Zehirsiz Sofralar Projesi gezisi: Araziler incelendi, alternatif yöntemler ve uygulamalar yerinde gözlemlendi

-
Aa
+
a
a
a

“Otu, böceği öldüren pestisitler, insanı da öldürüyor. 20 yıl önce tarımı hiç bilmezken, şimdi organik yöntemlerle 200 dönüm arazide 85 çeşit ürün yetiştirebiliyor ve geçimimi sağlayabiliyorum. Kendi çocuklarıma ve herkese sağlıklı gıda yedirebilmek için çalışıyorum.” 

Fotoğraf: Buğday Derneği

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği tarafından pestisitlerin zararları konusunda farkındalık yaratmak ve Türkiye’de pestisit kullanımını azaltmak amacıyla yürütülen Zehirsiz Sofralar Projesi kapsamında bir basın gezisi düzenlendi. Bursa Karacabey’de 20 yıldır organik tarım yapan Şaban Burhan’ın çiftliğine yapılan ziyarette basın mensuplarına proje hakkında bilgi verildi, zehirsiz üretimin nasıl mümkün olabildiği örneklerle anlatıldı. Gezide araziler incelendi, alternatif yöntemler ve uygulamalar yerinde gözlemlendi. Zehirsiz Sofralar İletişim ve Kampanya Koordinatörü Turgay Özçelik, endüstriyel tarımda zehir kullanımının tam bir çılgınlık boyutuna vardığını, bir elmaya soframıza gelene kadar ortalama 16 kez pestisit uygulandığını ifade etti: “Pestisitler toprağımızı, suyumuzu, havamızı kirletiyor; bizi, arıları, kuşları, faydalı böcekleri zehirliyor. Özellikle çocuklar pestisitlerin zararlarından en çok etkilenen grup. Yapılan araştırmalar anne sütünde, bebek mamalarında, bebeklerin göbek kordonlarında bile pestisit kalıntılarına rastlandığını gösteriyor.” Buğday Derneği Koordinasyon Kurulu Üyesi Oya Ayman, “Organik tarım, onarıcı tarım, agroekoloji gibi pek çok yöntem; biyolojik mücadele, kültürel mücadele gibi pek çok teknik ile zehirsiz üretim yapmak mümkün. Türkiye’de yüzlerce üretici bu yöntem ve teknikleri kullanarak sürdürülebilir bir şekilde üretim yapıyor. Bugün ziyaret ettiğimiz üreticimiz Şaban Burhan bunlardan biri. Biz tüketicilere çok şey düşüyor. Alışveriş yaparken sağlıklı gıdayı tercih etmek, zehirsiz ürünü tercih etmek, Şaban Burhan gibi doğa dostu yöntemlerle üretim yapan çiftçilerimizi desteklemek anlamına geliyor.”  dedi. Şaban Burhan, “Otu, böceği öldüren pestisitler, insanı da öldürüyor. 20 yıl önce tarımı hiç bilmezken, şimdi organik yöntemlerle 200 dönüm arazide 85 çeşit ürün yetiştirebiliyor ve geçimimi sağlayabiliyorum. Kendi çocuklarıma ve herkese sağlıklı gıda yedirebilmek için çalışıyorum. Buğday Derneği’nin öncülüğünde kurulan %100 Ekolojik Pazarlar’da ürünlerimi satabiliyorum.” Ayrıca Burhan, “tarım zehirleri tüm böcekleri öldürüyor. Bu sefer, arkadan daha yoğun, güçlü ve direnci artmış bir zararlı popülasyonu geliyor. Oysa bizim kullandığımız biyolojik mücadele gibi organik tarım yöntemlerinin ‘dost işçilerimiz’ dediğimiz uğur böceği ve arılara hiçbir zararı yok, sadece zararlıyı öldürüyor. Böylece bizim dost işçilerimiz çoğalıyor.” dedi. 

Hayvan hakları aktivistleri Adalar'daki atları ziyaret etti

Adalar’da karantinadaki atların sağlık durumlarının iyiye gitmediğine yönelik iddiaların ardından, atlı faytonların kaldırılması talebiyle Saraçhane Parkı’nda 41 gün Yaşam Nöbeti tutan hayvan hakları aktivistleri Büyükada’da atları veteriner eşliğinde ziyaret etti. Ziyaret sonrasında Adalar’daki mevcut atların durumlarına ilişkin endişelerini paylaşan aktivistler, atların ve tescilli fayton plakalarının İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından alımının bir an önce tamamlanarak atların sağlıklı bir şekilde bakımını üstlenecek proje hazırlıklarının hızlandırılmasını talep etti. Açıklamada, İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri ve İBB’ye yapılan müracaatlara rağmen Adalar’daki hali hazırdaki mevcut at sayısı ile hasta, yaralı ve acil bakıma muhtaç atların durumlarına ilişkin sağlık ve bakım cetvellerinin elde edilemediği belirtildi. Yaptıkları incelemelerin sonuçlarını paylaşan ekip, “Adalar’da yaz sezonu boyunca faytonda kullanılan, uzun süre aşırı çalıştırılma nedeniyle bir bölümü sağlık sorunları yaşayan 1300’e yakın at bulunduğu biliniyor” dedi.

Feldspat maderi için olumlu ÇED raporu sonrası eylem

Çanakkale‘nin Bayramiç ilçesi Kurşunlu Köyü‘nde daha önce tepkiler üzerine kapatılan feldspat madeninin yeniden açılmak istenmesi ve proje için olumlu ÇED Raporu verilmesi üzerine bölge halkı ve sivil toplum kuruluşları eylem düzenledi. Kurşunlu Köy Meydanı’nda buluşan eylemciler açılması istenen madenin 1’inci Derece Sit Alanı olan Skepsiz Antik Kenti’ne 75 metre, köy yerleşim yerine 50, içme suyu kaynağı Bayramiç baraj göletine yalnızca 1 kilometre uzaklıkta olduğunu vurguladı. Açıklama “Sadece 200.000 TL proje maliyetiyle planlanan yüksek kar elde etmek için bizleri, yaşam alanlarımızı meralarımızı ve en önemlisi binlerce yıllık tarihi yok etmelerine karşı bizler burada onurlu insanlar olarak 2013 yılında nasıl direniş gösterdiysek, aynı kararlılıkla mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadeleriyle son buldu.

Türkiye'nin geçen yıl ortalama sıcaklığı 14,7 derece

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “2019 Yılı İklim Değerlendirmesi Raporu”na göre, geçen yıl Türkiye’nin ortalama sıcaklığı 14,7 derece olarak gerçekleşti. 2019 yılı, 1971’den bu yana gerçekleşen dördüncü en sıcak yıl olarak kayıtlara geçti. Genel olarak Karabük ve Bitlis dışında ülkenin büyük bir kısmında ortalama sıcaklıklar uzun yıllık ortalamaların üzerinde oldu. AA’nın haberine göre geçen yıl aylık ortalama sıcaklıklar nisan ve temmuz aylarında uzun yıllar ortalamalarının altında, diğer aylarda üzerinde gerçekleşti. Mevsim bazında ise bütün mevsimlerin ortalama sıcaklıkları normallerin üzerinde oldu. Kış normalin 1,3 derece, ilkbahar normalin 0,7 derece, yaz normalin 1 derece, sonbahar da normalin 1,9 derece üzerinde sıcaklıklarla geçti. Ülkede 63 merkez, ay içinde en yüksek sıcaklıklarda, 1 merkez ise en düşük sıcaklıkta kendi rekorlarını kırdı. Geçen yıl aylık yağışlar şubat, mart, mayıs, eylül, ekim ve kasım aylarında uzun yıllar normallerinden düşük, diğer aylarda normallerin üzerinde gerçekleşti. Ocak ve aralık yağışları ise normallerinin çok üzerinde kaydedildi.