Menekşe Deresi deniz salyası ile doldu

-
Aa
+
a
a
a

Küçükçekmece Gölü‘nü Marmara Denizi‘ne bağlayan Menekşe Deresi deniz salyası ile doldu.

Fotoğraf: DHA
Gezegenin Geleceği: 5 Mayıs 2021
 

Gezegenin Geleceği: 5 Mayıs 2021

podcast servisi: iTunes / RSS

İstanbul‘da bir süredir görülen deniz salyası Küçükçekmece‘de de etkisini gösterdi. Küçükçekmece Gölü‘nü Marmara Denizi‘ne bağlayan Menekşe Deresi deniz salyası ile doldu. Müsilaj olarak da adlandırılan tabaka bir süredir İstanbul’un farklı bölgelerindeki kıyı şeridini kaplamıştı. Sabah saatlerinde denizden Menekşe Deresi’ne doğru giren salya tabakası iki saat içinde derenin büyük bir bölümünü kapladı. Bölgede yaşayanlar yıllardır böyle bir manzara ile karşılaşmadıklarını belirtti. 

Amazonlar artık iklim krizinin bir etkeni

İnsanlığın, atmosferdeki karbondioksiti emme kapasitesi nedeniyle kurtarıcı bir yutak olarak düşündüğü, Brezilya Amazonları artık iklim krizine neden olan etkenlerden biri haline geldi. Nature Climate Change dergisinde yayınlanan araştırmaya göre Brezilya’da yer alan Amazon ormanları son 10 yılda atmosfere emdiği karbondioksit miktarının yüzde 20 daha fazlasını saldı. Makalede 2010 ile 2019 yıllarında Amazon’un 13,9 milyar ton karbondioksit emdiği, 16,6 milyar ton karbondioksiti de saldığı belirtildi. Fransa Ulusal Agronomik Enstitüsü‘nde (INRA) bilim insanı olan eş yazar Jean-Pierre Wigneron, “Bu sonucu aşağı yukarı tahmin ediyorduk. Ancak Amazonlar’ın etkisinin tam tersine döndüğünü gösteren rakamlara ilk kez ulaştık” dedi. Bir röportajda AFP’ye konuşan bilim insanı “Hangi noktada bu değişiğim geri döndürülemez bir hale gelecek, onu bilmiyoruz” değerlendirmesinde bulundu. Çalışma ayrıca yangınlar ve kesme yoluyla meydana gelen orman tahribatının önceki iki yıla kıyasla 2019’da yaklaşık dört kat arttığını, yaklaşık 1 milyon hektardan 3,9 milyon hektara çıktığını gösteriyor.

Rize'de mücadele sürüyor

Rize’de İşkencedere Vadisi’nde çalışan iş makinelerine engel olmak isteyen köylüler, sabahın erken saatlerinde alana gitti. Jandarma yolları kapattığı için çalışma yapılan bölgeye ancak ormanın içinden geçerek varabilen köylüler, iş makinesinin önünde bulunan ağaçlara Türk bayrağı asarak direnişe geçti. Bu sırada bir kişi jandarma tarafından gözaltına alındı. İkizdereli kadınlar, doğa severlerin kendilerine yardım etmesini istedi. Alana giden CHP Milletvekili Mehmet Bekaroğlu da sosyal medya hesabından İşkencedere Vadisi’nde çalışan makineler için “Gücümüz kalmadı, durduramıyoruz. Buradaki insanların moralleri bozuldu. Pandemi var, hiçbir destek gelmiyor” ifadelerini kullandı. Direnişin ilk günlerinden itibaren çalışma alanına gittiğini söyleyen köylü bir kadın, şunları söyledi: “Sabahın dördünde kalktık, sahur yaptık. Uyumadan, yatmadan yollara koyulduk. Askerimizle yine karşı karşıya geldik. Yine barikatlar kurulmuş, yol vermediler bize. Kepçe hala çalışıyor. Biz azınlık kaldık” dedi. 

Kirli hava ve psikolojik rahatsızlık

Motorlu araçlar, endüstri ve tarım, Azot oksitler (NOx) ve PM2.5 adı verilen mikroskopik kirleticilerin kaynağı. Bu kirleticiler, İngiltere’de her yıl hava kirliliği ile bağlantılı yaklaşık 36.000 ölümle birlikte, astım, zayıf bir bağışıklık sistemi ve akciğer hasarı gibi sağlık sorunlarına neden oluyor. Kuzey Carolina’daki Duke Üniversitesi’nden araştırmacılar, 2.000’den fazla İngiliz üzerinde yapılan bir araştırmanın on yıllarca süren verilerini ve kirlilik seviyelerinin akıl sağlığını nasıl etkilediğini incelediler. Çocuklukta kirli havaya maruz kalma ve 18 yaşında psikolojik rahatsızlıklar arasında bir bağlantı buldular. Araştırmada hava kirliliğinin etkisinin, çocuklukta kurşuna maruz kalma kadar güçlü olduğu, ancak aile geçmişinde aynı hastalığın görülmesine göre daha zayıf etkisi olduğu bulundu. Neredeyse dört kişiden birinin (%22), nitrojen oksit (NOx) seviyelerinin Dünya Sağlık Örgütü yönergesinin metre küp hava başına 10 mikrogram (µg / m3) üzerinde olduğu bölgelerde yaşadığı tespit edildi. Open University’de Emeritus Uygulamalı İstatistik Profesörü Profesör Kevin McConway, çalışmaya dahil olmadı ancak bulguların net bir bağlantı gösterdiğini söyledi. Ancak araştırmanın, psikolojik hastalıkların nedeninin sadece hava kirliliği olduğunu kanıtlamadığını da ekledi. McConway, “Ancak, bu bağlantı neden ve sonuçlardan biri haline gelirse, hava kirliliği psikiyatrik halk sağlığı için önemli olabilir, çünkü çok sayıda insan mevcut sınırların üzerinde hava kirliliği seviyelerine maruz kalıyor. Bu nedenle, bu tek çalışma, kötü hava kalitesi ile psikolojik sağlık arasında tam olarak ne tür bir ilişki olduğuna dair net bir kanıt sunmasa da, hava kirliliği seviyeleri hakkında endişelenmek için başka bir potansiyel neden sunuyor” dedi.

Malkara'daki bir derede toplu balık ölümleri

Tekirdağ'ın Malkara ilçesindeki bir derede toplu balık ölümleri görüldü. Balık ölümlerine bölgedeki bir fabrikadan bırakılan atıkların neden olduğunu öne sürülüyor. Malkara'nın kırsal Çimendere Mahallesi'nden geçip Çokal Barajı'na dökülen, mahalle ile aynı taşıyan derede son iki gündür yaşanan balık ölümleri vatandaşları tedirgin etti. İhbar üzerine bölgeye Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi ekipleri sevk edildi. Ekipler, fabrika atıklarıyla kirlendiği ileri sürülen dere suyundan ve balıklardan numuneler aldı. Alınan numuneler laboratuvarlarda incelenmeye alındı. Derede halen binlerce balığın can çekiştiğini söyleyen Çimendere Muhtarı Tolga Güngör, son yıllarda derenin fabrika atıklarıyla kirlendiğini söyledi. Güngör, "Biz bu dereden 15 sene önce tarla suluyorduk, balık tutuyorduk. Şimdi balıklarımız ölüyor, tarlalarımızı sulayamıyoruz. 10 yıldır sesimizi yetkililere duyuramıyoruz. İnşallah yetkililer bu sefer sesimizi duyar. Deremiz eski haline döner" dedi.