"Türkiye’nin Önemli Doğa Alanları" kitabı dijital olarak yayınlandı

-
Aa
+
a
a
a

Doğa Derneği, pek çok kuruluşun ve bilim insanının katkısıyla hazırlanan Türkiye’nin Önemli Doğa Alanları kitabını dijital olarak yayınladı.

Gezegenin Geleceği: 13 Nisan 2020
 

Gezegenin Geleceği: 13 Nisan 2020

podcast servisi: iTunes / RSS

Doğa Derneği, pek çok kuruluşun ve bilim insanının katkısıyla hazırlanan Türkiye’nin Önemli Doğa Alanları kitabını dijital olarak yayınladı. Sekiz farklı canlı grubu için yapılan bu çalışmada bitkiler, kız böcekleri, kelebekler, iç su balıkları, çift yaşamlılar, sürüngenler, kuşlar ve memeliler ile ilgili veriler bulunuyor. Derneğin “evdekal” hashtagiyle yayınladığı dijital yayına derneğin web sitesinden ulaşılabiliyor. Kitapta Türkiye’nin yedi coğrafi bölgesinde bulunan 305 önemli doğa alanı ve içinde yaşayan canlılar hakkında bilgiler bulunuyor. Önemli Doğa Alanı (ÖDA) kavramı, hassas ve benzersiz doğal alanları belirlemek üzere kullanılan bir önceliklendirme yaklaşımını ifade ediyor. Bunun için başta nesli tehlike altında olan ve/veya kısıtlı bir coğrafi yayılışa sahip canlı türleri olmak üzere bir dizi ekolojik gösterge kullanılıyor. ÖDA’lar, alan korumaya ihtiyaç duyan tür ve habitatların dağılım ve nüfuslarını esas alan standartlar,  küresel ölçekte uygulanabilir eşik değerlerine bağlı somut kriterler vasıtasıyla seçiliyor.

Şili'den yeni taahütler

İklim kriziyle mücadelede küresel bir çaba örneği sergileyen ve 2050 yılında karbon nötr olma yolundaki Şili, kömür enerjisinden çekilme, elektrikli araçların desteklenmesi ve ormanlık alanların artırılmasını hedefliyor. Şili, 2030 yılına kadar yıllık 95 milyon ton karbondioksit emisyonu sınırlaması koyuyor. Bu hedef Şili’nin 2015’te Paris Anlaşması kapsamındaki taahhüdünden daha iddialı. 2020-2030 yılları arasında emisyonların 1100 Mt karbondioksit eşdeğerini geçmemesi gerekiyor. COP25 Başkanı ve Şili Çevre Bakanı Carolina Schmidt, ön hazırlık duyurusunda, “Sağlık krizinin üstesinden geldiğimizde, daha sürdürülebilir olması gereken yeni bir döneme giriş yapacağız. Bu kritik bir an, bu nedenle iddialı hedeflerimiz ve taahhütlerimizin olduğu yeni ulusal iklim planımızı sunuyoruz. İnsanların yaşam standartlarını iyileştirmek için sosyal, çevresel ve ekonomik faydalar sağlayan düşük emisyonlu ve iklime dirençli bir ekonomiye dönüşmek için hızla ilerliyoruz” dedi. Şili Çevre Bakanlığı’nda iklim değişikliği müdürü Carola Urmeneta, taslak iklim yasasının bu yıl geçmesini umduğunu ancak koronavirüs nedeniyle gecikme yaşanma riskinin olduğunu söyledi. Urmaneta, hükümetin yasa üzerinde çalışırken aynı zamanda uluslararası taahhüdünde ilerleme konusunda da hevesli olduğunu belirtti. Urmaneta bütün tarafların artırılmış ulusal katkı beyanlarını sunmalarını beklediklerini belirtti ve “Emisyonların büyük kısmından sorumlu ülkelerin bunu bir fırsat olarak görmelerini istiyor ve daha iyi bir dünya için çalışmalarına ihtiyacımız var” dedi. Yüksek emisyon sahibi ülkelerin taahhütlerini takip eden analiz konsorsiyumu Climate Action Tracker ise Şili’nin derecelendirmesini “yüksek derecede yetersiz”den “yetersiz”e yükseltti. 

"Zonguldak'ta santrallar kapanmalı"

Geçtiğimiz günlerde COVID-19 salgını nedeniyle 30 büyük şehre giriş çıkışlar kapatılırken, ilçeleriyle birlikte 600 bin nüfusa sahip Zonguldak da benzer kaderi paylaşıyor. Vaka sayısının yüksek olduğu Zonguldak’ta Tema Zonguldak İl Temsilcisi Berran Aydan bir açıklama gerçekleştirerek COVID 19 ile bölgedeki kömürlü termik santraller ve hava kirliliğine dikkat çekti. Aydan, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre de Zonguldak’taki hava kirliliğinin normal değerlerin çok üzerinde olduğunu söyleyerek içinde bulunduğumuz kritik dönemde Zonguldak’ta aktif durumda üretime devam eden kömürlü termik santrallerin kapatılması, en azından salgın etkisini kaybedene kadar üretimlerine ara verilmesi gerektiği belirtildi. Aydan ayrıca krizden ders alınması gerektiğini söyleyerek adil dönüşüm yoluyla kömüre dayalı enerji modelinden yenilenebilir enerji modeline ivedilikle geçmesini ve Türkiye’nin fosil yakıtlardan tamamen vazgeçerek Paris İklim Anlaşması’nı TBMM’den geçirmesini talep etti.

Petrol üretimi 10 milyon varil azalıyor

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkeler, günlük petrol üretimlerini toplam 10 milyon varil azaltma kararı aldı. Karar, telekonferans yoluyla düzenlenen 9’uncu Olağanüstü Bakkanlar Toplantısı sonrasında alındı. OPEC’in en büyük üreticisi ve G20 Dönem Başkanı Suudi Arabistan başkanlığında gerçekleşen toplantıya Rusya‘nın da dahil olduğu OPEC dışı ham petrol üreticisi ülkelerin enerji bakanları katıldı. Yapılan açıklamada, OPEC+ olarak bilinen grubun günlük ham petrol üretim miktarını 1 Mayıs’tan 30 Haziran’a kadar iki ay boyunca 10 milyon varil azaltma kararına varıldığı belirtildi. OPEC+ üye ülkeleri 10 Haziran’da yine telekonferans yoluyla toplanarak küresel petrol piyasasının son durumunu değerlendirecek. 

Öte yandan İngiltere Meteoroloji Ofisi (Met Office) 1820-1960 yılları arasında gerçekleşen 4 ila 5 milyon arasındaki yağış ölçümünü taradı. Şubat ayında Dan Stowell ve Jack Kelly Climate Home News’a güneş panellerinin birçoğunun yeri bilinmediği için, çıktılarını tahmin etmenin zorluğuna dair bir yazı yazmışlardı. OpenStreetMap aracılığıyla küçük ölçekli güneş enerjisi kurulumlarının bulunduğu yerler hakkında kitle kaynak verilerini kullanıyorlar. Bu şekilde bilgisayarlar, uydu görüntülerindeki diğer panellerin tanımlanması için eğitilebiliyor. Stowell, haritalandırılan güneş paneli sayısının giderek arttığını söylüyor.