Türkiye’de komürü hangi bankalar fonluyor?

-
Aa
+
a
a
a

350 Türkiye’nin yakın zamanda başlattığı Dumansız Para Sahası kampanyası kömürden çıkış taahhütünü henüz açıklamayan bankalara çağrıda bulunuyor. Banka müşterilerini bu kampanyaya dahil etmemeye çalışan 350 Türkiye’den Selen Baykara kampanyanın önemini ve detaylarını anlatıyor.

elinde kömür kovası tutan takım elbiseli erkek
Türkiye’de komürü hangi bankalar fonluyor?
 

Türkiye’de komürü hangi bankalar fonluyor?

podcast servisi: iTunes / RSS

Çin, Eylül'den bu yana 12 okyanus ötesi kömür projesini iptal etti

Okyanus ötesi kömür projelerini fonlamayacağını açıklayan Çin, bu kapsamda Eylül 2021’den bu yana yaklaşık 15 adet (12.8 GigaWatt gücünde) kömür projesini iptal etti.

Helsinki merkezli Enerji ve Temiz Hava Araştırmaları Merkezi (CREA) tarafından yayımlanan yeni bir rapora göre Çin’in uluslararası kalkınma projelerini fonladığı Kuşak ve Yol Girişiminin (BRI) yeşil dönüşümü için hazırlanan Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu (NDRC) yönergeleri, ülkenin desteklediği 32 kömür projesini başlamadan durdurma potansiyeline sahip.

Buna ek olarak, yapım aşamasında olan projelerin “dikkatli” bir şekilde devam etmesini tavsiye eden yönerge 36 projenin yeniden incelenmesini teşvik ediyor.

Yönergeler dünya çapında toplam 81 projenin gözden geçirilmesini ön görüyor. Bu kapsamda Türkiye’den yaklaşık 1.500 Megawatt gücünde projenin iptal edildiği görülebiliyor.

Impact of UNGA Pledge on China backed overseas coal project

Buna karşın 18 yeni proje için fon ve izinler garantilenmiş durumda.

Rapora göre Türkiye’deki iptal edilen projeler potansiyel olarak 2 bin megawatta yaklaşabilir. Buna karşın 1.500 megawattan daha büyük güce sahip projenin ‘ihtiyatlı’ bir şekilde devam etmesi olasılığı da var.

Bu projelerin çoğu, Global Energy Monitor verilerine göre Çin'in elektrikli araçlar üretmek için kullanılan nikel ve diğer mineralleri çıkarmak için milyarlarca dolar yatırım yaptığı Endonezya'da.

Vietnam ve Bangladeş son aylarda Çin'den üzerinde anlaşmaya varılan kömür projelerini gaz projeleriyle değiştirmesini talep etti.

Uzmanlar Çin’in yeni projeleri fonlamasını engelleyecek net bir çerçeve olmaması nedeniyle endişeli.

Türkiye’de komürü hangi bankalar fonluyor?

350 Türkiye’nin yakın zamanda başlattığı Dumansız Para Sahası kampanyası kömürden çıkış taahhütünü henüz açıklamayan bankalara çağrıda bulunuyor. Banka müşterilerini bu kampanyaya dahil olmayan çalışan 350 Türkiye’den Selen Baykara kampanyanın önemini ve detaylarını anlatıyor.

350 Türkiye’nin kampanya sayfasından bir alıntı: ‘Enerji Ekonomisi ve Finansmanı Analiz Enstitüsü’nün (IEEFA) raporunda 100’den fazla ülkedeki finansal kuruluştan en geç 2050 yılı itibarıyla net-sıfır olma hedefini benimsemiş olan finans kuruluşlarının sayısı 300’ü aştı.

Bu finansal kuruluşların varlık büyüklüğü ise 93 trilyon ABD dolarına ulaşmış durumda.

Türkiye’den de Akbank, Garanti BBVA, Yapı Kredi Bankası ve Türk Eximbank’ın adı kömüre finansman sağlamayacaklarına dair taahhütleriyle yer aldı.’

Baykara ile Milas özelinde yaptıkları zeytincilik odaklı adil geçiş raporunu da konuşuyoruz.

TEMA: 24 İlde 20 Bine Yakın Maden Ruhsatı

TEMA Vakfı, Türkiye’nin 24 ilinde yaklaşık 20 bin maden ruhsatının; ormanlar, korunan alanlar (milli park, sit alanı vb.), tarım alanları ve kültür varlıkları ile ilişkisini inceledi. Çalışmaya dahil edilen illerin ortalama ruhsatlılık oranı %63 çıkarken, TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç bu durumun statü ve nitelik gözetmeksizin her yerde madenciliğe izin veren mevzuatın bir sonucu olduğunu ifade etti. Ataç, madencilik faaliyetlerinin tehdidi altındaki coğrafyalara ve mevzuatın doğal varlıkları ve yaşam alanlarını korumaya yetmediğine dikkat çekti. 

Ruhsatların büyük bölümünü ihale edilmeyi bekleyen ruhsatlar (14.967) oluştururken, ihale ruhsatlarını 2.158 ruhsat ile işletme ruhsatları; 1.871 ruhsat ile arama safhasındaki ruhsatlar oluşturuyor. İşletme safhasındaki ruhsatların en yoğun olduğu yerleri, Muğla, Sivas ve Kaz Dağları Yöresi’nin Çanakkale-Balıkesir illeri oluşturuyor. Her an hayata geçirilebilecek bu ruhsatlar, özellikle bu illerde madencilik faaliyetleri özelinde ciddi bir tehdit olduğunu ortaya koyuyor. Arama ruhsatları ise Siirt- Şırnak-Batman, Eskişehir ve yine Çanakkale-Balıkesir illerinde yoğunlaşıyor. Yine TEMA Vakfı’nın çalışmasına göre ruhsatların en yoğun olduğu il, %92’si madenlere ruhsatlı olan Kütahya. Kütahya’yı, Çanakkale-Balıkesir (%79)  ve Uşak(%80) illeri izliyor. 

Kütahya ilindeki madenlere ruhsatlı alanlar

Change.org’dan İklim için Kampanyacılık Rehberi

Change.org Türkiye tarafından hazırlanan İklim için Kampanyacılık Rehberi iklim krizi ile mücadele için harekete geçmek isteyen kurum veya kişilerin akıllarındaki “Nereden başlamalıyım? Kampanyam etkili olur mu? Olursa nasıl olur? Nasıl yaygınlaştırabilirim? Sorunu çözecek kişi veya kurumlara nasıl ulaşabilirim?” gibi tüm sorulara cevap veriyor. 

Roots & Shoots Türkiye, İklim için Türkiye, Youth for Climate Türkiye, İklim Öncüleri, Genç TEMA Gönüllüleri, Nilüfer Kent Konseyi , Gençlik Meclisi’nden oluşan Genç İklim Aktivistleri Dünya Günü’nde İklim Acil Durumu İlan Edilsin kampanyası başlattı. Talepleri şu şekilde sıralanıyor:

  • İklim acil durumuna yönelik TBMM ve tüm bakanlıklar ortak hareket ederek iklim acil durumu ilan etsin, hukuki düzenlemeler yapsın
  • Başta büyükşehir belediyeleri olmak üzere, tüm belediyeler belediye meclislerinde iklim acil durumu ilan edilmesine karar versin
  • Sivil toplum kuruluşları ve bilim insanlarının davet edileceği bir iklim krizi bilim kurulu kurulsun 
  • İklim krizi bilim kurulunun ana hedefi karbonsuz düzene geçiş ve sıfır karbon yol haritasını hazırlamak olarak belirlensin. 

Dünya Günü: Kutlama değil protesto

Dünya Günü’nün bir kutlama olarak değil, 1970’de ekoloji hareketinin en büyük protestolarından biriyle başladığını hatırlatırcasına dünya çapında çok sayıda aktivist grup ve sivil sokaklardaydı.

Geçtiğimiz iki hafta boyunca Londra’da eylemlerine tanık olduğumuz Yokoluş İsyanı, New York’ta New York Times ve Wall Street Journal gazetelerinin iklim aciliyetine yanıt vermemeleri gerekçesiyle basımlarını engelledi.

Yokoluş İsyanı’nın protestolarını yakından izleyen Gazeteci Asya Robins bu hafta bizimle tanıklığını paylaşıyor.