Maden ve enerji şirketleri ayrıcalıklı bir grup mu?

-
Aa
+
a
a
a

İklim Habercileri'nin yirmi beşinci bölümünde zeytinliklerin madencilik faaliyetleri için yok edilmesinin önünü açan kararın olası sonuçları tartışıldı.

Maden ve enerji şirketleri ayrıcalıklı bir grup mu?
 

Maden ve enerji şirketleri ayrıcalıklı bir grup mu?

podcast servisi: iTunes / RSS

Zeytinliklerden sonra sıra sit alanlarında: Yapılaşma yolu açıldı

Enerji Bakanlığı’nın zeytin ağaçlarının katliamına izin veren düzenlemesinin ardından kritik bir değişiklik de Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan geldi. Bakanlık; Patara, Kekova, Kelebekler Vadisi, Ihlara, Salda Gölü ve Pamukkale gibi özel koruma bölgeleri de dahil ülke genelindeki koruma alanlarına enerji santralları, trafolar, baz istasyonları ve iskele gibi yapı ve tesislerin kurulmasına izin veren bir yönetmelik yayımladı. Resmi Gazete’de yayımlanan “Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelik” maddelerindeki düzenlemeye göre “Nitelikli Doğal Koruma Alanları” tanımı daha fazla yapılaşmaya izin verecek şekilde genişletildi.

Beşiktaş’ta bir araya gelen STK’lar, Türkiye’nin zeytinliklerinin madencilik faaliyetleri için yok edilmesine izin verilmemesini talep etti. Yapılan açıklamada, alınan kararın zeytinliklerin kömür madenciliği için yok edilmesi ve iklim krizinin ana sebebi olan kömür yakımıyla elektrik üretimine bağımlılığın devam etmesi anlamına geldiği belirtilirken, “Çağ dışı, tüm dünyanın terk ettiği bir enerji üretim biçimi için, zeytin ağaçlarımızın yok edilmesi, orman varlığımızın tahrip edilmesi, havamızın kirletilmesi, sağlıklı gıdaya erişim hakkımızın ihlal edilmesi ve iklim krizine karşı kırılganlığımızın arttırılması kabul edilemez” denildi.

YK Enerji İkizköylülerden zeytinliklerini kesmelerini ya da taşımalarını istedi

Akbelen Ormanı’nın madene tahsis izninin iptali için İkizköylüler tarafından açılan davada bilirkişi keşfinin olduğu gün Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren maden yönetmeliği değişikliğinin ilk uygulaması, İkizköy’de hayata geçirilmek isteniyor. Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret Anonim Şirketi (YK Enerji)  yetkilileri, İkizköy Mahallesi sınırları içerisindeki zeytin ağaçlarını kastederek İkizköy Mahallesi Muhtarına İkizköylülerin, eskiden kamulaştırılmış alanlarda bulunan zeytin ağaçlarını gelip kendilerinin kesmelerini ya da taşımalarını, aksi takdirde şirketin bu ağaçları keseceğini, taşıyacağını bildirdi. Muhtarın ulaştığı zeytinliklerin eski sahipleri olan köylüler ise konuyu İkizköy Çevre Komitesi’ne taşıyarak, zeytinlere kesinlikle dokunmayacaklarını söylediler. Bunun üzerine İkizköy avukatları tarafından hazırlanan ve zeytin ağaçlarının kesimine izin verilmemesini talep eden dilekçe Milas Kaymakamlığı’na teslim edildi.

STK’lar, Türkiye’nin hem iklim kriziyle mücadele etmesi hem de jeopolitik krizlere karşı enerji bağımsızlığına sahip olması için bir an önce yenilenebilir enerji potansiyelini kullanması gerektiğini ifade etti ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığını İklim Şurası kararlarını gözden geçirmeye çağırdı.

AB Rusya’dan gaz ithalatını en az yüzde 65 oranında azaltmayı hedefliyor

Avrupa Komisyonu, AB’nin Rus fosil yakıtlarına bağımlılığını azaltırken, yenilenebilir enerji kapasitesini artırarak “enerji bağımsızlığını” sağlamayı hedefleyen REPowerEU isimli bir planı duyurdu. 

AB Komisyonu’nun planı öncelikli olarak şunları ele alıyor: 

  • Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğinin artırılması.
  • AB üye ülkelerine, enerji şirketlerinin son doğalgaz fiyatlarındaki artışlardan ve emisyon ticaretinden elde edilen kârlarından, tüketicilere belirli gelirlerin dağıtılması önerisi
  • ABD ve Katar gibi diğer ülkelerden LNG ithalatının kısa vadeli artırılması

Avrupa Komisyonu planla 2030’a kadar başta gaz olmak üzere Rus fosil yakıtlarıyla bağlarını tamamen koparabileceğini tahmin ediyor.

ABD Rusya’dan enerji ithalatını yasakladı

ABD Başkanı Joe Biden, ABD’nin Rusya’dan petrol ve doğalgaz ithalatını yasakladığını duyurdu. Söz konusu enerji yaptırımının ABD’ye de bir bedeli olacağını aktaran Biden, “Özgürlüğü savunmanın bir bedeli olacağını, bize de etkisi olacağını söyledim. Demokratlar olarak bunu yapmanın zorunlu olduğunu düşünüyoruz” dedi. ABD’nin Rusya’ya “tarihin en önemli ekonomik yaptırım paketini” uyguladığını ifade eden Biden, yaptırımlar ile Rusya ekonomisinin ağır darbe aldığını açıkladı. “Tarihte emsali görülmemiş ekonomik yaptırımlar gerçekleştirdik” diyen ABD Başkanı, “Bunun da Rusya ekonomisinde emsali görülmemiş sonuçları olacaktır. Ruble %50’den fazla değer kaybetti” diye konuştu.

İngiltere 2022 sonuna kadar Rusya’dan petrol ve petrol ürünleri alımını aşamalı olarak sona erdirecek

İngiltere İş ve Enerji Bakanı Kwasi Kwarteng, Twitter’dan yaptığı açıklamada 2022 sonuna kadar Rusya’dan petrol ve petrol ürünleri alımını aşamalı olarak sona erdireceklerini açıkladı.

Bu sürenin İngiltere ithalatının %8’ini oluşturan Rus ürünlerinin yerine yenisini bulmak için piyasaya ve şirketlere yeteceğini ekledi. Kwarteng, İngiltere’nin petrol ürünleri üretiminde iyi bir konumda olduğunu, ithalatın çoğunun ABD, Hollanda ve Körfez ülkeleri gibi güvenilir ortaklardan geldiğini belirtti. Doğalgaz ihtiyacının %4’ünü oluşturan Rus doğalgazı arzını ise tamamen bitirmek için alternatiflerin araştırıldığını vurguladı.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise, iklim kampanyacılarının muhalefetine ve kabinedeki bazı mevcut şüphelere rağmen, İngiltere’nin Rus kaynaklarından kurtulması için yerel gaz ve petrol üretimini artırmak zorunda kalabileceğini söyledi. Kuzey Denizi’ndeki üretime odaklandıkça, İngiltere’nin net sıfıra yönelik baskısının baltalanmayacağı konusunda da ısrar etti. Bunun yenilenebilir ve nükleere geçişi kolaylaştırmak için gerekli bir eylem olduğunu iddia etti. Ancak uzmanlar, bu üretimin önemli ölçüde artmasının 20 yıl alacağını ve yerel enerji faturaları üzerinde çok az etkisi olacağını belirttiler. 

Almanya 2026’ya kadar endüstriyel dönüşüm için 200 milyar euro harcayacak

Almanya’nın Maliye Bakanı Christian Lindner, ülkenin iklim koruması, hidrojen teknolojisi ve elektrikli araç şarj ağının genişletilmesi de dahil olmak üzere 2026 yılına kadar endüstriyel dönüşümü finanse etmek için 200 milyar euro ayırdığını duyurdu. Pazar günü kamu yayıncısı ARD’ye konuşan Lindner, fonun ekonominin, toplumun ve devletin dönüşümü için kullanılacağını söylerken, buna yenilenebilir enerji vergilerinin kaldırılmasının da dahil olduğunu ekledi. Lindner’ın yorumları, Almanya’nın sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ithal etmek için altyapıyı güçlendirerek ve muhtemelen kömürle çalışan elektrik santrallarına daha fazla güvenerek Rus gazına olan bağımlılığı azaltma çabalarını yoğunlaştırması üzerine geldi.

BM iklim şefi Patricia Espinosa, görevinden ayrılmaya hazırlandığı sırada dünyaya kritik bir uyarıda bulundu: Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, liderleri her geçen gün güçlenen iklim krizinden uzaklaştırmamalı. Espinosa Reuters’e verdiği röportajda, savaşın “çok fazla acıya” neden olsa bile, küresel ısınmanın “gezegendeki en hızlı büyüyen tehdit” olmaya devam ettiğini ifade etti. Espinosa, üç yıllık ikinci görev süresi Temmuz ayında sona erdiğinde, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin (UNFCCC) genel sekreterliği görevinden ayrılmayı planladığını da açıkladı.

Plastik atıklarla ilgili “tarihi” bir anlaşma hazırlanacak

Dünya liderleri, çevre bakanları ve 173 ülkeden diğer temsilciler, pek çok kişinin tarihi bir an olarak tanımladığı plastik konusunda yasal olarak bağlayıcı bir anlaşma geliştirmeyi kabul etti. Kenya, Nairobi’deki BM çevre meclisinde kabul edilen karar, plastiklerin üretimden imhaya kadar “tüm yaşam döngüsünü” kapsayan ve önümüzdeki iki yıl boyunca müzakere edilecek bir anlaşma çağrısında bulunuyor. Karar, STK’lara göre milyonlarca insanı etkileyecek bir “çığır açan gelişme” olan atık toplayıcıları tanımaya yönelik hükümler ve yerli halkların rolünün kabul edilmesini de içeriyor. Gelişmekte olan ülkelerde geri dönüştürülebilir plastik ve diğer eşyaları toplayan düşük ücretli atık toplayıcılar ilk kez bir çevresel kararda tanınıyor.