Myanmar'da darbe sonrası ekonomik çöküş

Nereye Doğru
-
Aa
+
a
a
a

Nereye Doğru’nun bu haftaki bölümünde Cengiz Aktar’ın gündeminde Myanmar, Libya ve Suriye’deki son gelişmeler yer aldı. 

Yangon, Myanmar'daki Bayint Naung Köprüsü'nde güvenlik güçleriyle çatışan darbe karşıtı protestocular bir barikatta siper alıyorlar.
Nereye Doğru: 9 Şubat 2022
 

Nereye Doğru: 9 Şubat 2022

podcast servisi: iTunes / RSS

Geçtiğimiz sene Başbakan Ang San Su Çi yönetiminin ordu tarafından devrilmesinden bu yana sorgulama merkezlerinde ve işkence sırasında ölen sivil sayısının 1466 olduğu bilgisini veren Aktar, darbe ve sonrasında gelen baskılarla pek çok iş kolunda, doktorların, mühendislerin, banka personellerinin, elektrik şirketi çalışanlarının, demiryolu işçilerinin greve gittiğini ve greve gidenlerin çoğunun işe geri dönmediğini belirtti. Ekonominin %18 daralma gösterdiği 2021 yılında, insanların bankalara güveninin kalmadığı ve paralarını yastık altı yaptıkları ülkede, son 10 yılda elde edilen bütün iktisadi ve beşeri kazanımların kaybedilmiş durumda olduğunu söyledi. Bunun yanı sıra uyuşturucu kaçakçılığı, yasadışı ağaç kesimi, kara para aklama ve yasadışı pek çok faaliyetten oluşan kayıt dışı ekonominin olduğunu söyleyen Aktar, “Myanmar'da ayyuka çıkmış olan bir grev söz konusu. İnsanlar elektrik faturalarını ödemiyor ve vergi gelirleri yerle bir olmuş ve dolayısıyla tüm sağlık ve eğitim hizmetleri zor çalışıyor, alt yapı projeleri işlemiyor. Halkı zorla elektrik faturalarını ödemeye zorluyorlar. Ordu hükümetinin tıpkı Mısır, Pakistan ve Sudan’da olduğu gibi kendi işletmeleri, bankaları var. Darbe hükümeti 120’den fazla yan kuruluşu olan iki tane holding işletiyor. Tüm bunlara rağmen muhalefet güçlerinden oluşan gölge hükümetinin -Ulusal Birlik Hükümeti- verdiği bilgilere göre geçtiğimiz eylül ayında halkın %97’sinin elektrik faturalarını ödemediği ve bunun hükümete bir milyar dolar değerinde bir zarar verdiği belirtiliyor.” dedi.  

Aktar ikinci olarak Libya hakkında, “Libya kaynıyor. Tobruk’a kaçmış olan vekil parlamento bu yıl içerisinde seçim yapmanın zor olduğunu söylüyor. Parlamento 10 Şubat tarihinde yeni bir başbakan atayacak. Adaylar arasında Libya eski İçişleri Bakanı Fethi Başağa da var ve eğer seçilirse cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmayacağı taahhüdünde bulunuyor.” dedi. Aktar ek olarak, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin verdiği bilgiye göre, 8 Şubat tarihinde İstanbul’dan 150 paralı askerin Trablusgarp’a gönderildiği bilgisini verdi. 

Aktar son olarak Suriye’deki gelişmeler hakkında, “Suriye İnsan Hakları Gözlemevi kaynaklarına göre Kürt bölgesindeki hapishane baskının IŞİD tarafından tertip edildiği ortaya çıktı. Operasyon Fırat Kalkanı bölgesinden organize edilmiş.” bilgisini verdi. 

(Program özetini hazırlayan gönüllümüz Seyhan Karasu’ya teşekkür ederiz.)