‘Sesimizi duymak zorundalar’

-
Aa
+
a
a
a

İkizköylüler maden için dinamit patlatılmasından şikayetçi oldu.

Gezegenin Geleceği: 27 Kasım 2023
 

Gezegenin Geleceği: 27 Kasım 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

Milas’a bağlı İkizköy, Çamköy ve Karacahisar Mahallesi sakinleri, Akbelen Ormanı’nın kesildiği arazide dinamitler patlatıldığını söyleyerek konuyla ilgili şikayet dilekçelerini Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne iletilmek üzere Milas İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne teslim etti. Yurttaşlar, Milas İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü önünde yaptıkları açıklamada, “Sesimizi duymak zorundalar. Sesimizi duyuruncaya kadar mücadele edeceğiz. Akbelen Ormanı’nın kesilmesiyle mücadelemiz bitmiş değil. Zeytinlik alanlarda dinamitler patlatılıyor, zeytin hasat döneminde patlatılan dinamitler nedeniyle hasadımızı yapamıyoruz. Patlatılan dinamitler nedeniyle ölümle burun burunayız. Bu konuda zeytin Kanunu’na muhalefet edildiği için patlatılan dinamitlerle ilgili şikayet dilekçelerimizi teslim etmeye geldik. Acilen bu duruma müdahale edilmesi ve dinamit patlatılmasının önüne geçilmesi gerekiyor,” diye konuştular. Şikayet dilekçesinde şu ifadelere yer verildi, “86541 sicil numaralı ruhsat sahası incelendiğinde açık kömür ocağı işletmesinin yalnızca orman alanı ile sınırlı olmadığı, İkizköy Mahallesi’ne ait tarım arazileri üzerinden, kuzeydeki Çamköy Mahallesi’ne doğru ilerleyip daha sonra kuzeybatı istikametinde Karacahisar Mahallesi istikametinde tamamı tarım arazileri olan yaklaşık 10 bin dekar alanı kapladığı görülmekte. Bu arazilerin 3 bin dekarı 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun kapsamındaki arazilerden. Dilekçemiz ekinde yer alan haritalama çalışmasında madencilik faaliyetlerinden öncelikli olarak zarar gören zeytinlik alanlar işaretlenmiş ve parsel numaraları üzerilerine yazıldı. Malumunuz olduğu üzere, bu alanlar Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ve Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun ve ilgili mevzuatça korunmakta. Bu alanların korunması kurumunuzun asli görevleri arasında yer almakta. Bu sürece acilen müdahale edilmesi zorunludur. Bölgeye ivedi şekilde denetime gidilerek tarım alanları ve zeytinliklerin yok edilmesinin önlenmesi gerekmekte. Yukarıda açıklanan nedenlerle, bölgeye ivedi şekilde denetime gidilerek gerekli adli ve idari yaptırımların uygulanmasını ve işbu başvurumuza istinaden yapılan denetim, uygulanan ceza ve yaptırımlar hakkında tarafımıza bilgi verilmesini talep ederiz,” dendi.

Rize’de HES projeleri

Rize’nin İkizdere ilçesine bağlı Dereköy mevkiinde yapılması planlanan Hidroelektrik Santral (HES) projesine karşı AKP Rize İl Başkanı Hikmet Ayar, parti teşkilatı ile birlikte bölgede basın açıklaması gerçekleştirdi. İl Başkanı Ayar, kentte yapılacak ‘Çevresel Değerlendirme’ toplantısının önemli olduğunu belirterek, “Bu alanlarda yapılacak HES projelerinin fayda maliyet analizlerine bakıldığında o günün şartlarına göre gerçekliliği ortadan kalktı. Neticede yola çıkılmış, süreci doğru yönetmek durumundayız. 28 Kasım bir çevresel değerlendirme toplantısı yapılacak. Halkın toplantıya katılımın stratejik olarak gerektiğini biliyoruz. Birilerinin o toplantının yapılmaması yönünde yapacakları faaliyetlerine de müsaade etmeyelim. O toplantı yapılacak ki o toplantıda olumsuzluklar kayda alınacak. Kayda alınmalar yargı sürecinde elimizi güçlendirecek,” dedi.

Van Gölü'nün kıyı kesimlerinde çekilme

Türkiye'nin en büyük gölü olan ve bölge halkı tarafından 'deniz' olarak adlandırılan Van Gölü'nün kıyı kesimlerinde çekilme dikkat çekiyor. Küresel iklim değişikliği ve hava şartlarına bağlı olarak seviyesi belirli periyotlarda değişen Van Gölü'nde, son yıllarda önemli oranda su kaybı yaşanıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Yatırımlar Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Kerem Yeğnidemir, TBMM'de Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Komisyonu'na yaptığı sunumda, bakanlık bünyesinde Van Gölü için özel komisyon kurulduğunu, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu ile çalışmalar yürütüldüğünü söyledi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürü Yavuz Erdal Kayapınar, komisyona sunum yaptı. Kayapınar, “İklim değişikliği göz önüne alınarak, sadece balıkçı barınağı değil; tüm kıyılarda iklim değişikliği olumsuzlukları dikkate alınarak bundan sonraki yapılacak geliştirmeler, faaliyetler bu çerçevede ele alınmalı. Deniz suyu, ‘1,5 derece ısınacak’ diyoruz, ‘2 derece ısınacak’ diyoruz, bu kapsamda ‘denizler yükselecek’ diye söylüyoruz hep. Bunun da dikkate alınması gerektiğini vurgulamak istiyorum,” diyerek akıllarda konuyu bilip bilmediği konusunda sorular oluşturdu.

Tropikal orman koruma fonu

Ormanları ve sahip olduğu biyoçeşitliliği korumak iklim değişikliği ile mücadelede önemli bir yer tutuyor. Amazon Ormanları’nın büyük bir kısmı sınırları içerisinde yer alan Brezilya’da 30 Kasım - 12 Aralık tarihleri arasında Birleşik Arap Emirlikleri’nde düzenlenecek COP28’de tropikal ormanların korunması adına devasa bütçeli bir fon kurulmasını talep edecek. Ülkeler geçtiğimiz yıl biyoçeşitliliğe adanmış dev bir fon ve iklim değişikliğinin yol açtığı yıkımın bedelini ödemek için bir başka fon kurulması konusunda anlaşmıştı. Fonlar, zengin ülkelerden mali yetersizlikleri nedeniyle iklim eylemlerini hayata geçirmekte zorlanan gelişmekte olan yoksul ülkelere para sağlıyor. Brezilya, dünyanın en büyük yağmur ormanı ülkesi konumunda ve Amazon Ormanları’nın yaklaşık %60’ı bu ülkede bulunuyor. İklim değişikliğini engellemek ve eşsiz bitki ve hayvan türlerini korumak açısından Amazon hayati önem taşıyor. Ülkenin üst düzey iklim diplomatı André Corrêa do Lago’ya göre Brezilya, Perşembe günü diğer yedi Amazon Yağmur Ormanı ülkesinin bakanlarıyla yaptığı toplantıda tropikal orman koruma fonu fikrini sundu.