile bir araya geldik.

Açık Bilinç'te, Işık Yiyiciler kitabında anlatılan vaka analizlerinden en ilginç ikisini bilimsel dergilerde yayımlandıkları halleriyle aktarmaya çalıştık.

Öte yandan

Açık Gazete ekibinin gündem odaklı önerdiği makale ve analizlere ulaşmak için Açık Radyo’nun internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Dur Bir Bakayım

Aramızdan ayrılan figüratif resmin duayeni, ressam, yazar ve tiyatrocu Mehmet Güleryüz'ü, 2002 yılındaki 'Dur Bir Bakayım' sergisi vesilesiyle Eşber Güvenç ile gerçekleştirdiği söyleşisine tekrar kulak vererek andık.

8. Bozcaada Caz Festivali

6-7-8 Eylül 2024’te 8. kez gerçekleşecek Bozcaada Caz Festivali’nin bu yılki teması ‘miselyum’.

Haftanın karikatürü

Açık Gazete'nin köşelerinden Haftanın Karikatürleri'nde, Engin Selçuk’un çizimi haftanın karikatürü seçildi.

Haftanın kitabı

Haftanın Kitabı'nda, Harry Hole serisi romanlarından aşina olduğumuz Jo Nesbo'nun yeni kitabı Kıskanç Adam üzerine konuştuk.

Haftanın sözü

“O yıllarda Nakkaş Haydar Sokağı'nda yaşamış çocuklar doğdukları, büyüdükleri evleri görmek isterlerse, İstanbul'un birçok başka semtinin aksine, elleriyle koymuş gibi bunları bulurlar. Ama o top koşturdukları, onlara o zaman uçsuz bucaksız gibi görünen arsa sanki birden küçülüvermiştir. [...] İnsanlar değişince, hayat da tamamen değişmiştir. [...] Çocuklar yine koşuşturuyor, ama aralarında bir Efiça, Maki ya da Bobo yok.” — Yazar, yayıncı ve aktivist Çağatay Anadol, '6-7 Eylül Olayları' veya İstanbul Pogromu diye bilinen ve İstanbul'da yaşayan Rum azınlığa karşı 6-7 Eylül 1955'te gerçekleştirilen organize toplu saldırının 69. yıldönümünde, saldırılan bir mahallenin geçirdiği fizikî ve sosyolojik değişimi anlatıyor. (T24)

Açık Radyo podcast