Uluslarası Türetim Ekonomisi Konferansı

-
Aa
+
a
a
a

Uluslarası Türetim Ekonomisi Konferansı 29 – 30 - 31 Haziran'da Kadir Has Üniversitesi'nde!

Fotoğraf: Türetim Ekonomisi Derneği
Gezegenin Geleceği: 28 Mayıs 2024
 

Gezegenin Geleceği: 28 Mayıs 2024

podcast servisi: iTunes / RSS

Türetim Ekonomisi Derneği ve Kadir Has Üniversitesi tarafından düzenlenen 1. Uluslararası Türetim Ekonomisi Konferansı (IPEC2024) yarın başlıyor. 29 – 30 - 31 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da bir ilk olacak konferans ile dünya genelinde alternatif ekonomiler alanında çalışan araştırmacılar, yeni ekonomik modellere ilgi duyan ve gerek günlük aktivitelerinde, gerekse iş dünyasında ekolojik ve sosyal etki yaratmayı hedefleyen kişi ve kurumlar bir araya gelecek. Her yıl düzenli olarak gerçekleştirilmesi planlanan konferans yoluyla zorlu sistem dönüşümünü gerçekleştirmek üzere iletişim ve örgütlenme çözümlerinde adımlar atılacak.

Türetim ekonomisi içerisinde tüketici yerine türetici bulunduran yeni bir ekonomik sistem. Bu sistemde, üreticiler, ürünlerini ekolojik ve sosyal açıdan adil bir şekilde üretip kendi aralarında bir döngüsel ve onarıcı tedarik ağı kuruyor. Böylece kendi aralarında, yine kendilerinin oluşturmuş oldukları değerin artmasını sağlıyor. Türeticiler almış oldukları ürünlerle üreticileri desteklerken böyle bir ekonominin gelişmesini sağlıyor ve bu ekonomi ise mevcut tüketim ve kar maksimizasyonunun içine doğru büyüyor. Bu büyüme sonucunda, ekonomi yavaş yavaş dönüşüyor ve artık insanların kar amacı gütmediği, onurlu bir geçim için çalıştığı yeni bir ekonomik sistem hayat buluyor. Türetim ekonomisi bir göl ya da orman gibi verimli, gezegeni destekleyen ve iyileştiren bir ekonomik ekosistem olarak düşünülebilir. Doğaya ve topluma minimum negatif veya mümkünse pozitif etki eden, makro ölçekli döngüsel bir ekonomidir. Bu ekonomik sistemde döngüsel tedarik ağları içeriye giren sermayenin, dışarıya sızıntısını en aza indirir. Sinerjik ve döngüsel ilişkiler, bu ekosistemde atığa, ekoloji üzerinde olumsuz etkilere ve sosyal sömürüye izin vermiyor.

Bu vizyonla Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü’nde gerçekleşecek konferansta, Alternatif Ekonomiler (Degrowth, Donut Ekonomisi, Post Growth, Sosyal Ekonomi, Dayanışma Ekonomisi, Türetim Ekonomisi, Sorumlu ve Etik Tüketicilik, Yerel Para Birimleri), Sosyal ve Ekolojik Fayda Yaratmak başlıkları incelenecek. Konferansta uluslararası pek çok konuşmacı ve katılımcı yer alacak. Küresel ısınma, biyolojik çeşitlilik krizi, toplumsal eşitsizlikler ve hatta kimi savaşların altta yatan gerekçesi olarak konumlandırılan kapitalist sisteme alternatif arayışlarını buluşturacak olan konferans, ekonominin geleceğini değerlendirecek. Paneller iki farklı salonda gerçekleşecek ve her biri 40’ar dakika sürecek. Ana konuşmacılar bir salonda konuşmalarını gerçekleştirirken alanında etkin birer ekosistem üyesi olan partnerler ikinci salonda kendi örgütledikleri paralel panelleri düzenleyecek. Konferansın karbon ayak izi hesaplamaları yapılacak ve giderilecek.

Konuşmacılar, program, ortaklar hakkında detaylı bilgiye ulaşmak ve konferansa kayıt olmak için konferans web sayfasını yani https://2024.turetim.org adresini ziyaret edilebilir.

Konferansın konuşmacı isimleri şu şekilde belirlendi:

  • Amanda Kiessel, Good Market’in kurucusu ve sürdürülebilirlik ve türeticilik hareketleri alanında küresel çapta bir deneyime sahip bir Ashoka Fellow.
  • Melanie Rieback, Nonprofit Ventures’in Kurucu Ortağı ve CEO’su olarak sosyal girişimcilik ve teknoloji alanında çalışıyor.
  • Leida Rijnhout, World Fair Trade Organization’un CEO’su olarak küresel adalet ve ticaret konularındaki lider.
  • Erinch Sahan, Doughnut Ekonomisi Eylem Laboratuvarı’nda İşletme ve Girişimcilik alanında sürdürülebilir ekonomiye dair yenilikçi yaklaşımlar sunuyor.
  • Georgia Bekridaki – Dünya Kooperatifler Birliği (RIPESS) Koordinasyon Kurulu Üyesi ve İletişim Koordinatörü aynı zamanda Dock Kooperatifi’nin kurucusu.
  • Ece Satıcı, Yale Üniversitesi’nde Etik, Siyaset ve Ekonomi programında çalışıyor ve Türetim Ekonomisi Derneği ve Good4Trust.org’da türetim ekonomisi alanının genişletilmesi için çalışıyor.
  • Makoto Nishibe, Good Money Lab’in Kurucu Direktörü ve Senshu Üniversitesi’nde Profesör, alternatif para birimleri konusunda dünyanın en önemli uzmanlarından.
  • Vincent Liegey, Degrowth hareketinin liderlerinden, disiplinlerarası bir araştırmacı olmasının yanısır Cargonomia’nın da kurucusu.
  • Christian Felber, “Economy of the Common Good” Kurucusu olarak sürdürülebilir ekonomik modellerin geliştirilmesine öncülük ediyor.
  • Uygar Özesmi, Good4Trust.org’un Kurucusu ve Kışkırtıcısı, Türetim Ekonomisi Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı olarak ekolojik ve sosyal açıdan adil bir ekonomi mücadelesi veren bir Ashoka Senior Fellow.
  • Erinç Yeldan, Kadir Has Üniversitesi, Ekonomi bölümünde profesör olarak yeşil ekonomi politikası, yeşil adil dönüşüm ve sürdürülebilir kalkınma üzerine çalışmalar yürütüyor.

Ortaklardan Vegan Sofralar, bitki temelli ve etik beslenmeyi teşvik ederken konferansın tamamen vegan olmasını sağlayacak. Konferansın doğrudan ve dolaylı karbon salımları bir şirket tarafından nötralize edilecek. Türkiye’nin ilk halkla ilişkiler şirketi ise konferansın iletişim stratejisine destek veriyor. Etkinlikte konferans ortakları kendi panellerini düzenleyerek Türetim Ekonomisi Konferansı’nın önermelerini tartışarak yeni boyutlar kazandırmaya çalışacak.

Peki bu konferans neden önemli? Üç gün sürecek oturumlarda dünyanın birçok farklı yerinden kendi alanlarında profesyoneller bir araya gelerek türetim ekonomisinin etkileri üzerine konuşacak. Konferasta, yapılan çalışmaların iklime ve gezegene katkısının tartışılması; dünyadaki gelişmelerin paylaşılması konusunda bir ilke imza atıyor.